Sabiedrībā populāri cilvēki labprāt dzer no krāna

© F64

Lai kādi dzērieni būtu veikalu plauktos, ūdens ir tas, bez kura iztikt nav iespējams. Tuvojoties 20. martam, kad pasaulē tiks svinēta Starptautiskā ūdens diena, aptaujājot sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, jāsecina, ka arī viņi ikdienā joprojām izmanto vienkāršāko un efektīvāko slāpju dzesēšanas veidu – padzeras no krāna.

Bērnībā dzēra ar ievārījumu

Sabiedrisko attiecību speciālists Klāvs Radziņš atzīst, ka no krāna ūdens dzeršanas nav atteicies nekad. «Esmu uzaudzis Jūrmalā, kas, šķiet, no visām vietām Rīgas apkārtnē bija tā, kur ūdens bija visštruntīgākais. Ja pareizi atceros, tur nelielā dziļumā bija dolomīta slānis. Faktiski bija tā, ka tikai kopā ar ievārījumu varēju to iedzert, bet nekas – kā redzams, esmu izaudzis, un man nekas nekait,» pasmejas Radziņš. Kas attiecas uz mūsdienām, sabiedrisko attiecību speciālists, arī dzīvojot Rīgā, ieradumu padzerties no krāna nav atmetis. «Ūdens no krāna ir dzerams, lai arī varbūt tas nav tik ļoti garšīgs. Katrā ziņā tas ir labāks nekā vārīts ūdens, jo, uzvārot ūdeni līdz 100 grādu temperatūrai, tajā vairs nav to minerālu, kas patiesībā nepieciešami cilvēkam. Tas ir gluži kā impregnēts koks, kas izskatās pēc īsta koka, taču tomēr nav tas,» pauž Radziņš.

Žēl mazgāties

«Man ir «Venden» ūdens aparāts, kas, kauns atzīties, jau divus gadus stāv nepieslēgts, jo īsti nav vajadzīgs,» jautāts par ūdens lietošanas paradumiem, atzīst ārsts un Rīgas domnieks Mārtiņš Šics. «Rīgas ūdens, īpaši tas, kurš ir Juglas galā, ir ļoti augstas kvalitātes, jo tiek piegādāts no Baltezera. Patiesībā žēl, ka tik labu ūdeni mēs lietojam kanalizācijai un tīrīšanai. Esmu bijis valstīs, kur ūdens ir tiešām liela bagātība un mums kā lieliem kungiem nesa līdzi ūdeni desmitiem kilometru, kamēr vietējie iztika ar to, kas bija peļķēs vai, labākajā gadījumā, brūnās upēs. Tādā gadījumā arī tas hlorētais ūdens, kas ir Rīgas centrā un varbūt nav tik augstas kvalitātes, šķiet ļoti labs,» pauž mediķis.

Labāk iesaka citiem

Viņa viedoklim pievienojas arī hiphopa izpildītājs Ozols jeb Ģirts Rozentāls: «Biju vienā valstī, kur kategoriski bija noliegts lietot krāna ūdeni, un mēs to arī nemēģinājām. Šeit vienmēr lietoju krāna ūdeni un līdz šai dienai esmu dzīvs,» pajoko mūziķis.

Savukārt aktieris Jānis Jarāns atklāja, ka «pa taisno» no krāna dzerot reti. «Laikam senāk esmu iebiedēts nedzert no krāna, tāpēc esmu tā ieradis. Pārsvarā pērku ūdeni pudelēs, nereti gāzēto, lai gan ar prātu saprotu, ka dažos gadījumos krāna ūdens, iespējams, ir pat veselīgāks. Glāzi ūdens no krāna dažkārt mēdzu iedzert no rītiem un to iesaku arī citiem, jo tas palīdz atmosties rumpim un iztīra visu. Tēju un kafiju arī, protams, gatavoju ar krāna ūdeni. Redz, kā es – iesaku citiem dzert krāna ūdeni, bet pašam minerālūdens ledusskapī...» pasmejas Jarāns.

Svarīgākais