Gerkena villā pulcējas prominenti zoles spēlmaņi

© Linda Veidemane

Jau sesto gadu pēc kārtas uzņēmējs Raimonds Gerkens savā savrupnamā, ko mīļi nodēvējis sievas vārdā – «Villa Velga», rīko zolītes turnīru.

Ulmanis aizkavējas medībās

Uzņēmēja Raimonda Gerkena villā latviešu nacionālās kāršu spēles – zolītes – turnīrs vienmēr notiek neilgi pirms Jāņiem, taču šoreiz starts tika dots 24. oktobrī. «Priekšvēlēšanu gaisotnē negribēju taisīt lieku reklāmu,» nosmējās Gerkens un, paņēmis starta pistoli, atklāja zolītes maratonu.

Pistoles gan, taisnību sakot, nebija, toties viss notika augstākajā sacensību līmenī: ar stingriem noteikumiem, disciplīnu un strikti ievērotām maltītes pauzēm. Gerkena villā bija sapulcējušies gan politiskās elites pārstāvji un politologi, gan baņķieri un biznesmeņi, gan aktieri un ārsti. Kā allaž turnīrā piedalījās Aivars Borovkovs, Augusts Brigmanis, Mārcis Bendiks, Jānis Straume, Jānis Ikstens, Agnis Kalnkaziņš, Valdis Birkavs, Māris Gailis, Andris Ruselis, Kārlis Leiškalns, Rolands Zagorskis, Miervaldis Polis, Jānis Dāvis un daudzi citi. Tika gaidīts arī eksprezidents Guntis Ulmanis, taču viņš, kā stāstīja zinātāji, aizkavējies medībās.

Branga izēšanās

Piebildis, ka zoles spēle nav nekas ekskluzīvs, tāpēc tās spēlēšanu neietekmē krīze, Gerkens visiem novēlēja skaidru galvu, un, atplēšot gluži jaunas kāršu kavas, spēlmaņi sāka rādīt savu māku.

Tikmēr pavāru un oficiantu brigāde ar šefu Juri Apeini priekšgalā piedāvāja smalkas kumosmaizītes un izmeklētus dzērienus. Uz neliela izmēra maizītēm bija gan kūpināts zutis, gan garneles, gan zosu aknu pastēte. Pirmajā spēles pauzē Apeiņa komanda piedāvāja izsmalcinātas aukstā galda uzkodas: sautētu teļa gaļu anšovu un riekstu mērcē, astoņkāja salātus, stepes baravikas un daudz ko citu. Otrajā pauzē viesiem tika pasniegta sutināta jēra gaļa, liellopa steiks, kā arī jūras asaris un zutis. Piedevās bija savvaļas rīsi, cepti kartupeļi un grilēti dārzeņi, kam varēja pievienot vīna un sparģeļu mērci. »VZ« novēroja, ka spēlmaņi nebūt nebija «uzsēdušies» uz diētām, bet ēda kārtīgi un latviski: kaloriju patēriņu prasa ne tikai fizisks darbs, bet arī intelektuālas nodarbes, pie kurām var pieskaitīt arī latviešu nacionālo zoles spēli.

Risina valstiskas problēmas

Šogad turnīrā uzvarēja Latvijas Zoles federācijas prezidents Ivars Vilemsons, otro vietu ieguva politologs Jānis Ikstens, savukārt trešajā vietā ierindojās prokurors Vilnis Ulmis. Attiecīgi katram tika pasniegtas Gerkena balvas – Laimas Griķes, Alises Mediņas un Laimas Bikšes gleznas. Labākais zolētājs izrādījās žurnālists Juris Vaidakovs, kam tika Herberta Siliņa glezna, bet pēdējā vietā palika tautpartijietis Māris Kučinskis, kurš arī dabūja lielisku balvu – Aleksandras Beļcovas gleznu.

Līdztekus kāršu spēlei zolmaņi neformālā gaisotnē pievērsās arī svarīgu sociālu un politisku problēmu apspriešanai, un šajā reizē izkristalizējās kāds ļoti svarīgs mērķis, kuru pirms neilga laika – arī kāršu spēles laikā –Gerkens apsprieda kopā ar Kultūrkapitāla fonda vadītāju Edgaru Vērpi. «Mākslā un kultūrā tagad ir trakāk nekā biznesā,» atzina uzņēmējs un nolēma atjaunot Gerkena balvu literatūrā. Būs trīs lielās prēmijas, kā arī trīs veicināšanas prēmijas, un rezultāti tiks paziņoti nākamgad novembrī. Lūk, šādas sarunas liecina, ka zole spēj ģenerēt labas idejas pat krīzes laikā.

Svarīgākais