Laukos un pilsētās siro laupītāji

Nu jau vairs nav ne dienas, kad policijas ziņojumos neparādītos vēstis par aplaupītiem cilvēkiem.

Tiesa, policijas amatpersonas skaidro, ka uzbrukumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nav palielinājies — vien mobilo tālruņu laupīšanu vietā noziedznieki vairāk pievērsušies tirdzniecības vietu aplaupīšanām.

Grib vairāk par desmit latiem

"Ņemot vērā pagājušā gada statistiku, izskatās, ka laupīšanu skaits uzkrītoši nav pieaudzis. Tāpat pēdējā laikā nevaram runāt, ka būtu pieaudzis smago laupīšanu skaits, kad bijušas smagas sekas attiecībā pret cilvēka dzīvību vai veselību," sarunā ar "Vakara Ziņām" secina Valsts policijas preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa. Aktualizējušās laupīšanas, kad uzbrucēji pielieto gan sejas maskas, gan ieročus vai to maketus; parādījušās laupīšanas no kioskiem un diennakts veikaliem, kur laupītāji jau iepriekš zina, ka tiks pie laupījuma, kas lielāks par 10—15 latiem. Šādas laupīšanas kādu laiku nebija aktuālas, tāpēc uzņēmēji nav domājuši ne par apsardzi, ne videonovērošanas kameru uzstādīšanu.

Runājot par ieteikumiem, Rekšņa teic, ka vecākiem jāpadomā, kur viņu bērni staigā pa naktīm "ar mobilo telefonu un maciņu vai bez tiem: labāk aiziet bērnam pretī uz tramvaja pieturu, nevis domāt, kā viņš atnāks mājās, jo pretī var nākt cilvēks, kuram tajā brīdī kabatā nav nekā, un viņš kā vienkāršāko veidu izvēlēsies apturēt pusaudzi, iedot pa degunu un atņemt visu, kas ir". Policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, neielaist dzīvesvietā mazpazīstamus cilvēkus, neturēt mājās lielas naudas summas, nestāstīt citiem par veiktajiem vai plānotajiem darījumiem.

Sevi jāspēj aizsargāt

Statistika būtu daudz skarbāka, ja laupītājiem savas ieceres izdotos realizēt vienmēr, taču bieži ir gadījumi, kad upuri izrādās fiziski vai psiholoģiski stiprāki. 50 gadus vecā Jevgeņija "VZ" pastāstīja, kā viņai izdevies atvairīt laupītāja — spēcīga jauna puiša — uzbrukumu.

Sieviete jau ilgāku laiku auklē puisīti Ķengaragā. Tovakar zēna vecāki bijuši ciemos, tāpēc arī Jevgeņija no darba mājup tikusi ļoti vēlu. Ejot caur tukšo un kluso daudzdzīvokļu namu pagalmu, viņa pamanījusi, ka tā tālākajā malā kustas kāds stāvs. Gados jaunais vīrietis gandrīz skriešiem šķērsojis pagalmu, veikli pārlēcis zālienu norobežojošajām barjerām un no mugurpuses sekojis Jevgeņijai. "Es sapratu, ka labi nebūs, un tajā pašā mirklī sajutu, ka vīrietis satver manu somiņu. Nekā jau tur diža iekšā nebija — pāris latu, kabatlakatiņš, bet svarīgākā lieta, ko nekādi negribēju viņam atdot, bija auklējamā bērniņa dzīvokļa atslēgas, tāpēc no visa spēka iekrampējos somā," stāsta sieviete. Tad talkā viņa ņēmusi savu balsi. "Laikam nekad tā nebiju kliegusi, pēc tam balss pazuda uz dienām trim." Sapratis, ka sieviete tik viegli nepadosies, jauneklis iekāroto laupījumu atlaidis un žigli pazudis aiz mājas stūra.

Savukārt Ernests pašaizsardzībai izmantoja asaru gāzes baloniņu. Jaunais gara auguma puisis kāda Rīgas mikrorajona vidusskolas ģērbtuvē pēc basketbola treniņa, kas beidzās ap vienpadsmitiem vakarā, palika pēdējais. Kad viņš izgāja no skolas, komandas biedri jau bija aizbraukuši, un viņš nesteidzīgi devās uz sava auto pusi. Tuvojoties mašīnai, Ernests pamanīja, ka pret viņa 2007. gada izlaiduma "Audi" motora pārsegu atspiedušies trīs jaunieši. Brīdinot, ka tuvojas auto saimnieks, Ernests vairākas reizes nospieda signalizācijas pults pogu. "Kad biju gandrīz pie pašas mašīnas, džeki no tās nolēca un draudīgi nāca man virsū. Tai brīdī mana roka jau bija ieslīdējusi jakas kabatā, kur glabājas gāzes baloniņš. Kad viens no viņiem pacēla roku manā virzienā, asaru gāzes strūkla izplūda viņa virzienā," atceras Ernests. Puisis saķēris seju un nostreipuļojis malā, taču abi pārējie uzbrucēji turpinājuši tuvoties. Kad Ernests vēlreiz pacēla gāzes baloniņu, viņi atkāpušies, ļaujot puisim iekāpt mašīnā un doties prom.

Darba vietā nejūtas droši

"Vakara Ziņu" aptaujātie cilvēki atzīstas, ka dzīvot kļuvis nedrošāk. "Es vairs nejūtos īsti droši uz ielas, kad vakaros dodos mājup no darba, un diemžēl arī savā darba vietā nereti aizdomājos par drošību," saka kāda centra avīžu kioska pārdevēja. "Gandrīz uz katru klientu, ja vien tās nav solīdas kundzes vai mazi bērni, skatos ar aizdomām. Tagad preci, kamēr pircējs nav iedevis naudu, nemaz rokās nedodu un pat nelieku tuvu lodziņam."

Pārdevēja atklāj, ka noziedznieki izmanto savu tehniku: pienāk pie kioska, paprasa cigaretes un tad gaida, turot rokās naudu. "Tiklīdz nolikšu paciņu viņam priekšā, viņš to paķers un būs prom. Es taču viņu nenoķeršu!" Sieviete prāto, ka viņai ir paveicies, jo strādā kioskā, kurā pircēji nevar ieiet.

Diemžēl arī slēgto tirdzniecības vietu darbinieki nav pasargāti no varmāku uzbrukumiem. 4. februārī ap pulksten 19 pamatīgu šoku piedzīvoja kādas degvielas uzpildes stacijas darbiniece Cēsu rajona Taurenes pagastā. Pie veikala lodziņa pienākušais vīrietis bija bruņojies ar gāzes pistoli, no kuras, ilgi nevilcinoties, raidīja brīdinājuma šāvienu un tad caur lodziņu no kases aparāta nolaupīja atvilktni, kurā bija 83 lati.

Laupa naudu un preces

Kioskos, kas ir kā mazi veikaliņi un kur pircējiem brīvi pieejami preču plaukti, situācija ir sliktāka, jo te brīvi uzdarbojas gan zagļi, gan laupītāji. Tā 30. janvārī par laupītāja upuri kļuva "Narvesen" kiosks pie Vērmanes dārza. Ap pulksten 20 pagaidām neidentificēts vīrietis, kurš rokā turēja pistolei līdzīgu priekšmetu un ar to piedraudēja pārdevējam, no kases nolaupīja naudu. Summa gan netiek atklāta. Kad "VZ" apmeklēja šo kiosku, pie letes stāvēja trīs gados jaunas sievietes, kas uz letes bija izbērušas prāvu kaudzīti ar sīknaudu un to skaitīja. "Mēs par notikušo neko nestāstīsim," viņas bija striktas un pievērsās savai nodarbei.

31. janvārī ap pulksten 17 līdzīgs notikumu scenārijs risinājās kādā veikalā E. Birznieka-Upīša ielā, kur tika nolaupīts 4260 latu, savukārt 4. februārī neilgi pirms pulksten 22 veikalā "Tabakas nams" Brīvības ielā ienākuši divi vīrieši, kuri piedraudējuši pārdevējai ar pistolei līdzīgu priekšmetu un pēc tam no kases paņēmuši 170 latus, kā arī piesavinājušies uzņēmuma mobilo tālruni un divas alkohola pudeles. "VZ" veikalā izdevās sastapt uzbrukumu piedzīvojušo sievieti. Par laimi, viņai nekādi miesas bojājumi nav nodarīti, taču psiholoģiskais pārdzīvojums manāms pat sejā un kustībās. Tiklīdz paveras veikala durvis, viņa tramīgi uz tām lūkojas, un rokas, kas tobrīd kārto alkohola pudeles plauktos, viegli notrīc. Par uzbrukumu pārdevēja gan neko nevēlējās stāstīt, sakot, ka "man jau pietiek no visa šitā".

Mantkārības nolūkā slepkavo sirmgalvjus

Diemžēl ne vienmēr laupīšanas uzbrukumi beidzas bez smagām sekām. Policija turpina izmeklēt krimināllietu par Jelgavā notikušo slepkavību, kad no smagiem miesas bojājumiem pēc saduršanas ar nazi mira kāds 73 gadus vecs vīrietis, bet ar ievainojumiem slimnīcā tika nogādāta 51 gadu veca sieviete.

Jau nepilnas divas stundas pēc nozieguma izdarīšanas tika aizturēti iespējamie vainīgie, kas bija alkohola reibumā. Abi vīrieši ir iepriekš tiesāti. Jelgavas pilsētas un rajona policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka, visticamāk, slepkavība pastrādāta laupīšanas nolūkā, jo no nozieguma vietas bija pazudušas dažādas mantas.

Letāls iznākums bija arī laupīšanas uzbrukumam, kas 20. janvārī tika pastrādāts Valmieras rajona, Burtnieku novada, Matīšu pagastā. Par 1937. gadā dzimuša sirmgalvja noslepkavošanu aizturēti trīs jaunieši vecumā no 17 līdz 18 gadiem. Noziedznieki zinājuši, ka vīrietis pirms vairākām dienām ticis pie lielas naudas, izpārdodot zemnieku saimniecības lopu ganāmpulku. Viens no puišiem dzīvojis netālu no upura dzīvesvietas, un, iespējams, bija laupīšanas iniciators, liecina policijas sniegtā informācija. Vīrietis jauniešus mājās ielaidis pats, uzticējies, ka puiši nemelo un viņiem vajadzīga prasītā palīdzība.

Svarīgākais