Radošā inteliģence atzīmē Dailes teātra 90. jubileju

© F64

Ar mūzikas dubultalbuma "Spēlēju, dancoju" prezentāciju un mūzikla "Ceplis" pirmizrādi atzīmēta Dailes teātra 90. jubileja.

PASPĒJ PAMĪLĒTES

«Kamēr visi dziedāja noslēguma dziesmu, mēs ar Bertu paspējām bišķiņ pamīlēties,» aktieru kopā sanākšanā pēc pirmizrādes Dailes teātra direktoram Andrim Vītolam (no labās) un izrādes mūzikas autoram Jānim Lūsēnam (no kreisās) skaļi paziņoja no savas Edgara Cepļa lomas tā arī vēl neizgājušais Andris Bērziņš, šķelmīgi piemiedzot ar aci Bertas lomas atveidotājai, aktrisei Rēzijai Kalniņai.

DĀVĀ SKŪPSTU

Kamēr aktieris Jānis Paukštello, kas mūziklā «Ceplis» iejūtas Teodora Seska lomā, pēc nokāpšanas no skatuves steidza dāvāt kvēlu skūpstu savai sievai Elīnai,viņa skatuves pārinieku, aktieri Hariju Spanovski, kam izrādē uzticēta Miķeļa Nagaiņa loma, pamatīgi samulsināja aktiera Intara Rešetina ar īpaši izteiksmīgu žestu pasniegtie ziedi.

KOPĀ AR ŠAMPANIETI

Pēc paziņojuma, ka tūlīt tiks atvērts šampanietis, visu priekšā tika izsaukts arī Raimonds Pauls. «Mēs vēlamies jums pasniegt Dailes teātra īpašo mūzikas dubultalbumu «Spēlēju, dancoju»,» paziņoja mūzikas izdevniecības «Upe tuviem un tāliem» direktore Iveta Mielava. «Nu, jā – tiklīdz tiek pieminēts šampanietis, tā uzreiz atceras arī par mani!» ar sev raksturīgo humoru maestro klusi nokrekšķināja sev līdzās stāvošajam teātra muzikālajam vadītājam Jurim Vaivodam.

Par godu Dailes teātra jubilejai aizvadītajās brīvdienās klajā tika laists mūzikas dubulalbums «Spēlēju, dancoju», ko papildina ilustrēts buklets ar informatīvi bagātiem tekstiem par teātra muzikālo pastāvēšanu 90 gadu garumā.

Viena no pirmajām dubultalbuma «Spēlēju, dancoju» lapaspuses pāršķīra dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, atzīstot – Dailes teātra 90. jubilejas dāvana ir izdevusies patiešām vērtīga.

PLACĒNA AUTOGRĀFS

Pēc komponista Ulda Marhilēviča lūguma, Dailes teātra vecmeistars, aktieris Gunārs Placēns ar īpašu rūpību dubultalbumā «Spēlēju, dancoju» atstāja savu autogrāfu. Tajā dzirdama arī viņa balss, kas, pateicoties toreizējam teātra skaņu režisoram Jurim Karlsonam, ierakstīta izrādes «Visu savu mūžu» mēģinājumā, pašiem aktieriem to nemaz nenojaušot.

ĪSTĀ SMIĻĢA AKTRISE

Īpaši silti vārdi Dailes teātra 90. jubilejā tika veltīti Dailes teātra seniorei, aktrisei Ventai Vecumniecei (no labās), kura tika atzīta par šābrīža Dailes teātra vienīgo īsto Eduarda Smiļģa aktrisi. Pateicību par albumā ieguldīto darbu saņēma arī leģendārais muzikologs Oļģerts Grāvītis (no kreisās), kas uz svinīgo ceremoniju bija ieradies savas kundzes Ernas (vidū) pavadībā.

Svarīgākais