Kantrimūziķi sakašķējas pirms festivāla

Nākamās nedēļas nogalē visi ceļi atkal vedīs uz Bausku, kur risināsies tradicionālais kantrimūzikas festivāls. Diemžēl tajā nebūs pašmāju populārākās kantri grupas "Dakotas". Iemesls – tās mūziķi pamatīgi sakašķējušies ar festivāla organizatoriem.

No 11 Bauskas kantrimūzikas festivāla pastāvēšanas gadiem "Dakota" līdz šim bija izlaidusi tikai vienu – šis būs otrais. "Pēdējos gados raiderī (tehnisko prasību noteikumos) bija iestrādāts noteikums, ka tie cilvēki, kas atrodas "beksteidžā" (aizkulisēs), ir apzināti un fiksēti, lai tur nevazātos arī absolūti svešas personas," "VZ" stāsta festivāla rīkotājs Uldis Ozoliņš. "Šajā sarakstā ir tikai muzikanti, VIP personas, žurnālisti un tehniskie darbinieki – ne sievas, ne mīļākās tajā netika iekļautas. Tad sākās: vai nevari ielaist manu sievu, draudzeni utt. Ja šādi noteikumi ir visiem, tad tie ir domāti visiem, tāpēc nelaidām iekšā nevienu, kas nebija sarakstā. Taču viens muzikants, vārdā nesaukšu, tur tomēr pamanījās ievilkt savu draudzeni."

Tas noticis pērn, un turpmākie notikumi risinājušies visai skarbi. "Pie manis pieskrien Retenais ["Dakotas" mūziķis Jānis], acis pilnīgi sarkanas, un sāk brēkt: jā, vot, tas tur aizkulisēs ievilcis iekšā savu mīļāko, bet es sievu tur nevaru dabūt! Ņēmās pa "beksteidžu" – "fucking" Ozoliņš utt. Mums tas ir privātbizness, kantrimūzikas festivāls būtībā ir privātais pasākums, ko es gribu, to aicinu! Kāpēc man aicināt cilvēkus, kuri man riebjas un kuri uz mani aizmuguriski lamājas?! Es tādus neaicinu!" stāsta Ozoliņš.

Ar sievietēm uzmanīgi!

Pirms Jaunā gada "Dakotas" līderis Edvīns Zariņš esot zvanījis Ozoliņam un bildis, ka grupa tomēr gribot uzstāties festivālā – Retenais ar viņiem vairs nespēlējot. "Taču man festivāla programma jau bija apstiprināta. Saku – Edvīn, OK, dotajā brīdī tev varu piedāvāt tikai sestdienas vakarā spēlēt nakts balli. Uzstāšanās būtu ap divpadsmitiem, kas vieniem būtu kā balle, bet citiem vienkārši kā koncerta turpinājums. Sākumā viņš it kā piekrita, bet pēc tam atsūtīja vēstuli, ka spēlēt nakts balli ir zem viņa goda – ja nevar piedalīties tā saucamajā ejošajā laikā, viņi nespēlē. Taču biju programmu veidojis tā, lai daudzi vēl varētu paspēt aizskriet uz [tajā pašā vakarā notiekošajiem] Zvejnieku svētkiem. Tas nozīmē, ka tās grupas, kas spēlējušas pa dienu, vakarā vēl varētu izmantot iespēju uzstāties. Ar šīm grupām man jau viss bija saskaņots, tāpēc teicu: ""Sorry", Edvīn, nu nav man iespēju jūs ielikt ātrāk!"" stāsta Ozoliņš.

Starp citu, Retenā nozušana no "Dakotas" arī esot bijusi pavadīta ar pamatīgu skandālu. Proti, Zariņa sieva Silvija (par viņu mēdz teikt – iedomājusies sevi par Dieva vietnieku zemes virsū vai par grupas pilntiesīgu dalībnieku) kādā pasākumā Ogrē esot pamatīgi salamājusies ar Reteno. Kurš kuru solījies nogalināt, nav īsti zināms, taču konflikts bijis pamatīgs. Mēģinot atgaiņāties no satrakojušās sievietes, Retenais viņai netīšām pārgriezis roku ar sev kaklā pakārto atslēgu saišķi. Šajā brīdī draudi nogalināt bijis mazākais, ko paudusi cietusī konfliktējusī puse, turklāt glābt lauleni piesteidzies arī Zariņš. Līdz kautiņam lieta tomēr neesot nonākusi, lai gan tālu no tā nav bijis…

Organizatori lobējot citas grupas

Zariņa versija par notikušo nedaudz atšķiras. "Daļa, protams, ir taisnība – par drošības jautājumiem, taču kāpēc gan vienam otram bija aproces, tikai ne mums?! Retenais "uzleca" par to, ka kaut kādam tur [aizkulisēs] tika brūte, bet mums pat sievas nevarēja ieiet," "VZ" stāsta Zariņš, kuram mobilajā telefonā fonā dzirdama kādas sieviešu kārtas būtnes (Silvijas?) skaļā balss.

Iesākumā "dakotieši" tiešām esot pateikuši, ka ballē nespēlēs, jo – "vai mēs te vienīgie nēģeri, kuriem katru gadu nakts ballēs "jāpašī", turklāt pērn nospēlējām un mums solīja, ka šogad tas vairs nebūs jādara", sirdās Edvīns. Organizatori solījušies ielikt "Dakotu" sestdienas pro-grammā ap pulksten 20 vai 21, bet pēkšņi attieksme mainīju-sies – Ozoliņš piezvanījis un teicis, ka tas tomēr nav iespējams. Kāpēc tā, neesot argumentēts. "Lai nestāsta, ka koncerta programma jau bija apstiprināta: piemēram, tur parādījās "Austrumkrasts" un vēl dažas brigādes, kuru pirms tam sarakstā nebija!" pārliecinoši saka Zariņš. Pēc viņa domām, netīksme pret "Dakotu" sākusies, kad grupas mūziķi norādījuši uz dažādām nepilnībām festivāla rīkošanā, piemēram, aptauju par labāko grupu organizēšanā (iepriekš klausītājiem bijušas problēmas tikt pie balsošanas biļeteniem), tāpat Edvīns deva mājienu, ka organizatori lobē grupu "Sestā jūdze" un "Emburgas zēni" intereses.

Savukārt Retenais vairs tik tiešām "Dakotā" nespēlē – jau minētais "incidents Ogrē bija pēdējais piliens", taču "arī pirms tam bija vairāki konflikti", atzīst Zariņš. "Septiņus gadus nospēlējām kopā, taču ko tur vairs – viņš pats pie daudz kā ir vainīgs...".

Svarīgākais