Kaspars Dimiters joprojām apvainojies

Atzīmējot mūžībā aizgājušās Vijas Artmanes 80 gadu jubileju, 21. augustā aktrises atdusas vietā Pokrova kapos pulcējās Dailes teātra aktieri.

No aktrises ģimenes locekļiem gan klāt bija tikai vedekla Līga. Diemžēl starp teatrāļiem un aktrises dēlu Kasparu Dimiteru joprojām valda saspīlētas attiecības.

Saspringtas attiecības starp ģimeni un teatrāļiem 21. augustā, tūlīt pēc mēģinājuma, visu paaudžu Dailes teātra aktieri sanāca kopā Pokrova kapos, lai pie vienkāršas kapu kopiņas, kas iegūlusi jau aizmirstu kapu starpā, simboliski sveiktu savu Teātra Karalieni Viju Artmani viņas 80 gadu jubilejā. Ar aizkustinošu uzrunu Indra Briķe atgādināja, cik katram māksliniece bijusi īpaša, cik sievišķīga, pretrunīga un tajā pašā laikā visu apbrīnota Vija Artmane ir joprojām. Savukārt režisors Mihails Gruzdovs, satraukts, virpinot rokās ugunīgu dāliju pušķi, visu vārdā solīja arī šajos teātrim grūtajos laikos strādāt tā, kā to mācēja Vija. Viņa neatkarīgi no apstākļiem vienmēr esot bijusi lieliskā radošā formā.Kolēģu un draugu ziedus, klusi rosoties, pie kapu kopiņas izkārtoja Artmanes vedekla Līga Dimitere. Nedz dēla Kaspara, nedz mazbērnu Pokrova kapos nemanīja. Likās, ka šī pasākuma nobeigumā tā kā iederētos kaut kluss paldies no aktrises ģimenes puses, taču sajūta bija tieši pretēja – ka starp mākslinieces tuviniekiem un viņas kolēģiem joprojām ir vēsas, lai neteiktu saspringtas, attiecības.

Ar Kasparu domstarpības

Šīs aizdomas »VZ« apstiprināja Dailes teātra direktors Aivars Līnis. Viņš saka, ka informācija par aktrises godināšanu bijusi publiski pieejama, taču tajā pašā laikā Dimiteru ģimene speciāli uz to lūgta netika. Līnis nenoliedz, ka ar Kasparu Dimiteru viņam joprojām ir domstarpības atsevišķos jautājumos. Pirms gada, kad Vija Artmane aizgāja mūžībā, Kaspars neslēpa, ka viņš no sabiedrības, īpaši aktrises kolēģu puses, sagaidītu ne tikai morālu, bet arī materiālu atbalstu.

Tobrīd Teātra savienība arī izbrīvēja no saviem ierobežotajiem līdzekļiem ap 1000 latu. Taču tos nebija ar mieru nodot skaidrā naudā tieši tuvinieku ģimenei, jo nolikums paredz, ka šādos gadījumos jābūt skrupulozai atskaitei, kā tikusi iztērēta mērķdotācija. Tomēr, lai vai kā, šī nauda bijis labs atbalsts bēru izdevumiem. Cita starpā Līnis atceras arī kādas tuvas aktrises draudzenes teikto, ka Vija Artmane vēlējusies tikt apbedīta līdzās savam vīram, bet jebkura ģimenes vēlme ir respektējama.

Kad būs piemineklis?

Aivars Līnis tāpat neslēpj, ka arī nepiedalās akcijā, kurā Kaspars Dimiters vāc līdzekļus Vijas Artmanes kapa piemineklim. Dailes teātra direktors norāda, ka pašlaik cilvēki tiek aicināti ziedot, adresējot līdzekļus Dimitera ģimenei, bet tam vajadzētu notikt, piemēram, ar Teātra savienības starpniecību, ar iespēju reklamēt šo pasākumu, ar skaidru atskaiti par katru latu un ar iespēju arī ziedotājiem izvērtēt iespējamā mākslinieces pieminekļa projektu. Šādā akcijā noteikti piedalītos arī Līnis un aicinātu to darīt arī citus. Tiesa, pašlaikziedotāju atsaucība Kaspara izveidotajamfondam ir niecīga.Iespējams, ka ziedotājus aizdomīgus dara arī Dimitera ģimenes finansiālās problēmas, parādi bankai un kreditoriem. Nupat viņš ar sievu Līgu Dimiteri materiālo apstākļu dēļ bija spiests pārcelties uz pieticīgu dzīvokli pagrabstāvā. »VZ« vēlējās saistībā ar minētajām domstarpībām, ziedojumiem Artmanes piemineklim un Pokrova kapos notikušajām atvadām no Karalienes noskaidrot arī paša Kaspara Dimitera viedokli. Diemžēl viņš uz nosūtītajiem e-pastiem neuzskatīja par vajadzīgu atbildēt. Skaidrojumus par radušos situāciju neizdevās gūt arī no Līgas Dimiteres. Labā ziņa ir tāda, ka, neraugoties

uz pamatīgu sadzīvisko iekritienu pirms pusgada (alkohola lietošanas atsākšana un Kaspara pavedināšanas skandāls), jau 17. septembrī varēsim

novērtēt Kaspara Dimitera un Zigmara Liepiņa kopdarbu muzikālajā drāmā «Vadonis». Tiesa, arī te, līdztekus izciliem tekstiem, Dimiters ir sarūpējis (vai precīzāk – viņam to palīdzējis sarūpēt skandalozais literāts Nils Sakss) skandālu saistībā ar autortiesībām.

Visu rakstu lasiet 28. augusta izdevumā.

Svarīgākais