Labojušos recidīvistu nodur dzīvesbiedre vai viņas mīļākais

© F64 Photo Agency

Kāda sieviete Latgalē tiek turēta aizdomās par sava 25 gadus vecākā dzīvesbiedra nonāvēšanu. Kaimiņi stāsta, ka abu attiecības sarežģījušās pirms vairākiem mēnešiem, kad sievietei uzradies mīļākais.

Arī dzīvnieki mirst badā

Nogalinātais 61 gadu vecais Mihails savā dzīvesvietā Daugavpils novada Tabores pagastā atrasts 3. novembra vēlā vakarā. Vīrietis miris no durtas brūces vēderā. Nākamajā dienā policija aizturēja 36 gadus veco Skaidrīti – mirušā vīrieša dzīvesbiedri. Sieviete uz izmeklēšanas laiku gan nav paturēta apcietinājumā, bet palaista brīvībā. Līdz šim viņa nav nonākusi policijas redzeslokā, savukārt upuris gan likumsargiem labi zināms, jo pusi sava mūža pavadījis ieslodzījumā – viņš septiņas reizes tiesāts par huligānismu un zādzībām. Tiesa, pēdējos desmit gadus uz apsūdzēto sola Mihails nav nonācis.

Noziegums noticis dažus kilometrus no pagasta centra, vienā no četrām viensētām, kas atrodas pie autobusa pieturas Sborka. »VZ« novēroja, ka pie Mihaila mājas ar automašīnu piebraukt nevar, aptuveni 150 metru garais piebraucamais ceļš, kas vijas lauka vidū, ir lielas traktortehnikas izdangāts, tāpēc līdz mājai jāiet kājām. Nelielā ķieģeļu nama durvis ir slēgtas, koka piebūvē izmisīgi ņaud kaķis, vēl viens kaķis žēli sauc no bēniņu lūkas, bet vēl cits glaužas gar kājām. No kūts iznāk četras kazas, kuru novājējušie ķermeņi aplipuši ar sakaltušiem izkārnījumiem. Izskatās, ka lopi ir ēduši pat pagalmā izmētātos pārtikas plastikāta iepakojumus. «Skaidra (tā vietējie sauc Skaidrīti) kazas gribēja pārdot vai nokaut, bet kas par viņām pagaidām rūpējas, nezinu,» vēlāk »VZ« teic Skaidrītes brālis Aivars, kurš dzīvo dažus kilometrus tālāk. Skaidrītes nav mājās, kaimiņi zina teikt, ka sieviete dzīvojot pie kādas draudzenes Skrudalienā, savukārt brālis apgalvo, ka viņa mītot pie paziņām Daugavpilī. «Pašlaik gan viņa ir darbā, šorīt redzēju, ka aizgāja,» saka Aivars. Skaidrīte jau ilgāku laiku strādājot mežā, darot dažādus fiziski smagus darbus. Kaimiņi atklāj, ka sieviete savas mantas no Mihaila mājas izvākusi, bet pārējās vīrieša māsa izmetusi, piemēram, vecie dīvāni sakrauti pagalmā kaudzē un paredzēti nodedzināšanai.

Sūdzas par kaimiņa zaglīgumu

Par Mihailu vietējo viedokļi dalās, tomēr tie, kas cietuši no viņa, ir nikni un pat izrāda prieku, ka viņa dzīves ceļš aprāvies. «Tagad vismaz ir miers,» saka 78 gadus vecais kaimiņš Aleksandrs. Vīrietis atklāj, ka Mihaila mājas tuvumā kāju nav spēris sešus gadus, arī Mihails pie viņa pēdējā laikā nav nācis, tikai Skaidrīte reizēm nākusi aizņemties naudu.. «Tad viņai piecīti, tad desmitnieku, tad meitenei autobusam, lai līdz Rīgai var tikt. Pirms nelaimes ar Mihailu arī bija atnākusi, prasīja desmitnieku, teicu, ka nedošu vairāk, jo ne reizi nav atdevusi.» Tomēr Skaidra bijusi labs un cienījams cilvēks, taču no Mihaila neviens neko labu neesot gaidījis un neesot arī sagaidījis. «Viņš bija krāpnieks, zaglis un huligāns,» Aleksandrs izteikumos ir tiešs. «Mani viņš apzaga ne reizi vien. Nozaga vistas, aitu. Nemaz par viņu runāt negribu, nelietis viņš bija, un tur viņam ceļš.» Reiz starp abiem izcēlis tāds konflikts, ka Aleksandrs Mihailam tā sadevis, ka cietušajam bija vajadzīga mediķu palīdzība. «Sasitu viņu ar koku, neiešu jau rokas smērēt gar to nelieti.» Aleksandrs atklāj arī patieso abu naida iemeslu. 1997. gadā Mihails nozadzis Aleksandra žiguli, sadauzījis to un līdz šai dienai neesot norēķinājies. Toreiz notikumi risinājušies šādi: Aleksandram pazudušas vistas, Mihails liedzies, ka neesot tās ņēmis, teicis, lai kaimiņš nākot uz viņa kūti paskatīties, ka viņa vistu tur neesot. «Aizbraucu līdz viņa mājai, tolaik vēl Mihaila mamma bija dzīva, abi pie kūts runājāmies. Pēkšņi Mihails ielēca manā žigulī, atslēgas bija palikušas aizdedzē, viņš gandrīz māti ar mašīnu notrieca un prom bija. Mihails bija piedzēries, pie Tabores apmeta mašīnu uz jumta, sasita lupatās. Vienojāmies, ka viņš pamazām samaksās zaudējumus, bet es policijā nerakstīšu iesniegumu, lai atkal par zādzību neiesēdina. 15 gadus tā arī ar mani nenorēķinājās.» Pēkšņi Aleksandrs pārtrauc sarunu: «Viss, viss, vairāk negribu par viņu runāt, sadusmojāt jūs mani atkal!»

Abus kopā savedusi vīrieša māsa

Sarunā ar Skaidrītes brāli Aivaru »VZ« par sievieti un viņas dzīvi noskaidrot izdodas maz. Aivars gandrīz uz visiem jautājumiem atbild ar «nezinu» vai «it kā», visticamāk, gluži vienkārši neko negrib stāstīt. Viņš neslēpj, ka par Mihaila nāvi uzzinājis viens no pēdējiem. «Skaidru jau ļoti ātri no policijas izolatora izlaida. Esam pēc tam tikušies, bet par notikušo neesam runājuši. Velns viņu zina, kas un kāpēc tur notika,» saka Aivars. Mihails bijis normāls cilvēks, vienīgi viņam paticis iedzert un tad daudz apkārt staigājis un zadzis, reizēm iegriezies arī pie Aivara, parunāties. «Pie manis Mihails nekad neko nezaga, baidījās. Skaidrā viņš nekur neko neņēma, bet iedzēris varēja no galda kaut pudeli ar saulespuķu eļļu nočiept. Laikam slimība tāda,» saka Aivars. «Ar māsu regulāri tikāmies, vismaz pāris reizes nedēļā. Nekad par Mihailu nežēlojās, abi satika normāli. Vai viņiem bija mīlestība? Kā lai es to zinu,» Aivars sāk smieties. Skaidra neesot bijusi agresīva, drīzāk pārlieku mierīga. Brālis ir mazliet lepns, ka māsa par kārtīgu cilvēku padarījusi pat Mihailu un abu kopdzīves laikā vismaz oficiāli viņš vairs nav apsūdzēts zādzībās.

Pie Mihaila Skaidrīte dzīvojusi apmēram desmit gadus, stāsta kaimiņi. Abus kopā savedusi vīrieša Rīgā dzīvojošā māsa, kas gribējusi, lai tēva mājas pēc vecāku nāves tiek apsaimniekotas. Mihails nesen iznācis no cietuma, savukārt Skaidrīte tobrīd dzīvojusi pie mammas, kas nu jau ir mirusi, un audzinājusi savu divgadīgo meitiņu. «Skaidra bija kārtīgs un labs cilvēks, arī alkoholu nelietoja. Mihails viņu pieņēma ar visu bērnu,» saka kaimiņš Aleksandrs. Pašam Mihailam bērnu neesot. Vīrieša māsa loti iemīlējusi Skaidrītes meitiņu, tāpēc tai nekad nekā neesot trūcis – viņa bieži viesojusies Rīgā pie tantes, kas pirkusi viņai gan jaunu apģērbu, gan skolai un ikdienai nepieciešamās lietas. Lai brāļa jaunajai ģimenei nekā netrūktu, māsa nopirkusi gan govi, gan teli, aitas, zirgu. «Mihails nekur nestrādāja, viņa vienīgie ienākumi bija, kad ar zirgu apstrādāja kādam laukus, izveda mēslus. Reizēm samaksa bija naudā, bet reizēm ar pudeli. Mihails ļoti dzēra,» saka kaimiņiene Maņefa. Neraugoties uz visu, Mihails un Skaidrīte satikuši itin labi, sieviete rūpējusies par saimniecību, uzturējusi kārtībā māju, taču pavasarī viss pēkšņi mainījies.

Mīļākā dēļ pametusi novārtā mājas

Iespējams, Mihaila dzeršanas dēļ, iespējams, dzīvesbiedra vecuma dēļ, bet, iespējams, gluži vienkārši vēlmē pēc glāstiem un mīlestības vasaras sākumā Skaidrīte atradusi jaunu mīlestību. «Darbā viņa iepazinās ar Igoru, mēs gan par viņu neko tuvāk nezinām, viņš nav vietējais,» saka Maņefa. No sākuma abi manīti kopā staigājam vienkārši kā kolēģi, bet vēlāk gājuši apskāvušies un pat manīti uz ceļa bučojamies. Tad arī Skaidrīte arvien retāk parādījusies mājās, kopā ar jauno draugu nakšņojusi kaimiņu šķūņos, siena zārdos. «Reiz Mihails pie manis atnāca, lūdza, lai nāku izslaukt govi, jo Skaidra trīs dienas neesot mājās. Vai tad es nezinot, ka šī ar to jauno vazājas apkārt,» atceras Maņefa. «Naktīm kļūstot vēsākām, Skaidra kļuva nekaunīga un savu jauno pielūdzēju sāka vest mājās. Viņi vienmēr atnesa pudeli, piedzirdīja Mihailu, lai šis guļ un netraucē, tā man vēlāk teica Mihaila māsa.» Septembrī Mihails kaimiņienei paziņojis, ka vēlas sazināties ar māsu un panākt, lai Skaidrīte izvācas no viņa mājas. «Viņš jau esot mēģinājis izdzīt Skaidru pats, bet viņa neklausot, pasūtot viņu,» teic Maņefa. Apmēram divas nedēļas pirms Mihaila nāves māsa atbraukusi, taču Skaidrīti tā arī neesot mājās sagaidījusi, tāpēc lūgusi meitenei nodot mammai sveicienus un pateikt: «Ja mamma atradusi sev citu cilvēku, jums abām jāiet prom, nevajag Mihailu kaitināt.» Mihaila māsa pamanījusi, ka Skaidrīte jau kādu laiku nav rūpējusies par māju, sievieti šokējusi tur valdošā netīrība un haoss.

Liktenīgajā dienā Mihails kaimiņiem aparis zemi un, atalgojumā saņēmis degvīna pudeli, ap pulksten trijiem pēcpusdienā aizgājis mājās, stāsta Maņefa. Pēc pāris stundām kaimiņi redzējuši, ka uz mājas pusi aiziet arī Skaidrīte un Igors. Kas noticis tālāk, varot tikai minēt – naktī kaimiņi manījuši uz Mihaila mājas pusi aizbraucam mediķu un policijas auto, bet no rīta uzzinājuši, ka kaimiņš nodurts. «Domāju, ka to neizdarīja Skaidra, viņa nebūtu ne uz ko tādu spējīga, to izdarīja kāds cits, varbūt tas Igors,» pārliecināta ir Maņefa.