Mājas pagalmā atrod nošautu sievieti, kaimiņi apaudzē traģēdiju ar šausminošiem stāstiem

© F64 Photo Agency

Neskaidros apstākļos Madonas novadā no šautas brūces mirusi kāda 64 gadus veca sieviete. Aizdomās par nozieguma izdarīšanu aizturēts viņas draugs, taču pastāv aizdomas, ka sieviete izdarījusi pašnāvību.

Audzinājusi bez vecākiem palikušo mazdēlu

Madonas novada Praulienas pagastā 30. augustā neilgi pirms pusnakts kādas lauku mājas pagalmā ar šautu brūci galvā atrasts 64 gadus vecās Veras līķis. Policija aizturējusi sievietes draugu Juri (43), kurš iepriekš nonācis likumsargu redzeslokā par nelegālu ieroču glabāšanu un nelegālu alkohola tirdzniecību.

Traģēdijas vieta – «Jaunauziņu» mājas – atrodas vairāku kilometru attālumā no apdzīvotām vietām, to ieskauj meži un aizaugušas pļavas, gar māju tek Kujas upe. Tieši blakus mājai atrodas viena no Latvijas ievērojamākajām vietām – otrs lielākais akmens Velna Skroderis. Ceļa pretējā pusē atrodas vēl kāda māja, kurā saimnieko Valdis un Irma. Pensionāru pāris ir labi informēti par notiekošo «Jaunauziņās», jo tās pieder Valda radiniekiem, kuri paši jau gadiem mājā nedzīvo, bet gan izīrē to. «Mājā bijuši jau kādi seši vai septiņi īrnieki, bet ilgāk par gadu neviens nenoturas – tuvākā autobusa pietura ir divu kilometru attālumā, skola, veikals, ārsts – nekā te nav. Iepriekš tur dzīvoja ģimene ar sešiem maziem bērniem, it kā viņi bija no Kurzemes, no kaut kā slēpās. Maijā viņi izvācās, un drīz pēc tam te sāka dzīvot Vera,» stāsta Irma. Sieviete mitusi kopā ar savu 17 gadus veco mazdēlu, kurš ir cilvēks ar īpašām vajadzībām, mācījies speciālajā skolā. «Viņa puisēnu audzināja no mazotnes, jo viņa vecāki gāja bojā autoavārijā,» zina teikt kaimiņi. «Vasarā Vera bieži nebija mājās, reizēm pazuda uz divām trim dienām, tad puika ļoti skaļi klausījās mūziku,» novērojuši kaimiņi. «Pie Veras regulāri brauca tas Juris, teica, ka Vera ir viņa draudzene, tas nekas, ka abiem 20 gadu starpība. Nevaru pierādīt, bet it kā Vera un Juris nodarbojās ar alkohola kontrabandu,» saka Irma. Sievu cītīgi atbalsta arī Valdis. Pensionāri domā, ka tieši strīds nelegālo darījumu dēļ novedis pie slepkavības.

Baumo par līķa slēpšanu

Valdis tovakar jau bija devies gulēt, bet pamodies no skaļām suņa rejām. «Mūsu suns rej tikai tad, ja kas patiešām ir. Šoreiz viņš rēja nelabā balsī. Izgāju ārā, sunim spalva gaisā, viss trīc un rej, piespiedies pie durvīm. Suns tā kā paskrēja uz ceļa pusi, domāju, ka atkal kāds nācis trušus zagt. Labi, ka negāju uz ceļa, varbūt pats būtu turpat, kur sieviete, jo liecinieki nevienam nav vajadzīgi,» notikumus dramatizē vīrietis. Nākamās dienas pēcpusdienā no Madonas zvanījusi Irmas un Valda meita, kas pavēstījusi šausminošo vēsti, ka nogalināta kaimiņiene. Un te Irma sāk stāstīt baisas lietas, proti, pēc Veras nošaušanas uzbrucējs sievietes līķi ievilcis mašīnā un vedis prom. «Viņu atrada grāvī vairākus kilometrus no mājām, mašīna gan arī bija turpat, laikam kaut kas bija noplīsis un viņš nevarēja tālāk aizbraukt,» stāsta Irma. Savukārt policijas sniegtā informācija liecina, ka līķis atrasts turpat pagalmā. Lielākā daļa no pagasta iedzīvotājiem, kas Juri pazīst, vīrieša vainai netic. «Nu neticu, ka viņš Veriņu nošāva, viņš ir lāga cilvēks,» saka kāda no Jura kaimiņienēm. «Juris noteikti nav vainīgs sievietes nāvē, viņam nav raksturīga agresivitāte,» pauž kāds kaimiņš.

Sodīs par nelegālu ieroču glabāšanu

»VZ« tikās arī ar aizturētā Jura mammu Dzidru, kura par «līķi bagāžniekā» skaļi smejas. Sieviete skaidro, ka dēls pēc tam, kad atradis mirušo, uzreiz pats izsaucis policiju, piezvanījis mātei un paziņojis, ka «Veriņas vairs nav», un arī ticis aizturēts turpat pie mājas. «Nākamajā dienā pirmais, ko runāja vietējie, bija, ka Veru nošāvusi kaimiņiene,» pasmaida Dzidras kundze. Sieviete »VZ« atklāj vēl kādu faktu, visticamāk, Vera nevis nošauta, bet izdarījusi pašnāvību. «Šodien biju pie izmeklētāja, un viņš man to pateica. Dēlam gan jāpaliek apcietinājumā un kāds gads cietumā būs jāpavada ieroča dēļ,» atklāj mamma. Tiesa, tas neesot saistīts ar pistoli, no kuras raidīta nāvējošā lode Verai. Juris pēc Veras nāves likumsargiem atdevis mājās glabāto «sarūsējušo vecveco tēva bisi», bet, tā kā jau iepriekš nosacīti tiesāts par nelikumīgu ieroču glabāšanu, par atkārtotu nodarījumu pienāksies cietumsods. Savukārt par vietējo apgalvojumiem, ka Juris nodarbojies ar alkohola kontrabandu, Dzidras kundze pasmaida un saka: «Tas bija pirms desmit gadiem, kad bija spirta laiki. Toreiz viņu divas reizes noķēra, pēc tam viņš ar to vairs nenodarbojās.» Lai nopelnītu naudu, Juris vairākus gadus ik pa laikam piepelnījies Norvēģijā, strādājot par pastnieku.

Pirms nāves iedzērusi un dusmojusies

Ar Veru Juris iepazinies nejauši pēc tam, kad māsa pagājušajā ziemā no viņas nopirkusi automašīnu. Atklājies, ka Vera nonākusi neapskaužamā situācijā, proti, pēc vairāk nekā 20 gadu kopdzīves nereģistrētā laulībā viņa izšķīrusies ar dzīvesbiedru, kurš aizgājis pie citas sievietes, un kā galvotāja bijusi spiesta maksāt drauga ņemto kredītu par māju Ļaudonā. Nespēdama segt kredītu, Veriņa meklējusi citu dzīvesvietu un atradusi «Jaunauziņas». «Kamēr istabā un virtuvē bija remonts, viņa dzīvoja pie mums,» atklāj Dzidra. Juris bieži braucis Verai palīgā, bet viņa savukārt līdzējusi Jurim mājas darbos un pieskatījusi Jura četrgadīgo dēlu. «Veriņa bija ļoti pieķērusies Jurim kā sieviete, čubinājās gar viņu, teica, ka viņiem jau četrus mēnešus ir attiecības, es gan nezinu, jo Juris vasarā bija Norvēģijā un Anglijā pie saviem lielajiem bērniem. Veriņa bija lādzīga sieviete,» stāsta Jura mamma. Liktenīgajā dienā visi bijuši Madonā, veikalā sapirkušies pārtiku, un vakarā Juris kopā ar savu dēliņu un māsas sešgadīgo meitu aizbraukuši pie Veriņas. «Vera pa ceļam no Madonas izdzēra pudeli vīna, lai gan parasti viņa nedzēra. Mazdēls vēlāk teica, ka mājās viņa izdzērusi vēl divas glāzes liķiera, paņēmusi no somiņas pistoli un izgājusi ārā. Bijusi par kaut ko ļoti noskaitusies, lamājusies. Juris tobrīd runājis pa telefonu, bet, kad sarunu beidzis, sācis meklēt Veru un atradis viņu pagalmā mirušu. Viņa tovakar vēl bija zvanījusi man, bet es nedzirdēju, jo biju pirtī. Vera bija zvanījusi arī Jura dēliņa mammai, bet viņa, redzot, kas zvana, nebija atbildējusi,» atklāj Dzidra. Sieviete teic, ka Vera pēdējā laikā bijusi ļoti depresīva – pārdzīvojusi par slimo mazdēlu, kura pensija bijusi abu vienīgais iztikas avots, bēdājusies, cik nekrietni ar viņu izrīkojies dzīvesdraugs, viņu nomākušas problēmas ar meitu, kas pastiprināti lietojot alkoholu. Vera bieži raudājusi. «Bet punktu visam noteikti pielika fakts, ka Juris atkal grasījās braukt strādāt uz Norvēģiju, viņš gribēja ņemt līdzi arī mazo dēlu, un Veriņa to zināja,» nosaka Dzidra. Šaut Vera mācējusi, jo savulaik viņa Krievijā bijusi milicijas darbiniece. «Vēl jau izmeklēšana turpinās, bet mans dēls Veru noteikti nenogalināja,» ir pārliecināta mamma.

Svarīgākais