Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

"Dziedošās ģimenes" bērnus pakļauj smagām mocībām

© F64 Photo Agency

Svētdien, 23. septembrī, tika atklāts skanīgais un sirsnīgais LNT dziedāšanas svētku ceturtās sezonas tiešraižu cikls, kurā kā raidījuma vadītāji debitēja brāļi Jānis un Atis Auzāni.

Šosezon šovs «Dziedošās ģimenes» būs liels pārbaudījums tām ģimenēm, kurās ir mazi bērni, jo raidījuma tiešraide ieilgst līdz vēlai naktij, bet tādu ģimeņu šajā sezonā ir pārsteidzoši daudz. Projekta radošā komanda nebija gaidījusi, ka Latvijā aizvien ir tik daudz skanīgu ģimeņu, kuras ir gatavs dalīties savās emocijās. Šajā sezonā pieteicās rekordliels dalībnieku skaits – 101 ģimene, no kurām izvēlētas divdesmit talantīgākās un interesantākās.

«Vadīt «dziedošās ģimenes» mums ir gan pagodinājums, gan liels izaicinājums. Mūsu galvenais uzdevums ir ienest šovā jaunas, pozitīvas pārmaiņas. Mēs dalīsimies ar savu pieredzi un neatteiksim dalībniekiem padomus, kā padarīt priekšnesumu interesantākus un kvalitatīvākus,» stāsta šova vadītāji brāļi Jānis un Atis Auzāni.

Šīs sezonas pārsteigums – komponists un pianists Mārtiņš Brauns, kurš žūrijā nomainījis sava amata brāli Uldi Marhilēviču. LNT labestības projektu «Labestības diena» un «Eņģeļi par Latviju» vadītāja, aktrise Katrīne Pasternaka un stila eksperte Gundega Skudriņa būs kā balanss Brauna skarbajai atklātībai.

 

Noviku ģimene no Lubānas novada uzstājās ar dziesmu «Vālodzīte» no 1981. gada filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā». Interesanti, ka toreiz to izpildīja tā laika Noviku ģimenes kapela, kuru ievēroja kinorežisors Jānis Streičs kādās kāzās. Noviku ģimene ar vienkāršo un tautā mīlēto dziesmu ieguva visaugstāko žūrijas vērtējumu.

 

Bindru ģimene no Jelgavas ir apņēmības pilni iesaistīt visos pasākumos savu meitiņu Beatrisi, kura ir visjaunākā dalībniece šajā projektā – gads un divi mēneši. «Gribēšana bija piedalīties jau pagājušajā sezonā, bet tomēr bijām novērotāju lomā. Šogad kādā vakarā apsēdos, uzrakstīju pieteikuma anketu un nosūtīju. Tad nāca uzaicinājums uz atlasi, un es teicu: nu tā, mīlīši, mums ir jāgatavojas, kam sekoja daudzi «kam», «kur», «kāpēc»,» sarunā ar »VZ« atminas Agrita Bindre. 

Ludzēnieši Tihovsku ģimene skatītājus paņēma ar savu instrumentu klāstu un folkloras piesitienu. Mazās Laimas balss apbūra žūriju, kurai dziesma likās daudz par īsu, bet tas nemaz viņiem neliedza izbaudīt to prieku, ko sniedz iekļūšana nākamajā kārtā. Šīs ģimenes priekšnesumi būs gana spilgti uz skatuves.

Tā kā Gundega Skudriņa ir trīs bērnu mamma, šis trio lika viņas sirdij atmaigt: «Jūs raksturo viens vārds – daile.» Komponists Brauns gan pauda viedokli, ka Laicānu meitenēm vairāk jāpiesaista saviem priekšnesumiem dažādi speciālisti, lai nesanāktu tik vienmuļi. Viņš gan paslavēja balsis un teica, ka meitenēm noteikti vajadzētu filmēties.

Bērni dažkārt ir daudz izturīgāki nekā pieaugušie – to pierādīja kuplā Bitenieku ģimene no Daugavpils novada Kalupes, kas ne tikai mēroja garo ceļu uz Rīgu, bet vēl ilgi un pacietīgi vēroja pirmo pusfinālu. Viņus atbalstīt varēsim otrajā pusfinālā. Kā »VZ« pastāstīja Bitenieku mamma, viņu ģimenē drīz būs priecīgs notikums: «Mūsu ģimenē ir divi audžubērniņi, kuri šobrīd jau kļuvuši juridiski brīvi, un esam uzņēmušies tādu skaistu un brīnišķīgu lietu – nolēmuši adoptēt, tā ka drīz arī viņi būs Bitenieki.»

Modernajā laikmetā teju katram pirmklasniekam ir savs mobilais telefons, tāpēc nav jābrīnās, ka koka rotaļlietas un dzelzs konstruktorus nu aizvietojuši planšetdatori. Katrs savus mazos māksliniekus tiešraižu laikā uztur pie modrības kā var, jo samiegojies vai raudulīgs mākslinieks labu sniegumu neparādīs.

Atvaru ģimenei nāca talkā slavenais Liepājas zvanu ansamblis, bet tas nespēja iespaidot skatītāju balsojumu – tālāk viņi netika, maldīgs ir uzskats, ka kāds slavens mūziķis vai aktieris fonā spēs kaut kādā veidā ietekmēt žūrijas vai skatītāju lēmumu.

Ar Fēliksa Ķiģeļa dziesmu «Vējā» Smildzēju ģimene no Talsiem zināmā mērā riskēja, jo daudzi skatītāji pieraduši, ka dalībnieki pārsvarā izvēlas vai nu tautasdziesmas, vai melodiskas un ausij tīkamas dziesmas. Roku «dziedošajās ģimenēs» var dzirdēt reti, taču šoreiz risks attaisnojās. Te uz skatuves kārtīgā dziesmā vienojās gan jauns, gan vecs.

Ceturtās sezonas pirmo pusfinālu atklāja «Dziedošo ģimeņu» trešās sezonas uzvarētāji Puncuļu ģimene no Rēzeknes ar dziesmu «Paleidzi, dīvs». Tā radās teiciens, ka brāļos ir spēks, un stafeti pārņēma šova vadītāji brāļi Auzāni, kuru dzimtā zeme arī ir zilo ezeru zeme Latgale.