Dolče un Gabana var nonākt aiz restēm

© Scanpix

Prokurors Gaetāno Ruta slavenajiem modes dizaineriem Domeniko Dolčem un Stefano Gabanam pieprasījis piespriest reālu cietumsodu par nodokļu nemaksāšanu.

Apsūdzības puse uzstāj, lai «saldajam pārītim» piespriestu 2,5 gadus cietumā. Turklāt advokāts, kas tiesā pārstāv Itālijas nodokļu inspekcijas intereses, pieprasījis izmaksāt kompensāciju par valsts iestādes tēlam radīto kaitējumu 10 miljonus eiro. Savukārt apelācijas tiesa dizaineriem piespriedusi naudas sodu 343 miljonus eiro.

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem Dolče un Gabana Luksemburgā izveidoja meitasuzņēmumu «Gado» un caur to no Itālijas noplūdināja aptuveni miljardu eiro. «Gado» bija fiktīva kompānija, kas reģistrēta hercogistē ar īpašu nodokļu sistēmu, bet patiesībā to vadīja no Itālijas. Smalki izstrādātā shēma abiem apsūdzētajiem deva pasakainus ienākumus.

2011. gada aprīlī tiesnesis Simone Luerte attaisnoja slavenos modes māksliniekus, jo pret viņiem izvirzītās apsūdzības atzina par nepamatotām. Taču tā paša gada novembrī Itālijas Kasācijas tiesa atcēla šo lēmumu un atgrieza lietu atkārtotai izskatīšanai, kad tika atklāta ārzemju kompānija, kurai piederēja visi modes nama zīmoli un tirdzniecības zīmes. Tādējādi nodokļus maksāja ārzemēs, turklāt visai nelielos daudzumos.

Svarīgākais