Slepkavība Laboratorijas ielas zaņķī - draugs strīda laikā nodur pajumtes devēju

© F64 Photo Agency

Kārtējā iedzeršana un tās laikā notikušais konflikts beidzies ar kāda rīdzinieka slepkavību. Policija vēsta, ka strīds sācies pārāk skaļas mūzikas dēļ, taču kaimiņi domā, ka vīrieši saplēsušies sievietes dēļ.

Uzlauž durvis un ievācas dzīvoklī

Policijas sniegtā informācija liecina, ka 11. marta vakarā saņemts izsaukums uz vienu no dzīvokļiem Laboratorijas ielā, kur atrasts 42 gadus vecā Igora līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Noskaidrots, ka vīrietis miris no durtas brūces vēderā. Pēc pāris dienām policijai izdevās noskaidrot un aizturēt iespējamo vainīgo – kādu 41 gadu vecu vīrieti. Viņš iepriekš nav bijis tiesāts. Likumsargi noskaidrojuši, ka upuris un varmāka dzīvojuši kopā, bet liktenīgajā dienā starp abiem izcēlies strīds, jo nu jau mirušais vīrietis pārāk skaļi klausījies mūziku. Aizturētais atzinies, ka nav spējis to izturēt, tāpēc paņēmis nazi un nodūris savu draugu.

Nelielā divstāvu koka ēka, kur notika noziegums, atrodas vienā no Laboratorijas ielas iekšpagalmiem. Dienas vidū te valda miers un klusums, pat pārsimt metru attālumā esošās skaļās un intensīvās satiksmes pilnās Čaka ielas trokšņi netraucē. Lai arī nams ir visai nolaistā stāvoklī, tajā mīt pārsvarā normāli cilvēki. Tieši nogalinātā Igora miteklis bijis viens no lielākajiem un skaļākajiem zaņķiem, neslēpj kaimiņi. Vēl pirms trīs gadiem namā bijis visai mierīgi un tīri, taču kādā dienā pie augšstāva kaimiņienes Tatjanas ievācies dzīvot dēls Igors un vedekla Dagnija, kas rimto dzīves ritmu sagriezuši kājām gaisā. «Taņa todien bija darbā, bet, kad atgriezās, durvis bija uzlauztas un viņi bija ievākušies mājoklī. Tobrīd slims, palicis uz gultas bija Taņas vīrs, bet tas atnācējiem netraucēja. Dēls mātei paziņoja, ka viņa dzīvesbiedre gaida bērniņu un viņi visi te dzīvos. Cik saprotu, Igors nesen bija atgriezies no cietuma,» »VZ« stāsta blakus namā dzīvojošā Ļuba. Kamēr Igora tēvs, kurš saņēmis visai pieklājīgu pensiju, bijis dzīvs, ģimene dzīvojusi, īpaši ne par ko nebēdājot, vecais vīrietis nomiris pavisam nesen. Kaimiņi gan šausminās, ka mazajā vienistabas dzīvoklī, kur ieeja istabā ir caur virtuvi, mituši tik daudzi cilvēki – māte, slimais tēvs, Igors ar dzīvesbiedri un arī mazulīte, kas nu jau esot aptuveni divarpus gadus veca. «Taņa bija ļoti strādīga, tīrīga sieviete, taču dēla ģimene regulāri dzēra, ciemos nāca draugi, un arī Tatjana iesaistījās dzeršanās,» nopūšas Ļuba. Rudenī plašajai saimei pievienojies vēl kāds pastāvīgs iedzīvotājs – Igora draugs Eģiks.

Vecmāmiņa spiesta mukt no mājām

Tatjana arvien biežāk pazudusi prom no mājām, līdz nav rādījusies vairākas nedēļas. Arī Igora nāves dienā mātes nav bijis mājās. «Kad uzzinājām, ka Igors nodurts, bijām pārliecināti, ka arī Taņa ir nogalināta, tikai viņas līķis paslēpts,» stāsta kaimiņiene Alise. «Igors mums visu laiku muldēja, ka mamma aizbraukusi strādāt, es neticēju, jo viņai ir diezgan slikta veselība. Tad Dagnija klāstīja, ka vīramāte esot laukos pie radiem, bet viņiem taču radu nemaz nav.» Par laimi, Tatjana atradusies pāris dienas pēc dēla slepkavības, kad par notikušo uzzinājusi no TV ziņām. «Taņa dzīvoja tepat Rīgā pie paziņas, jo vairs nespēja uzturēties savā dzīvoklī. Viņa sūdzējās, ka jaunie, īpaši vedekla, pret viņu slikti izturas, pazemo, apsaukā, lamā un ne reizi vien arī bija iekaustījusi,» zina teikt Alises kundze. Iespējams, strīdi galvenokārt bijuši tieši mazās Igora meitiņas dēļ. «Tatjana bija vienīgā, kurai rūpēja tas bērns. Viņa bieži pārmeta, ka mātei mazā ir vienaldzīga, viņa netiekot pat mācīta runāt, arī pie ārsta neviens mazo, kam esot problēmas ar redzi, nevedot,» sašutuši ir zinošie kaimiņi. «Mazā arvien protot pateikt tikai ņam-ņam, un to pašu vecmāmiņa ar lielām pūlēm esot iemācījusi,» atklāj tuvējā veikala pārdevēja. Mazā meitenīte ļoti reti tiekot vesta pastaigās, viņa esot bāla un slimīga, iespējams, arī pamatīgi daudzo dzērāju iebiedēta. «Pat tuvākie kaimiņi nav viņu dzirdējuši raudam vai kā citādi trokšņojam, esam pat reizēm savā starpā apspriedušies, vai mazulīte vēl vispār ir dzīva. Mēs domājam, ka tai mazajai vispār nav spēka, jo diez vai viņai ir kas prātīgs ēdams,» nopūšas Ļuba. Lai arī ģimeni regulāri uzraugot sociālie dienesti, nekas lietas labā netiekot darīts, jo, tā kā ģimene vienmēr telefoniski tiekot brīdināta par gaidāmo vizīti, pārbaudes reizēs viss esot kārtībā. «Tad visi ir skaidrā, dzīvoklis kaut cik sakopts, arī piedūmojums, kas rodas no savākto vadu plastmasas virskārtas svilināšanas, ir izvēdināts,» pārliecināti kaimiņi. «Mazās meitenītes māte lieliski prot tēlot un melot. Kad atnāca te dzīvot, stāstīja, ka viņas trīs bērni palikuši pie tēva, bet patiesībā tie viņai atņemti un aug bērnunamā. Un tā mūžīgā bučošana uz vaiga jubilejās arī tāds teātris vien ir,» stāsta Alise.

Tēvu nodur meitiņas acu priekšā

Kaimiņi pārdzīvo, ka mazulīte, visticamāk, redzējusi, kā tiek nodurts viņas tēvs. Kas īsti noticis Igora nāves dienā, kaimiņi gan nezina. «Tovakar tur bija pamatīgs skandāls un troksnis, kārtējā dzeršana,» secina Ļuba. Nav īsti arī skaidrības, vai Igora sieva tobrīd bijusi mājās vai, kā zina sacīt kāds kaimiņš, bija devusies uz «točku» pēc alkohola papildinājuma. Igors esot nogalināts virtuvē ar nazi, kas pirms tam gulējis uz gaļas griežamā dēlīša, kur gatavotas uzkodas. «It kā Igoru esot nogalinājis Eģiks, taču mēs jau kādas dienas pirms tam viņu te netikām redzējuši, bet kādu brīdi pirms tam, kad tika atrasts mirušais Igors, no dzīvokļa iznāca svešs vīrietis, viņš bija piedzēries un pagalmā gandrīz nokrita,» atklāj Ļuba. Veikalā pārdevējām pati Igora sieva klāstījusi, ka abi vīrieši sastrīdējušies, jo viens gribējis skatīties filmu, bet otrs vēlējies klausīties mūziku. Savukārt kaimiņi domā, ka starp abiem vīriešiem konflikts sācies sievietes, proti, tās pašas Igora dzīvesbiedres, dēļ. «Igors iedzēris bija agresīvs, lecīgs, droši vien kļuva greizsirdīgs uz Eģiku, jo nav jau noslēpums, ka arī viņam bija attiecības ar pajumtes devēja sievieti,» neslēpj Ļuba. «Kas to lai zina, kas tur īsti vainīgs, pie Igora sievas regulāri nāca citi vīrieši, īpaši tad, kad vīra nebija mājās,» teic Alise. Viņa zina stāstīt, ka Igors ik pa laikam uz vairākām dienām devies strādāt uz Berģiem: «Tikko viņš prom, Dagnija jau uzved augšā citu. Arī tagad viņa jau ir atradusi Igora aizvietotāju.»

Gribējis dzīvot labāk nekā vecāki

Alises kundze teic, ka par Igoru neko sliktu nevarot sacīt, jo viņš bijis labestīgs un mierīgs cilvēks. «Viņš bieži nāca lienēt naudu, neviens cits kaimiņš vairs nedeva, bet es vēl devu. Sapratu, ka viņam ir problēmas ar atdošanu, tāpēc izlēmu to izmantot savā labā. Man šoziem ir ļoti slikti ar kājām, tāpēc sarunāju, ka viņš parādu atstrādās – viņš man saskaldīja visu malku un regulāri sanesa to arī dzīvoklī. Vēl dienu pirms nāves viņam ļoti vajadzēja naudiņu, tāpēc viņš sanesa malku veselai nedēļai,» stāsta kaimiņiene. Pēdējā laikā Igoram palīgā nācis arī Eģiks. «Viņi visur gāja kopā, bija nešķirami. Igors vienmēr gāja pa priekšu, Eģiks no aizmugures. Abi kopā brauca strādāt, kopā vāca metālu, kopā rakņājās pa miskastēm, kaut ko dedzināja sētā,» novērojusi Ļuba. Sieviete esot izbrīnīta, ka par vainīgu Igora nāvē tiekot uzskatīts Eģiks: «Es viņu pazīstu no bērnības, kādreiz dzīvojām vienā mājā Tallinas ielā, viņš draudzējās ar maniem bērniem. Viņš bija ļoti labsirdīgs puika. Saimnieks viņu izlika no dzīvokļa, tad Eģiks dzīvoja ar vienu sievieti – vienmēr staigāja kārtīgs un tīrs. Tad skatos, galīgi nolaidies, nebija kur palikt, apmetās te pie Igora. Žēl, ka Eģika dzīve tā izvērtās. Viņa vecāki bija dzērāji, bet viņš vienmēr teica, ka negrib tā dzīvot, grib mācīties, bet, redz, diemžēl kaut kā nesanāca.»

Svarīgākais