Latvijas valsts augstākās amatpersonas – zem sievas tupeles?

© f64

2002. gadā, uzsākot darbu Ministru kabineta sastāvā, vienīgais politiķis, par kura ģimenes stāvokli informācija nebija pieejama, bija tobrīd 31 gadu vecais finanšu ministrs Valdis Dombrovskis. Precējies un viss.

Informācija par viņa privāto dzīvi joprojām ir skopa: sabiedrībai zināmas tikai svarīgākās detaļas: dzīvesbiedri sauc Ārija, bērnu pārim nav. Klusāk izskanējis fakts, ka dāma par vīru ir astoņus gadus vecāka.

Augstiem kungiem varenas sievas

Sabiedrībā iesakņojies stereotips, ka attiecības ar vecāku sievieti uzsāk vīrieši ar vāju raksturu, kas meklē sev mātes aizstājēju, tomēr speciālisti norāda, ka šie aizspriedumi mūsdienās strauji noveco un var liecināt par pretējo – par briedumu un spēju uzņemties saistības. Pēdējo gadu laikā viens no spilgtākajiem pāriem ir prezidenta Valda Zatlera ģimene – viņa sieva Lilita gan ir tikai divus gadus vecāka. Zatlers iepriekšējo prezidentu vidū izceļas ar īpaši pamanāmu dzīvesbiedri, kuras nemitīgā klātbūtne prezidenta gaitās sabiedrībā izraisījusi smīkņāšanu par to, kurš īsti Rīgas pilī pieņem lēmumus – prezidents vai viņa kundze. Atšķirībā no Zatlera premjerministrs Valdis Dombrovskis kopā ar sievu sabiedrībā parādās diezgan reti un uz pasākumiem biežāk ierodas viens, taču simpātiskā kundze viņu dažkārt pavada ne tikai oficiālās pusdienās – piemēram, 2009. gada augustā abi apmeklēja Madonnas koncertu Tallinā.

Ja meklēs māti, atradīs

Ģimenes psihoterapeite Aina Poiša norāda: «Tas stereotips, ka vīrieši var būt pārī vai precēt jaunākas sievietes, bet sievietēm tā nepieklājas, vairs nav dzīvotspējīgs. Vīrieši, ja ir emocionāli izauguši, tiešām novērtē to, ka viņiem ir līdzvērtīgākas attiecības. Viņiem nevajag māti. Viņi novērtē to, ka sieviete var būt arī draugs, partneris, domubiedrs; ka sieviete ir ne tikai seksuāli pievilcīga, bet arī spēj viņus ikdienā bagātināt. Arī vienaudžu vidū mēdz būt dēlamātes vai tēvameitas attiecības: vecumam reizēm nav nozīmes.» Psiholoģe piebilst, ka pēdējā laikā novērojusi pretēju tendenci – partneres pases datiem mazāku uzmanību pievērš tieši nobrieduši un izglītoti vīrieši, kas nebaidās no stiprām sievietēm un kuriem līdzvērtīga izaugsme ir svarīgāka. «Protams, varbūt viņa novecos ātrāk. Tā parasti tantes saka – padomā, kas būs pēc desmit gadiem. Kas būs pēc desmit gadiem, mēs neviens nezinām. Ne privātajā, ne sociālajā dzīvē,» uzskata Poiša.

No malas nesaprast

Nav gan izslēgts, ka karjerā veiksmīgs vīrietis mājās pārvēršas par aprūpējamu puiku dzīvesbiedrei. «Jā, protams, jo tas, ko vīrietis dara darbā, ir viņa pašrealizācija, bet mājās atļaujas būt pietiekami labs tāds, kāds viņš ir, bez iespringšanas, ka viņam vajadzētu augt un rūpēties, lai mijiedarbība ir puslīdz taisnīga. Pirmie putniņi, kas parāda simptomus, ka vīrietis ir infantils: ja vairāk ļauj, lai par viņu rūpējas, nekā pats uzņemas kaut kādu rūpju un atbildības daļu. Tā ir tā bērnišķība – ir daudz labāk baudīt ērtības nekā pašam tās sagādāt,» norāda Poiša.

Svarīgākais