Gremdējoties atmiņās, Akuratere griež gulbi

2013. gads grupai «Pērkons» ir jubileju gads, jo Ieva Akuratere un Juris Kulakovs svin 55, bet ģitārists Juris Sējāns – 45 gadus. «Staburadzes» iespaidīgo kūku ar tēmu par gulbi tomēr tika uzticēts griezt līderiem, jo viņiem sanākšot labāk. © F64 Photo Agency

17. maijā tirdzniecības centrā «Spice» atmodas laika nozīmīgākā un skandalozākā Latvijas rokgrupa «Pērkons» ieskandināja Ievas Akurateres un Jura Kulakova 55 gadu jubilejas brīvdabas koncertu programmu «Sapumpurots zars», kurā skanēs leģendārās 1980. gada dziesmas, kā arī tika atklāta grupas fotogrāfiju un piemiņas lietu izstāde.

Ja nu kāds grib apgalvot, ka kādreiz saule bija spožāka un zāle zaļāka, tad grupas «Pērkons» soliste Ieva Akuratere to noliegs: «Zāle ir tikpat zaļa, un saule arī spoži spīd, tikai vairs nav tie gadi, kas kādreiz. Ir cits skatījums uz visu. Pirms 30 gadiem bija dumpinieciskais gars, kad sanācām kopā, bet tagad ir uzdrīkstēšanās un vēl varēšana sanākt kopā un priecēt klausītājus.»

Nav noslēpums, ka grupas «Pērkons» koncerti publiku padarīja vai traku un minimālie tā laika skatuves specefekti likās kas grandiozs. Skandālu izraisīja 1983. gads, kad rokgrupu aizliedza, bet viņi par to nebēdāja, un, kā »VZ« saka dziedātāja, «1984. gadā, kad grupas darbību atjaunoja, mums jau bija izdoti divi pie manis mājās ierakstīti albumi – «Zibens pa dibenu» un «Mākslas darbi». Vēsturiskajā izstādē (to tirdzniecības centrā iespējams skatīt vēl līdz 17. jūnijam) ir redzamas arī bildes uz Ogres skatuves, pēc tam grupa tika aizliegta otro reizi – 1985. gadā, kad fani pēc pasākuma izdemolēja vilciena vagonus. «Tā laika fani izauguši kopā ar mums un nāk uz mūsu koncertiem vēl šobaltdien, zina visus dziesmu vārdus. Arī tagad daudz jauniešu uz mūsu koncertiem nāk kā uz dzejas lasījumiem, jo katras dziesmas teksti ir ar dziļu jēgu,» norādīja Akuratere.