Salas pagasta iedzīvotāji bīstas no brīvībā klīstoša slepkavas

© F64 Photo Agency

Lai arī kādas jaunas sievietes nāves apstākļi arvien ir mīklaini, paziņas uzskata, ka viņa ir nevis izdarījusi pašnāvību, izlecot pa logu, bet pa to izgrūsta. Vainīgo viņi saskata sievietes dzīvesbiedrā, kurš jau bijis tiesāts par zādzībām, bet bērnībā cietis no vecāku vardarbības.

Mirusi atrasta dzīvoklī

Kādā sestdienas rītā vienā no Viestura ielas dzīvokļiem netālu no Jēkabpils esošajā Salā atrasts 27 gadus vecās Juļas līķis. Uz sievietes ķermeņa konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes. Lai arī mirusī atrasta dzīvoklī, viņa smagus miesas bojājumus guvusi, izkrītot pa trešā stāva logu. Policija gan nepublisko informāciju, vai sieviete atpakaļ dzīvoklī uznesta jau mirusi vai arī tur nokļuvusi, būdama vēl dzīva. Tāpat policija nekomentē Salā klīstošās runas, ka sieviete iepriekš sadurta ar nazi un tad izmesta pa logu. Policija aizturējusi 29 gadus veco mirušās sievietes dzīvesbiedru Edgaru. Vīrietis jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā, viņš divas reizes tiesāts par zādzībām. Lai arī netiek izslēgta iespēja, ka sieviete izdarījusi pašnāvību, visticamāk, viņa pa logu izgrūsta. Pēdējai versijai tic lielākā daļa vietējo iedzīvotāju, kas zina Edgaru un viņa ģimeni. Ļaudis teic, ka draugi, kas liktenīgajā brīdī līksmojuši dzīvoklī, esot tādi paši kā Edgars: «Tur vienkārši nav ko runāt. Neviens neizsauca ātro palīdzību, ļāva meitenei nomirt.»

Lai gan pēc notikušā pagājušas vairākas nedēļas, Salas iedzīvotāji joprojām nespēj aptvert notikušo un ar bailēm skatās uz Edgaru, kurš pa ielām staigājot brīvi un izturoties tā, it kā nekas nebūtu noticis. «Cik ilgi tādiem edgariem ļaus staigāt brīvībā un apdraudēt apkārtējo dzīvības?! Juļa taču nebija vienīgā, kas cieta no Edgara vardarbības, droši vien tagad viņš ir jaunas draudzenes, kas kļūs par kārtējo upuri, meklējumos,» sašutusi ir kāda no Viestura ielas mikrorajona iedzīvotājām. Jāteic, ka tuvumā Edgaram un viņa ģimenei dzīvojošie par vīrieti pašu un nelāgo notikumu ar viņa draudzeni runā nelabprāt vai arī anonīmi. «Man vienkārši ir bail,» klusu nosaka kāda pensionāre. Tomēr par Edgaru izskan arī labi vārdi: «Kad Edgars ir skaidrā, viņš ir super puika, ļoti labs, ļoti izpalīdzīgs.» Taču, kad vīrietis esot alkohola varā, labāk viņam tuvumā nerādīties, piebilst sieviete.

Incidentu nav pat pamanījuši

»VZ« novēroja, ka māja, kur notika traģēdija, atrodas vistālākajā mikrorajona nostūrī, turklāt meitene caur stikliem izkritusi no balkona, kas vērsts uz pļavas un meža pusi, tādējādi notikušo nevarēja redzēt neviens no citām mājām. Arī neviens no tuvākajiem kaimiņiem neko nav manījis – otrā stāvā mītošā sirmgalve, sākoties rudens sezonai, pārcēlusies uz dzīvi pie bērniem, bet pirmā stāva dzīvoklī neviens nedzīvo. «Mūsu kāpņu telpā no sešiem dzīvokļiem dzīvo tikai divos,» saka Edgara un Juļas pretējā dzīvokļa kaimiņš. Arī šis vīrietis neko nav manījis, jo vēl dzīvojis viensētā, kur steidzis apdarīt pēdējos dārza darbus. «Dzīvoja te vīrietis un sieviete apmēram no vasaras vidus. Cik biju mājās, nekādas trokšņošanas nedzirdēju. Neko par viņiem nezinu, pat vārdus nezinu, tik to, ka vīrieša māte dzīvo blakus mājā,» nosaka kaimiņš.

Diemžēl ne pašu Edgaru, ne viņa vecākus »VZ« sastapt neizdevās. Edgara vecāku kaimiņi garās sarunās neielaidās. «Kaimiņi kā kaimiņi,» teic gados jauna sieviete. Kāda cita nosaka, ka Edgars esot labs puika, taču vairāk neko neteikšot. «Mēs mācījāmies ar Edgaru tepat Salas skolā paralēlklasēs, bet neko vairāk par viņu nezinu, nepievēršu viņam uzmanību,» saka kāds vīrietis. Kāda sieviete atklāj: «Viņi jau mājās ir tikai vakaros. Savādi cilvēki, ar apkārtējiem kontaktējas nelabprāt.» »VZ« gan izdevās sastapt kādu Edgara tuvu radinieku, taču vīrietis paziņoja, ka viņš neko neteikšot.

Nežēlīgi nogalinājis vecmāmiņu

«Viņiem ir iemesls izvairīties no apkārtējiem, jo jaunākais dēls jau ir tiesāts par slepkavību, domāju, ka vecākiem un arī tuvākajiem radiem par to ir kauns,» saka Valentīna. Teju visi aptaujātie Salas iedzīvotāji piemin par Edgaru divus gadus jaunākos brāli Arvi, kurš tikai šoruden iznācis no cietuma, kur izcietis 11 gadu ilgu cietumsodu par vecmāmiņas slepkavību. «Viņš sievieti nogalināja divu latu dēļ, kurus mammas mamma neiedeva kārtējai šņabja pudelei. Nozieguma izdarīšanas brīdī Arvis bija vēl jauns – nebija pat pilngadību sasniedzis,» zina teikt vietējie. Daudzi ir pārliecināti, ka arī Arvis bijis klāt Juļas nāves brīdī, jo kādu laiku pirms tam manīts Salā. «Arvim ar visu to nav nekāda sakara, jo, pavadījis brīvībā apmēram mēnesi, viņš Rīgā sastrādāja kaut kādas lietas un brīdī, kad nogalināja Juļu, jau atkal «sēdēja»,» atklāj kāds draugs.

Vietējie pauž viedokli, ka tieši vecākiem jāuzņemas daļēja atbildība par dēlu noziegumiem. «Puikas savā dzīvē neko nav redzējuši, viņiem bija ļoti grūta bērnība. Domāju, ka ne bez pamata tiek runāts par to, ka zēniem bērnībā vecāki nedeva ēst, dažādi spīdzināja, piemēram, piesienot pie radiatoriem vai vienkārši izdzenot no mājas,» »VZ« stāsta vietējie. Arī Edgara ģimenes draudzene Tatjana apstiprina: «Vecāki visu laiku dzer. Mājās visu laiku notiek dzeršana un kaušanās. Tiesa, uz darbu gan viņi iet. Bērnībā, kad vecāki dzerstījās, bieži puikas nelaida mājās, viņi nakšņoja šķūnīšos.»

Dzērumā pārvērties par varmāku

Tatjana nemaz nebrīnoties, ka Edgars mierīgu sirdi varējis izgrūst savu draudzeni pa logu. «Es viņu zinu no mazotnes, viņš bieži viesojās pie mums. Kad Edgars piedzērās, viņam brauca jumts. Pēc Juļas nāves pie mums viņš bijis vairākas reizes, bet par to tēmu viņš nerunā, un es arī ar jautājumiem neuzbāžos. Katrā gadījumā viņš izturas tā, it kā nekas nebūtu noticis.»

Edgars ar Juļu esot iepazinies internetā apmēram pirms pusgada, jaunā sieviete dzīvojusi Rīgā, viņai esot arī apmēram četrus gadus veca meitiņa. «Viņi sarakstījās, tad Edgars aizbrauca uz Rīgu pie Juļas un uzreiz arī atveda viņu uz Salu, viss notika ļoti ātri,» atceras Tatjana. Abi īrējuši dzīvokli no Edgara priekšnieka. «Edgars strādā kaut kādā firmā, kas vāc metāllūžņus,» precizē Tatjana. Vasarā divas reizes Salā viesojusies arī Juļas meitiņa, no malas licies, ka topošajā ģimenē viss ir kārtībā, lai gan reizēm starp Edgaru un Juļu bijusi konflikti. Juļa oficiāli nav strādājusi, reizēm auklējusi bērnus Edgara māsai un arī Edgara bijušajai dzīvesbiedrei. «Jā, jā, Edgaram ir bērni, pie tam pieci, no kuriem trīs aug pie viņa māsīcas. Edgars neinteresējas ne par vienu no saviem bērniem. Juļa Edgaram bija ceturtā dzīvesbiedre, oficiālas laulības gan viņam nav nevienas,» stāsta Tatjana. Sieviete arī atklāj, ka jau iepriekš Edgars pacēlis roku pret savām sievietēm: «Tāpēc jau viņas no viņa aizgāja, jo, kad Edgars pārdzērās, vairs nesaprata, ko dara.» Arī Juļa jau iepriekš tikusi sista: «Viņš viņai pat ar nažiem ir draudējis!» Tatjana nenoliedz, ka arī Juļa mīlējusi iedzert, taču allaž bijusi miermīlīga un klusa. «Esmu redzējusi Juļu piedzērušos, bet viņa tad mierīgi aiziet gulēt un viss. Neticu, ka viņa pati izlēca pa logu, viņa tika nogalināta.»

Svarīgākais