Par savējiem!

Prieks, ka savējie savējos atbalsta. Ja pat viņi ir augstos amatos. Ja pat savējie "sašmucējušies" vai arī tikai grasās to darīt. Savējos vajag sargāt no citu — "nesavējo" — pārliekas uzmanības.

Šāds patriotisks un patosa pārpilns prieks par savējo attiecībām šonedēļ radās pēc Edgara Jaunupa (politiķa? basketbola funkcionāra? vienkārši enerģiska cilvēka?) atklāsmēm intervijā "Sporta Avīzei" nesenā narkotiku skandāla kontekstā. Atgādināsim: 6. februārī policija Rīgā aizturēja divas personas, kas piegādāja narkotikas tā saucamajiem VIP klientiem, tostarp sportistiem, turklāt īpaši piesaukti basketbolisti. Ko par to saka Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Jaunups?

Izrādās, ka šobrīd tiekot organizētas diskusijas skolās; otrais etaps būšot ap Zvaigžņu spēles laiku, kad "pacelsim šo tēmu skaļā publiskā līmenī"; martā sekošot seminārs klubiem, bet "tas viss beigsies pavasarī sadarbībā ar Valsts policiju — ar ļoti apjomīgām Latvijas Basketbola līgas pirmās divīzijas spēlētāju kontrolēm attiecībā uz narkotikām". Jaunups sit pie krūts un stāsta, ka ar to "mēs pilnīgi skaidri dosim signālu", "nebaidāmies šo problēmu pārbaudīt un nebaidāmies, ka šī problēma varētu izrādīties aktuāla", "šīs pārbaudes attieksies uz pilnīgi visiem sportistiem LBL un tiks veiktas pat vairākkārt" utt., u.t.jpr.

Kāpēc šīs pārbaudes neveikt jau tagad, tā gūstot apliecinājumu vai arī atspēkojot policijas paustās aizdomas? Jo narkotiku klātbūtne organismā samanāma diezgan ilgi, tāpēc krīzes noplicinātais čempionāts varētu palikt bez vēl virknes spēlētāju. Par to, ka basketbolistiem patīk niekoties ar dažādām nelāgām vielām, kaut vai baumu līmenī būs dzirdējis vai katrs sporta fans, tāpat arī to, kuri mums ir tie "aizdomīgākie" bumbotāji. Līdz ar to Jaunupa atklāsmes drīzāk tulkojamas kā signāls savējiem, sak, veči, drusku piebremzējiet, pavasarī būs kontrole! "Šīs pārbaudes attieksies uz pilnīgi visiem sportistiem LBL un tiks veiktas pat vairākkārt, neskatoties uz to, vai viņiem vārdā Armands vai kā citādi; vai viņi spēlē "Baronā", "ASK", "VEF" vai "Ķeizarmežā". It īpaši pārbaudīsim to tur skapīti pie sienas un tos, kas iecienījuši azartspēles un klubu "Essential"," tulkojumā no politiķa valodas tā varētu skanēt Jaunupa teiktais. Savējie sapratīs. Un piebremzēs.

Taču ko nu par tik lokālām "savējo" sadarbības formām. Izrādās, ka "Parex banka" jau skaistajā postkapitālisma un pirmstreknuma laikmetā barojusies no politiķu labvēlības un maksājusi zemāku ienākumu nodokli nekā vienkāršie mirstīgie uzņēmēji (par to "VZ", 8. lpp.). Nav noslēpums, ka arī Rīgas pilsētas budžets tiek dalīts ar uzsvaru uz savējiem, tāpēc arī opozīcijai neatliek nekas cits, kā bārstīties vārdu pērlēm ("VZ", 4. lpp.) un cerēt, ka tās kāds pamanīs un atzinībā bārstītājus ievēlēs nākamajā domē. Un tad gan — par savējiem!

Arī tiesībsargājošajās instancēs šāds princips rullē — vai gan citādi 16 prokurori gadiem bezcerīgi ņemtos ap Ventspils mēra Aivara Lemberga lietu ("VZ", 6. lpp.), mēģinot pierādīt neesošo, tajā pašā laikā no viņa bargās rokas it kā cietušos un droši vien līdz nāvei pārbiedētos "cietējus" ierakstot bezmaz Sarkanajā grāmatā un aizsargājamo sarakstā. Savējie? Droši vien.

Svarīgākais