Sirmā restorāns kļuvis populārs vēl pirms atklāšanas

© Kaspars Krafts/f64

Atraktīvais pavārs Mārtiņš Sirmais sava restorāna jeb familiārās ēstuves «Māja» oficiālo atklāšanu sola organizēt tuvāko trīs nedēļu laikā, tiesa, acīgākie jaunajā restorānā paēst var jau pāris nedēļas.

Apmeklētāju netrūkst

Pirmo reizi savējo lokā jaunā restorāna darbība tika izmēģināta 21. maijā. Par apmeklētāju trūkumu pavārs Mārtiņš Sirmais nevarētu sūdzēties – vēl pirms oficiālā darba sākšanas galdiņus bija rezervējuši apmēram 500 (!) cilvēku. «Izskatās, ka atklāšana varētu būt riktīgs masu pasākums, – restorāns jau pirms atvēršanas ir ekstrēmi populārs. Rezervācijas jau tagad ir apmēram mēnesim uz priekšu,» »VZ« stāstīja Sirmais. Tas gan nenozīmējot, ka cilvēks «no ielas» nevar ienākt restorānā paēst. «Brīvu spraugu starp rezervācijām vēl ir diezgan daudz,» smejoties mierināja Sirmais. «Mājā», kas atrodama Kalnciema ielā, ir simt sēdvietu – 50 ārā un tikpat daudz telpās.

Oficiāli atklāt vēl baidās

«Pagaidām strādājam testa režīmā, pārbaudām, kā viss darbojas, un oficiālu atklāšanu vēl netaisām. Jau tagad vakariņās nāk 100–150 cilvēku, un baidāmies, – ja vienā dienā pēkšņi būtu straujš cilvēku pieplūdums, mums varētu pietrūkt, piemēram, kādas karotes vai dakšiņas,» prātoja Sirmais. Visu laiku nepieciešami kādi uzlabojumi, turklāt par to atbild paši restorānā strādājošie. «Piemēram, izrādījās, ka virtuvē nepieciešams pārvilkt elektrības vadiņus un mums viens džeks tieši ar to nodarbojas. Ņemot vērā, ka virtuve mums no aprīkojuma viedokļa ir «kruta», te nevar atnākt kaimiņu Koļa un visu sataisīt – jāvienojas ar speciālistiem, tāpēc arī grūti pateikt precīzu oficiālās atklāšanas datumu,» paskaidroja Sirmais. Drošības labad viņš precizēja, ka ar papīriem jaunajai iestādei viss esot kārtībā.

Reņģes par četriem latiem

Par ēdienu dažādību jaunajā restorānā nenāksies sūdzēties, jo ēdienkarte tiek mainīta un koriģēta bieži, pieskaņojoties sezonas aktualitātēm. Pirmo divu nedēļu laikā vien tā mainīta jau trīs reizes. «Ja ir labs «dīls» uz bietēm, liekam tās. Ja ir pieejamas labas zivis, ēdienkartē parādās arī tās. Mums birojā ir labs printeris, kad gribam, tad printējam jaunu ēdienkarti,» smejas Sirmais. Šobrīd «Mājas» apmeklētāji no ēdienu klāsta visbiežāk izvēlas filētas reņģes, šokolādes musu, salātus ar kūpinātu pīli un jēru. «Reņģes speciāli mums no Liepājas, Pāvilostas un Ventspils atved uz Centrāltirgu. Mēģinām noslēgt līgumu ar vienu Ventspils džeku, kuram ir vairākas laivas, un, ja izdosies, brauksim zivīm pakaļ paši.» «Mājas» virtuvē reņģes tiek filētas astoņas stundas, un rezultātā katrs var tikt pie pilna šķīvja – porcijā, kura maksā četrus latus, ir 30 reņģu filejas.

Svarīgākais