Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Zolmaņi Gerkena villā spēlē kārtis un mielojas

© Linda Veidemane

Pavasarīgi rožainā žaketē tērpies, uzņēmējs Raimonds Gerkens kopā ar savu šarmanto dzīvesbiedri Velgu sagaidīja viesus – 32 zolmaņus, lai dotu startu gadskārtējam zoles turnīram.

Jau septīto gadu pēc kārtas Gerkenu mājvietā – greznajā «Villa Velga» – dunēja zolmaņu kaislīgie izsaucieni, smaržoja izsmalcināti ēdieni un izmeklēti dzērieni. Terases sienu greznoja piecas lieliskas gleznas, kas gaidīja jaunos saimniekus – zoles turnīra laureātus.

Atsteidzas pat no Sanktpēterburgas

Pēc piecām miljonāra Raimonda Gerkena zoles turnīra kārtām pārliecinošu uzvaru svinēja ekspremjers Aigars Kalvītis, otro vietu ieguva Rīgas galvenais dārzu un parku apsaimniekotājs Agnis Kalnkaziņš, bet godpilno trešo vietu – mākslinieks Miervaldis Polis. Viņš gan savu nopelnīto gleznu atdāvināja ceturtās vietas ieguvējam 32 zolmaņu konkurencē – ķirurgam Egilam Valeinim. Jāteic, Valeinis izcēlās arī kādā citā jomā: viņš iepriekšējā naktī pulksten četros bija izbraucis no Sanktpēterburgas, lai taisnā ceļā nonāktu Gerkena villā. Tas nebūtu nekas pārsteidzošs, ja vien Valeinis no Pēterpils nebrauktu ar motociklu...

Ēdieniem naudu nežēlo

Kamēr zolmaņi nopietnā cīņā sacentās pie spēles galdiem, varēja papētīt piedāvāto ēdienu un dzērienu galdu, ko klāja daudz pieredzējušais banketu rīkotājs Juris Apeinis. Un tā aukstā galda uzkodas – valovāns ar kazas sieru, valovāns ar mārrutku krēmu, paipalas olu un sarkanajiem ikriem, mīklas groziņš ar avokado salsu, kārtainā maizīte ar kūpināta zuša fileju, strauta forelīte ar gurķa tartaru, tunča tartars, lēni vārīta cūkgaļa ar melnplūmi, karsti kūpināta teļa gaļa ar mārrutku krēmu, rostbifs ar sarkano sīpolu marmelādi, panēts kamambērs ar vīģu džemu, lapu mīklas groziņš ar spinātu pildījumu, lasis utt. Karstie ēdieni: grilēta jēra karbonāde un grilēts sams. Piedevās: spināti, sparģeļi, jaunie kartupeļi, divu veidu mērces. Saldais ēdiens – mango kūka ar meža zemenēm, biezpiena un zemeņu deserts ar vaniļas mērci. Bija arī īpašais Velgas kundzes meistarstiķis – meža zemeņu un rabarberu saldējums. Raksturojot galdu, Apeinis bilda, ka šis nav krīzes, bet gan pirmskrīzes laiku galds. «Šodien tas viss maksā ļoti daudz,» viņš atzina, «bet Gerkena namā viesiem nekad netiek žēlota nauda.» Apeinis pastāstīja, ka galdu Gerkena zolītes turnīros klājot kopš pašiem to pirmsākumiem – jau septīto reizi. «Gerkena kungs man uzticas, un viesi, mielojoties ar manis gatavotajiem ēdieniem, ir laimīgi un drošībā,» saka Apeinis.

Šleseram prāta spēles par grūtu

Gerkena zolītes turnīrs kļūst arvien populārāks, tam pievienojas arvien jauni spēlmaņi. Daži gan atkrīt: aizpērn turnīrā piedalījās, piemēram, Ainārs Šlesers, taču parādīja ne visai izcilus rezultātus, mazliet tā kā apvainojās un pat pameta turnīru pusceļā. Bet kas tad ir tas, kas piesaista cilvēkus Līgo turnīram? «Iespējams, viens no komponentiem ir izcilā, vienreizējā viesmīlība,» kautrīgi, taču patiesi skaidro Gerkens. «Vienmēr ir jauks laiks, patīkama sabiedrība, skaista mūzika, laba organizācija, garšīgi ēdieni, kvalitatīvi dzērieni. Turklāt ir iespēja parādīt savas prāta spējas gudras latviešu spēles turnīrā. Manuprāt, labs bonuss ir tas, ka uzvarētāji iegūst latviešu mākslinieku gleznas: Ilzes Bucenieces, Alises Mediņas, Ivara Meldera darbus, kā arī kāda nezināma autora – Eduarda Kalniņa audzēkņa – darbu.»

Gailis «aizkaltējas» Kaltenē

Šogad pirmo reizi turnīrā piedalījās «Vienotības» politiķi Kārlis Šadurskis un Jānis Reirs, kā arī Ainars Latkovskis. Ar patiesu interesi Gerkena turnīru izmēģināja Ģirts Andris Ķesteris, žurnālists Egīls Zirnis un uzņēmējs Ivars Bārdiņš. «Cerēsim, ka mans turnīrs piedzīvos ne tikai septīto, bet arī 77. reizi, kaut arī man bija zināmas bažas par to, vai šis turnīrs vispār notiks – priekšā Saeimas ārkārtas vēlēšanas, un tad ir grūti spēlēt priekšvēlēšanu gaisotnē. Bet atsaucība bija milzīga! Vienīgi ekspremjers Māris Gailis bija aizmirsis par turnīra datumu: laikam savā Kaltenē «aizkaltējies». Domāju, ka gadu gaitā paplašināšu turnīru līdz Eiropas, pēc tam līdz pasaules mērogam,» smejas Gerkens.