Skolas direktore internetā tirgo miljonu biznesus Latvijā

Nu jau kādu laiku interneta vidē klejo pazīstamu Latvijas uzņēmumu pārdošanas reklāmas, un to cenas svārstās līdz pat teju trīsdesmit miljoniem latu.

Pazīstamākie to vidū ir "Arēna Rīga", Saldus gaļas kombināts, "Latvijas Balzams" ražotne, viesnīca "Rīdzene" un vēl vairākas viesnīcas Rīgas centrā. Pārdodamo uzņēmumu īpašnieki, kuri līdz šim publiski izteikušies par šo faktu, lielākoties bijuši atturīgi komentāros vai pat nolieguši iespējamo pārdošanu.

Tam, ka īpašnieki nedz īsti apstiprina, nedz noliedz pārdošanu, ir divi iespējamie izskaidrojumi. Viens no tiem varētu būt tas, ka viņi tiešām nekā nezina par sludinājumiem un interneta vidē uzdarbojas starpnieks, kas cer atrast interesentus biznesam, kurš it kā nemaz netiek pārdots, lai, saņemot izdevīgu piedāvājumu, vērstos ar to pie pašreizējiem īpašniekiem. Tie savukārt, ņemot vērā pašreizējos apstākļus, varētu no darījuma neatteikties, līdz ar to starpnieks iegūtu kādu procentu no pārdevuma summas. Otrs variants — īpašnieki, nojaušot esošas vai nākotnes grūtības, klusiņām meklē pircējus ar starpnieka palīdzību un nevēlas pārlieku publicitāti, lai nepaklīstu baumas par viņu biznesa stabilitāti, kuru dēļ varētu kristies biznesa vērtība. Vēl varētu pieļaut, ka īpašnieki sludinājumu ievietojuši, lai izlūkotu biznesa cenu, tomēr tik lielas firmas, visticamāk, izvēlētos starptautisku novērtētāju pakalpojumus, nevis izlīdzētos ar foto un sludinājumu interneta portālā. Turklāt informācija interneta portālos tiek regulāri papildināta, galvenokārt pazeminot cenu.

Interesanti, ka miljoniem latu vērto biznesu pārdošanu izsludinājusi kāda mazpazīstama nekustamo īpašumu aģentūra "Vid Perla". Kā liecina "Lursoft" dati, "Vid Perla" ir 2004. gadā izveidots individuālais komersants, kas reģistrēts uz Faridas Gizatulinas vārda. Savukārt izglītības iestāžu reģistrā minēts, ka Gizatulina kā individuālais komersants 2005. gadā reģistrējusi mācību iestādi Rostokas ielā.

"Arēna Rīga" — 27 300 000 eiro

Skandāliem apvītā "Arēna" potenciālajiem pircējiem tiek piedāvāta, solot vairāk nekā piecus miljonus eiro lielu apgrozījumu un vairāk nekā pusmiljonu peļņas gadā. Atzīmēts, ka hallē iespējams rīkot hokeja un basketbola mačus, kā arī koncertus, pieminot, ka tur uzstājušies tādi slaveni mūziķi kā "Depeche Mode", Kriss Rī, Pols Rodžers, "Sex Pistols", "Queen" u. c. Tāpat minēts, ka iespējams iegādāties ložas, lai gan, cik zināms, tās jau ir pārdotas vai iznomātas.

Patlaban lielākā daļa — 60% — "Arēnas Rīga" pieder uzņēmējam Genādijam Bondarikam. Vēl 10% pieder Jeļenai Bondarikai, savukārt 30% SIA "Arena Invests". Īpašnieku pārstāvis nav noliedzis, ka "Arēna" tiek pārdota.

Visu rakstu lasiet 27. marta izdevumā

Svarīgākais