Šaušalīgais noziegums Sužos - ar divām slepkavībām noziegumu ķēde vēl nav beigusies

© F64 Photo Agency

Sužu iedzīvotāji joprojām ir neziņā, kas pērnā gada nogalē nogalināja divus vienas mājas iedzīvotājus – 52 gadus veco Jāni un 61 gadu veco Olgu.

Kamēr daļa vietējo pārliecināti, ka notikusi nežēlīga pasūtījuma slepkavība, un pat nosauc pasūtītāju, daļa sliecas domāt, ka notikušais ir nejauša sagadīšanās. Policija savas izmeklēšanas versijas nepublisko.

Līķis uz meža takas un mazdārziņā

52 gadus vecā Jāņa līķi asins peļķē aptuveni 100 metru no Jaunciema gatves 77. nama uz meža takas 14. decembra vēlā vakara stundā atrada viena no vietējām iedzīvotājām, kura bija devusies pastaigā ar suni. Eksperti vīrietim konstatēja cirstas brūces galvā. Aizdomās par nozieguma izdarīšanu policija aizturēja divas personas – vīrieša pudelesbrāļu –, taču tās nav paturētas apcietinājumā un, visticamāk, nav vainojamas nozieguma izdarīšanā. Savukārt 61 gadu vecās Olgas mirstīgās atliekas tika atrastas 31. decembra pēcpusdienā apmēram 200 metru no jau minētā nama, tikai otrā tā pusē – Ķīšezera krastā esošajā mazdārziņā. Arī sieviete gulējusi asins peļķē un viņai konstatēta smaga galvas trauma. Iespējams, sieviete mirusi no cirstām brūcēm galvā, tiek skaidrots, vai viņai nav arī šāviena radīti ievainojumi. Abi upuri dzīvoja vienā Jaunciema gatves namā – vīrietis pirmajā, bet sieviete – trešajā stāvā, abi bija labi pazīstami un ikdienā bieži bija manāmi kopā. Draudzīgajā kompānijā bijusi vēl viena sieviete, par Jāni aptuveni 20 gadu vecākā vīrieša piedzīvotāja Ļuda. Kamēr policija izmeklē slepkavības, arī vietējie paši mēģina rast skaidrojumu asiņainajiem notikumiem. «Līdz šim, dzīvoju te 50 gadu, Sužos varējām justies droši, mierīgi un labi, tagad pa dienu bail iet ārā, kur nu vēl vakarā. Tagad galvā šaudās viena doma – kurš būs nākamais,» šausminās netālu no nozieguma vietas sastaptās pensionāres. «Olga bija lādzīgs cilvēks. Tas ir šoks, kas ir noticis. Mēs pat nezinām, ko domāt, vai tas ir maniaka roku darbs, vai tā ir pasūtījuma slepkavība, vai varbūt tikai vienkārši nejauša sagadīšanās. Runā, ka Jāņa slepkavība bija pasūtījums, bet Olgu nosita, jo viņa it kā bija lieciniece – zināja, kas vainīgs vīrieša nāvē.» Sieviete arī šausminās, ka Olga istabā vairāk nekā divus gadus urnā turējusi mirušā vīra pīšļus, kas viņai apkārt radījuši negatīvu aurum un tāpēc viņa mirusi tik briesmīgā nāvē.

Pedantisms bijis slimīgs

Par ilggadējo sētnieci Olgu vietējie saka labus vārdus, taču atrodas tādi, kas viņai pārmet kašķīgumu un nešpetnumu, viņas pedantisms daudziem iedzīvotājiem licies pat slimīgs. Savulaik ne viens vien suņu īpašnieks dabūjis trūkties no Olgas par to vien, ka suns pačurājis pie koka vai žoga. «Viņa prata nokaitināt, tāpēc nebrīnos, ka bija cilvēki, kas viņai vēlēja ļaunu. Kopš sastrīdējāmies manas meitas mazā sunīša dēļ, es ar Olgu pat nesveicinājos un centos netrāpīties viņai ceļā,» saka kāda pensionāre. Lielākā daļa gan atzīst, ka Olga četru Sužu daudzdzīvokļu namu apkārtni uzturējusi nevainojamā kārtībā, bez tam nemaz nav lietojusi alkoholu. «Tantuks strādāja no tumsas līdz tumsai, savāca pēdējo izsmēķi un mazāko nokritušo koka lapiņu, tīrīja mežmalu un ezermalu,» atceras Erna. Lai mazinātu rēķinus par atkritumu izvešanu, Olga regulāri iztukšojusi lielos atkritumu konteinerus, no tiem izvelkot kartonus, dažādas kastes, pudeles un citas drazas, kuras dedzinājusi ugunskurā pašā ezera krastā. «Agrāk viņa ugunskuru taisīja tepat pagalma vidū, bet cilvēki dusmojās, ka smirdīgie dūmi nāk iekšā pa logiem, tad viņa atrada vietu, kur nevienam netraucē.»

Vēl 30. decembra pēcpusdienā gan Erna, gan citi vēl ap pulksten trijiem pēcpusdienā manījuši sētnieci darām ierastos ikdienas darbus. «Steidzos uz autobusu, bija dikti slidens, Olga kaisīja smiltis, teicu, lai pie mūsu kāpņutelpas arī pakaisa, viņa man atcirta: iztiksiet,» pēdējo sarunu ar Olgu atceras viena no vietējām iedzīvotājām. Visticamāk, kāds sievietes darbu liktenīgajā dienā patraucējis, jo ratiņi ar kartoniem tā arī palikuši pusceļā līdz ugunskuram. 31. decembrī Olga savā darba vietā nav bijusi. Tā kā dēli māti nav sastapuši mājās un nav varējuši arī sazvanīt, viņi pusdienlaikā devušies sievieti meklēt. Olgas dēls Vitālijs stāsta, ka mammu atraduši dārza būdā: «Viņa gulēja uz sāna, ar seju uz leju, viss zem galvas bija asinīs. Mēs, protams, viņu neaiztikām, izsaucām policiju.» Vitālijs uzskata, ka mamma, kas bijusi visai spēcīga sieviete, ir pamatīgi pretojusies uzbrucējam, jo visas mantas – dažādi apģērba gabali, dēļi, apavi, dārza instrumenti un citas lietas, ko māte glabājusi dārza būdā – bijušas pamatīgi savandītas. «Tur nebija ko zagt, un arī mammas mobilais, tiesa, lēts un vienkāršs aparāts, nav paņemts, protams, naudas viņai līdzi nebija, tāpēc par laupīšanas uzbrukumu nevar būt ne runas,» secina Vitālijs. Visticamāk, sieviete nogalināta vēlu vakarā vai naktī, kad pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ pēc kādas paziņas zvana devusies uz dārzu, kur viņu jau gaidījis slepkava.

Visu rakstu lasiet žurnālā "VZ+ Krimināli"

Svarīgākais