Ančevskim pašam jāizdomā, kas notiks ar Aleksi "UgunsGrēkā"

© publicitātes foto

Pašmāju seriāla «UgunsGrēks» sezona pamazām tuvojas noslēgumam – skatītāji pēdējo šīs sezonas sēriju redzēs 10. jūnijā, un rodas jautājums – tiks likts punkts vai daudzpunkte?

Jau domā par rudeni

«Šīs sezonas sērijas filmēt beigsim maija beigās un tad dosimies atvaļinājumā,» »VZ« stāsta seriāla «UgunsGrēks» režisore Inta Gorodecka un atzīst, ka šī sezona visai radošajai komandai ritējusi tādā kā pacēluma gaisotnē. «Gan darbs, gan idejas gāja no rokas. Reitingi ir labi. Skatītāji seriālu ar interesi skatās un – ko tad vairāk vajag,» priecīgi atzīst Gorodecka. Taujāta par to, vai seriālam tiks likts punkts vai arī var gaidīt turpinājumu, režisore atzīst, ka ir gatava darbam: «Kāpēc ir tādas bažas? Ja vien negadīsies kaut kas neparedzēts, seriāls, protams, būs. Lielās sižetiskās līnijās mums jau ir padomā arī lietas, kuras darīsim rudenī.»

Vai plaģiāts?

Aktrises Anitas Kvālas radītā Solveiga seriālā «UgunsGrēks» aizraujas ar sev netīkamo ļaužu indēšanu, Aināra Ančevska Aleksis nokļuvis slimnīcā, un izskatās, ka vēl krietnu laiku varēs cīnīties ar veselības problēmām, ļaujot skatītājiem minēt – kas notiks tālāk, vai būs dzīvotājs? Daļa skatītāju jau pamanījušies paust neapmierinātību, ka indēšana un gulēšana slimnīcā ir visai ierasts sižeta pavērsiens daudzos seriālos.

«Ja ņemsim pēc mērogiem, kas ir un kā nav, tad pasakiet man – kā tad vēl nav?,» iespējamo sižeta atkārtošanos komentē Gorodecka. «Viss jau ir. Situācijas, kuru nav, vispār neeksistē. Ne velti teic, ka dramaturģijā eksistē tikai pāris sižeti, kurus pēc vajadzības groza vienā vai otrā virzienā.»

Gorodecka atzīst, ka nekad nebūs tā, ka visiem viss patiks: «Latviešiem ir diezgan raksturīgi apšķaudīt vienalga ko. Veidojot seriālu, mēs skatāmies nevis to, kas ir vai nav kaut kur bijis, bet to, kas katram tēlam ir atbilstoši. Ir likumsakarīgi, ka, piemēram, ar Aleksi kaut kas tāds varēja notikt. Lai kādas arī būtu negatīvās lietas, seriālā kopumā mēs ejam uz pozitīvo kodolu un nokļūšana slimnīcā Aleksim ir tāda kā grēku izpirkšana.»

Ančevskim jāizdomā, kas notiks ar Aleksi

«Man seriālā šī ir bijusi interesanta sezona. Priecājos, ka atradām manā Aleksī cilvēciskas lietas. Iepriekš viņš tika rādīts ne no tās labākās puses, tagad ir jūtams, ka viņš visu dara māsas dēļ. Tagad man arī spēlēšana ir savādāka un patīkamāka,» »VZ« stāsta Alekša lomas veidotājs Ainārs Ančevskis un piebilst, ka jau gaida vasaru. «Visu gadu esi strādājis un tad vasaru vari izbaudīt pēc pilnas programmas. Protams, kādreiz vasarā ienāk prātā doma, ka gribas satikt kolēģus, jo mums seriālā ir mīļa komanda, bet nav tā, ka sēžu un raudu par to, ka arī vasarā gribas pafilmēties,» smaidot atzīst Ančevskis.

Pagaidām vēl nav zināms, cik ilgi Aleksim saskaņā ar scenāriju nāksies uzturēties slimnīcā un vai tur viņu satiksim arī rudenī, sākoties jaunajai sezonai. «Neapskaužu mūsu meitenes scenāristes, kurām visu laiku ir jāizdomā, kas notiks tālāk. Esam sarunājuši tā, ka man pa vasaru arī pašam ir jādomā par to, kas turpmāk varētu notikt ar Aleksi. Pagaidām nevaru iedomāties. Katrā ziņā kļūt par īstu sargeņģeli viņš laikam nevarēs. Tas būtu tā dīvaini, un visi domātu – kāpēc gan viņš tik labs, aiz tā noteikti kaut kas slēpjas,» stāsta Ančevskis.

Vazdikai nav aktieriska uzdevuma

«Man šī vai nav jau kāda ceturtā sezona seriālā... Tagad atskatoties redzu, ka aktieriski saturīgākais man bija «Neprāta cenas» laiks ar ģimeniskajām lietām, dēla nāvi un brūtgāniem, šobrīd es seriālā esmu vairāk tāda kā dežūrpersona. Tā jau es ar to savu rumpi varu vēl desmit gadu nostāvēt pie plīts. Tāda man ir sajūta. Nav man šobrīd seriālā tāda īsti aktieriska uzdevuma, bet paldies, ka mani tur. Kamēr turēs, tikmēr filmēšos,» ar sev raksturīgo dzirkstošo humoru »VZ« stāsta Milda lomas atveidotāja aktrise Ilze Vazdika.

Saskaņā ar seriāla scenāriju, šobrīd viesnīcas kafejnīcai ir mainījies īpašnieks un kolorītā pavārīte Milda raizējas par iespēju palikt bez darba. «Man jau kuru reizi ir bažas, ka tūlīt mans darbs seriālā beigsies. Jau toreiz, kad Mildai pēc scenārija kāju salauza, bija bažas,» atzīst Vazdika. Taujāta, vai negribētu, lai nākamajā sezonā Mildai parādītos jaunas nodarbes, Vazdika nosmej, ka sava vecuma dēļ diez vai varēs seriālā tēlot kādas citas profesijas pārstāvi. «Pat, ja tur uztaisīs kādu ķīniešu restorānu, kā man te tekstos vienu brīdi bija, ko tad es tur darīšu ar savām kotletēm?,» retoriski vaicā Vazdika un izsaka cerību, ka seriāla skatītāji ņipro Mildu redzēs arī nākamajā sezonā.

Rafalsons skumst par sezonas beigām

«Jāteic, ka man pat ir skumji, iedomājoties, ka šī seriāla sezona strauji tuvojas beigām. Visa sezona ir bijusi prieka pilns darbs un satikšanās ar aktieriem un visu radošo komandu. Nesen biju filmēties un uzzināju, ka seriālam ir ļoti augsti reitingi, un esmu ļoti pateicīgs skatītājiem. «UgunsGrēks» ir abpusēja mīlestība. Varu tikai uzsaukt tostu, lai mums būtu iespēja arī turpmāk iepriecināt skatītājus,» sarunā ar »VZ« savu aizkustinājumu neslēpj Vadima lomas veidotājs aktieris Jakovs Rafalsons.

Aktieris atzīst, ka, protams, ne tikai dzīvē, bet arī seriālā visu laiku gribas pārmaiņas, un tādas viņš rudenī labprāt manītu arī Vadima tēlā. «Mūsu dievs ir sižeta veidotāji. Ceru, ka man būs iespēja pārsteigt skatītājus. Esmu šajā seriālā kopš paša sākuma un man visus šos gadus ir veicies ar ļoti kolorītu lomu. Man ir svarīgi, lai Vadima tēls būtu traģikomisks un labā nozīmē teatrāls, neskatoties uz to, ka mēs filmējam kino. Visu laiku cenšos balansēt uz naža asmens, lai manai lomai būtu ļoti asa, groteska forma,» atzīst Rafalsons un piebilst, ka galvenais ir nešķirties no šā seriāla un labi iesāktā darba.

Svarīgākais