Mērs Ušakovs nāk ar skaistām sievietēm un kurioziem

Šonedēļ Rīgas mēra amatā pārliecinoši tika ievēlēts Nils Ušakovs, kurš jau paspējis atzīmēties ar vairāku skaistu sieviešu ieskaitīšanu savā komandā. Viņa ievēlēšana pirmajā domes sēdē vainagojās arī ar vairākām interesantām lietām.

Pirmā aiz mēra

Par mēra biroja vadītāju kļuvusi Ilze Stobova (33), kas arī daudzus sanākušos pārsteidza ar efektīgu izskatu un apģērbu, kā arī komunikablu izturēšanos. Viņai ir politikas zinātņu maģistres grāds, bijusi Ministru prezidenta Induļa Emša padomniece koalīcijas koordinācijas jautājumos un premjera Aigara Kalvīša padomniece sociālajos jautājumos, savulaik strādājusi arī par parlamentāro sekretāri Veselības ministrijā. Politisko karjeru Stobova savulaik veidojusi gan Jaunās Kristīgās partijas, gan Zaļo un Zemnieku savienības, gan Tautas partijas rindās.

Pirmā lēdija

Par Rīgas mēru nu jau kļuvušā Nila Ušakova (33) triumfā noraudzīties Rīgas domes sēdē bija ieradusies arī viņa draudzene, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes studente Jeļena Suhareva (20) – nevienā no iepriekšējo sasaukumu domēm laulātās draudzenes vai sievas par savu otru pusīšu politiskajām gaitām interesi nebija izrādījušas. "VZ" vērtējums: šī garā auguma izskatīgā tumšmate tiks tālu. Pirms sēdes viņa neminstinoties smaidīja fotogrāfiem, pēc tam pārmija arī kādu vārdu ar pazīstamiem žurnālistiem, tad – defilēja deputātu rindās un sarunājās ar jaunajiem tautas kalpiem. Suharevas komunikablums radīja pat aizdomas, vai viņai gadījumā jau nav apsolīts kāds amats pašvaldības struktūrās, ko gan Ušakovs noliedza. Sēdes pārtraukumā Suhareva pat apsēdās deputāta vietā un tērzēja ar blakussēdētāju, liekot deputātam, olimpietim Jefimijam Klementjevam nervozi mīņāties pie aizņemtā krēsla.

Pirmā runassieva

Daudzos gadījumos varasvīru teikto un domāto līdz sabiedrībai novada preses sekretāri vai sabiedrisko attiecību speciālisti – Ušakova idejas nu dzirdēsim ar Annas Kononovas (31) starpniecību. Pirms diviem domes sasaukumiem viņa bija toreizējā vicemēra Sergeja Dolgopolova preses sekretāre, pēc tam strādāja domes sabiedrisko attiecību nodaļā, bet tagad uzdienējusi līdz Rīgā pašas galvenās runassievas amatam.

Pirmie bastotāji

Lai gan parasti vismaz uz pirmo domes sēdi ierodas visi jaunievēlētie deputāti, šoreiz divi šo svinīgo pasākumu ignorēja. Ironiskā kārtā tie bija abi blakus sēdēšanai nolemtie "Pilsoniskās savienības" biedri Arvīds Ušča un Māris Puriņš. Beigu galā izrādījās, ka uzņēmējs Ušča nemaz negrasās strādāt rīdzinieku labā: viņš bija nolicis deputāta mandātu, nemaz netiekot līdz Rātsnamam.

Bez diviem

Rīgas domes pirmajā sēdē par visiem jautājumiem nācās lemt tikai 58 deputātu sastāvā.

Pirmais kuriozs

Pie Rīgas domes sēžu zāles durvīm bija izvietots plāns, lai katrs zinātu, kurā rindā, kurā vietā un kam blakus sēdēt. Šis plāniņš sagādāja pirmo kuriozu: sarakstā ar zilu krāsu bija skatāmas nevis partijas "Jaunais laiks", bet gan... apvienības "PCTVL" deputātu vietas. Kā zināms, šī apvienība domē nemaz netika ievēlēta, turklāt ir viena no niknākajām "JL" oponentēm. Ušakovs šo kļūdu bija pamanījis un pats pastāstījis par to arī "jaunlaiciešiem", kuri gan to nebija ievērojuši. Sabotāžā neviens vainots netika, un daždesmit minūšu laikā plāns tika labots.

Pirmā dāvaniņa

Ienākot Rātsnamā, deputāti saņēma mīklainu portfelīti. Aizdomām par "dāvaniņu" gan nebija pamata: šajā portfelī atradās balsošanas karte, pults lietošanas instrukcija un citi domes deputāta darbu reglamentējošie dokumenti, kā arī deputāta nozīmīte.

Pirmais joks

Par pirmo jociņu jaunā sasaukuma domē parūpējās Olafs Pulks (attēlā no labās). Kad domes frakcijas pieteica kandidātus mēra postenim, pirmie pasteidzās Ģirta Valda Kristovska fani. Uzdevums nominēt Ušakovu bija uzticēts pieredzējušajam LPP/"LC" pārstāvim Andrim Amerikam, kuram gan, neraugoties uz pieredzi darbā ar elektronisko balsošanas iekārtu, nekādi neizdevās ieslēgt mikrofonu. "Andri, kas ar tevi notiek? Ā, tā taču ir Krastiņa vieta – slikti ietekmē!" izsaucās Pulks. Jāpiebilst, ka Ameriks tiešām šajā sasaukumā sēž krēslā, ko iepriekšējā domē aizņēma dažādi vērtētais Tautas partijas pārstāvis Edmunds Krastiņš.

Darbam, ne atpūtai

Pirms domes sēdes deputāti saņēma, lūk, šādus portfelīšus un nozīmītes.

Svarīgākais