Indriksona biznesa partnerim atņem mantu un naudu

Fiziskās personas maksātnespējas pieteikumu iesniedzis bijušais bobslejists un SIA «Ķeizarmežs» bijušais valdes priekšsēdētājs Aivars Trops, kuru vēl pērn, rēķinot pēc viņam piederošo nekustamo īpašumu vērtības, droši varēja ierindot Latvijas miljonāru sarakstā.

Saskaņā ar »VZ« rīcībā esošajiem dokumentiem uzņēmējam nāksies šķirties no visiem īpašumiem un oficiāli viņa ģimenei būs jāiztiek ar 360 latiem mēnesī.

No bobslejista līdz uzņēmējam

Savulaik Aivars Trops guvis vērā ņemamus panākumus sportā un, startējot kā stūmējs Sanda Prūša divnieku ekipāžā, ieguvis arī Latvijas čempiona titulu. »VZ« neizdevās sazināties ar pašu Tropu, jo viņa mobilā tālruņa numurs nav pieejams vai atrodas ārpus uztveršanas zonas. Viņš arī vairs nav sastopams darba vietā, jo no darba SIA «Ķeizarmežs» atbrīvots. Bijušie darbinieki par Tropu īpaši cildinoši neizsakās – kadru mainība viņa vadītajās firmās bijusi liela un kopējie līdzekļi dažkārt izmantoti personīgajām vajadzībām.

Spriežot pēc »VZ« rīcībā esošajiem dokumentiem, nonākšana līdz maksātnespējai iestājusies paša Tropa vainas dēļ, pārvērtējot nākotnes izredzes pelnīt ar uzceltajiem īpašumiem. Runa ir par SIA «Ķeizarmežs», kurā līdz ar Tropu līdzīpašnieks ir arī Latvijas Futbola federācijas prezidents Guntis Indriksons. Firmas interesēs bija attīstīt bijušo Saulesdārza teritoriju pie Ķīšezera, kas jau gadiem ilgi saistās ar privatizācijas skandāliem. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) bez likumā paredzētā konkursa Saulesdārzu uz 25 gadiem iznomāja SIA «Ķeizarmežs», drīz vien tika iesniegts pieteikums privatizācijai. Mežaparka iedzīvotāji šādā notikumu attīstībā saskatīja pievilcīgā zemes gabala atdošanu «par sviestmaizi» un negrasījās samierināties ar to. Galu galā uz spēles bija liktas hektāriem lielas platības izdevīgā vietā, un privatizācija tika apturēta. Pamatojot privatizāciju, Trops toreiz sacīja, ka tas nepieciešams tāpēc, ka privātam īpašumam ērtāk piesaistīt investīcijas nekā nomātam. Nomas līgums «Ķeizarmežam» agrāk lika saglabāt Saulesdārzu bērniem, gan rīkojot tur mazpulcēnu nometnes, gan bez maksas nodrošinot telpas administrācijai un dažādiem pasākumiem, ko «Ķeizarmežs» arī pildījis, taču izrādās, ka investīcijas bijušas vajadzīgas arī citiem mērķiem, proti, nekustamo īpašumu biznesam savās interesēs.

Vēl šogad «Ķeizarmežs» lūdza tiesisko aizsardzību, jo tā maksātnespēju tiesā bija pieprasījis SIA «Tirdzniecības nams «Kurši»». Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 10. februārī «Kuršu» pieteikumu noraidīja, tādējādi atzīstot, ka «Ķeizarmežs» ir maksātspējīgs, un uz to brīdi tā tas, visticamāk, arī bija. Patiesībā maksātnespējīgs ir Trops, kurš paralēli «Ķeizarmeža» attīstībai sabiedrības interesēs rīkojās arī uz savu roku.

Miljonu plāni

Jau 2009. gada jūnijā tiesas sēdē tika izskatīts jautājums par maksātnespēju, ko bija iesniedzis pats Trops. Taisnās tiesas acīs uzņēmējs bija diezgan uzticams. Kaut vai tāpēc, ka viņš ir finansiāli patstāvīgs un ar labu izglītību, proti, 1987. gadā absolvējis Rīgas Politehniskā institūta Mehānikas un mašīnbūves fakultāti, iegūstot bakalaura grādu, savukārt 2002. gadā viņš ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu, absolvējot Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultāti.

Spriedumā atzīmēts arī tas, ka maksātnespējas pieteicējam Tropam ir bagāta pieredze uzņēmējdarbībā, ja reiz viņam ir kapitāldaļas SIA «Ķeizarmežs», SIA «Ķeizarzeme», SIA «Ķeizarnami», SIA «Ķeizardārzi» un SIA «Ķīšezera jahtklubs». Tāpat tiesa līdzcietīgi konstatēja, ka Tropa maksātnespējas cēloņi ir cieši saistīti ar situāciju valstī, kad pirms diviem trim gadiem, izmantojot brīvi pieejamos kredītlīdzekļus, Trops ieguldīja tos nekustamajos īpašumos, bet neguva plānotos ienākumus un nespēja tos pārdod, lai segtu visus maksājumus par kredītiem. Nekustamie īpašumi, kurus uzņēmējs iegādājās kredītā, tikuši iegādāti gan savām vajadzībām, gan iznomāšanai, gan attīstībai, gan pārdošanai.

Tagad kredītsaistības, ko viņš nespēj nosegt, ir vairāk nekā 700 000 latu, taču tā ir tikai aisberga virspuse. Gada laikā termiņš iestāsies arī citām parādsaistībām aptuveni pusotra miljona latu vērtībā, līdz ar to kopējais parādu apjoms ir vairāk nekā divi miljoni latu. Maksātnespējas pieteikšanas dienā Tropam kontos nav bijis vairāk par 2900 latiem.

Iepriekš Trops plānojis pelnīt no dividendēm SIA «Ķeizarmežs krasti 1» dzīvojamo māju kompleksa, kura vērtība savulaik lēsta uz 15 000 000 eiro un kur kā starpnieks Trops nopelnītu 2 4000 000 eiro. 800 000 eiro uzņēmējs plānoja nopelnīt ar rindu mājām Ķīšezera krastā, bet vēl aptuveni divarpus miljonus Trops plānoja pelnīt ar dzīvojamo māju kompleksu «Ķeizarmeža krasti 2». Visu pieteicēja un trešajām personām piederošo mantu, kas paredzētas saistību dzēšanai, kopējā summa ir vairāk nekā 3,5 miljoni latu.

Pircis gan īpašumus, gan dārgus auto

Kā liecina tiesā iesniegtais mantas pārdošanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns, ar parādiem Trops grasās tikt galā septiņos gados. Aptuveni 35 000 latu uzņēmējs grasās saņemt kā darba algu, 42 000 – no nekustamo īpašumu iznomāšanas, 3,5 miljonus no īpašumu pārdošanas, bet 168 000 latus piedzīt no saviem debitoriem. Lai tiktu galā ar parādiem, plānots pārdot desmit Tropam piederošos īpašumus dažādās Latvijas vietās. Pieci īpašumi – gan zeme, gan ēkas – Tropam pieder Limbažu pusē, Salacgrīvā, viens – Tukuma rajonā, bet pārējie – Rīgā. Pārdot plānots arī uzņēmējam piederošās kapitāldaļas septiņās firmās.

Lielāko uzņēmēja kreditoru vidū ir Latvijas bankas un līzinga kompānijas, taču nav mazums arī privātpersonu, kas aizdevuši Tropam naudu saimnieciskās darbības veikšanai. Uz parāda 2005. gadā pirkta arī automašīna «Lexus RX 300», par kuru vēl nav nomaksāti vairāk nekā deviņi tūkstoši latu, un «Lexus LS 460», par kuru vēl jāmaksā gandrīz 48 tūkstoši latu. Patlaban Trops saņem bezdarbnieka pabalstu ap 2000 latu, taču, kā minēts maksātnespējas pieteikumā, beidzoties pabalsta izsniegšanas termiņam, viņš plāno atsākt strādāt un saņemt algu ne mazāku par 300 latiem. Kreditoru prasību apmierināšanas plānā pie izdevumiem iekļauts arī ikmēneša pabalsts Tropa ģimenei – 360 latu mēnesī.

Svarīgākais