Vaiņodes pagastveča viesu mājā nodur cilvēku

© F64 Photo Agency

Pāris mēnešu laikā Vaiņodē notikusi jau otrā slepkavība: vietējiem vēl spilgtā atmiņā kādas sievietes nošaušana, bet nu novadu atkal pāršalkusi ziņa par nelaimi – pagastveča viesu namā nogalināts kāds strādnieks.

Vasaras sākumā nošāva sievieti

Vaiņodes iedzīvotāji ir satraukti par notikumiem novadā, jo, viņuprāt, cilvēku slepkavības te sāk notikt pārāk bieži. «Nevar saprast, kas mums te notiek, – šauj un dur, tagad tikai jāgaida, kas sekos tālāk, drīz varbūt uz ielas nemaz nevarēs iziet, redz, pat pagastvecis savu īpašumu nevar nosargāt no varmākām,» neapmierināts ir kāds Vaiņodes iedzīvotājs.

42 gadus veco Tatjanu 4. jūnijā naktī Vaiņodē, Raiņa ielā 34, pa atvērtu logu nogalināja no medību bises raidīta lode. Par slepkavību policija aizturēja vietējo iedzīvotāju, 20 gadus veco Remigiju, kurš vienreiz jau sēdējis cietumā par zagtas automašīnas sasišanu un agrāk ārstējies psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Policija aizturēja arī uzbrucēja iespējamo sabiedroto. Māja, kurā notika slepkavība, nevienam nepieder, un tur regulāri jau ilgu laiku pulcējas dažās apšaubāmas personas, starp kurām ne reizi vien risinājušies dažādi krimināla rakstura konflikti un darījumi. Nozieguma motīvs oficiāli netiek atklāts, taču, visticamāk, Remigija raidītā lode nav bijusi paredzēta sievietei, bet gan viņas dzīvesbiedram. Vietējie gan zina teikt, ka sieviete bijusi vīriešu naida iemesls. Tatjanas drauga dzīvesvietā jau pērn izcēlusies ugunsnelaime, kuras izraisītājs bijis Remigijs, liecina neoficiāla informācija. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka Remigijs savus nodomus nogalināt Tatjanas draugu nav nemaz slēpis, turklāt viņam esot bijis arī citu nošaujamo saraksts. Sarakstā bijuši astoņi cilvēki, kuriem viņš gribējis atriebties.

Viesi reizēm iedzēruši un dejojuši

16. augusta naktī ap pulksten vieniem mediķi un policija atkal steidzās uz nozieguma vietu Vaiņodes pagastā, šoreiz gan slepkavība notikusi no pagasta centra aptuveni septiņus kilometrus attālajā Augustē. Kādā mājā no naža dūriena sirdī bija miris kāds 44 gadus vecs vīrietis. Par nozieguma izdarīšanu aizturēts kāds tikpat vecs vīrietis. Vietējie »VZ« par notikušo daudz pastāstīt nevar, tikpat kā neviens liktenīgajā naktī pat nav nedz redzējis, nedz dzirdējis ierodamies likumsargus, turklāt traģēdijā iesaistītie nav vietējie: viena vīrieša pastāvīgā dzīvesvieta esot Daugavpils, bet otra – Sigulda. «Mēs tikai nākamajā dienā ap pusdienlaiku uzzinājām, ka viesu mājā notikusi slepkavība,» saka divas pensionāres. Viesu māju, kas gan vairāk kalpojot par kopmītni, jau daudzus gadus apsaimnieko Vaiņodes novada domes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons. «Kādreiz ēkas pirmajā stāvā bija sov-

hoza kantoris, bet otrajā – dzīvokļi. Par sovhoza pajām Jansons, kas tolaik bija tāds parasts cilvēks kā mēs, ēku privatizēja, un tagad tur ir viesnīca. Tur var nakšņot ikviens, kuram vajag naktsmājas, bet parasti tur pa diviem trim vienā istabiņā dzīvo strādnieki, kuriem ir ilglaicīgi objekti tuvākajā apkārtnē. Viens cilvēks tur dzīvo pastāvīgi,» klāsta vietējās iedzīvotājas. Visu vasaru kopmītnē dzīvojuši strādnieki, kuru darbavieta bijusi 19 kilometrus attālajā Priekulē, – viņi mūzikas skolai mainījuši jumtu. «Mēs jau viņus tikpat kā neredzējām, jo visu dienu viņi bija darbā, reizēm tikai vakaros un agri no rīta pagalmā stāvēja mašīna. Viņi uzvedās mierīgi, bija pieklājīgi, bija reizes, kad pasēdēja pie viesu mājas uzbūvētajā lapenē, iedzēra alu, padejoja, taču mums viņi netraucēja,» atceras blakus mājas iedzīvotāja.

Divi jumiķi nesadala sievieti

Divstāvu nosiltinātā un balti nokrāsotā divu stāvu ēka, kurā atrodas viesu māja, ne ar ko neatšķiras no līdzās esošajām daudzdzīvokļu mājām. Pagalms ir plašs un pēc lietus visai dubļains, nama durvis – slēgtas, tām priekšā piestumts tukšs spainis. Vienīgais ēkas iedzīvotājs todien bija darbā kūdras purvā.

Kāds no tuvu viesu mājai dzīvojošiem vīriešiem »VZ« zināja stāstīt, ka asiņainais incidents noticis vienā no otrā stāva istabām starp diviem jumiķiem, kas bijuši labi draugi gadiem un regulāri dažādos objektos visā Latvijā strādājuši kopā. Šoreiz gan abu attiecībās bijusi iesaistīta sieviete, kura neesot vietējā. Vietējie par abu vīriešu strīdu teic, ka tas noticis «ne par ko». «Mums tādu sieviešu nav, visas mums ir pensionāres, kārtīgas,» taujātas par slepenās viešņas personību, teic Augustes iedzīvotājas. Svešiniece abiem vīriešiem atbraukusi līdzi no Priekules. «Nezinu, vai tā sieviete no Priekules viņiem līdzi atbrauca pirmo reizi vai bija jau bijusi agrāk. Tas, kurš bija uzbrucējs, nebija tovakar pat lietojis alkoholu, bet upuris gan bija dzēris un jau gulēja,» stāsta vīrietis. «Slepkava upurim iedūra ar tādu mazu, kā kartupeļu mizojamo nazīti, pēc tam viņš to nazi pagrieza, tāpēc arī dūriens bija nāvējošs.» Slepkava no notikuma vietas neesot bēdzis, bet mierīgi sagaidījis policistus. «Sataisīja, nelieši nesmukumu mūsu pagastvecim. Viņš ir tiešām labs cilvēks, rūpējas par mums, Ziemassvētkos dod mums pa piecītim, koncertus un ballītes rīko. Arī viesu māju ierīkojis, lai strādnieki varētu pēc darba mierīgi atpūsties, nomazgāties, ēst pagatavot, bet še tev – viens ņem un visu sabojā!» par novada domes vadītāja labo slavu satraukušās ir pensionāres.

»VZ« neizdevās sastapt viesu mājas saimnieku Jansonu, kas, iespējams, varētu viest lielāku skaidrību par notikušo.

Priekulieši meklē mīklaino sievieti

Arī Priekulē, kur visu vasaru jumiķi strādāja, par slepkavību neko vairāk neviens nezināja, vien norādīja, ka «veči nevarēja sievieti sadalīt». Kad »VZ« ieradās Priekulē, pie mūzikas skolas valdīja klusums un kārtība, nevienu strādnieku nemanīja, tikai zem kāda ēkas loga bija palikuši nenovākti daži dēļi un skārda gabals. Skolas direktore par notikušo incidentu nemaz nebija informēta. «Firma – ģenerāluzņēmējs bija no Rīgas, bet, kas bija strādnieki, nemaz nezinu. Katrā gadījumā viss tika izdarīts ļoti labi, iekļāvās noteiktajos termiņos, un pirms dažām dienām strādnieki aizbrauca prom,» sacīja direktore.

Vairāki »VZ« aptaujātie Priekules iedzīvotāji vēstīja, ka darba laikā strādnieki uzvedušies labi un starp viņiem nekādi incidenti nav novēroti. Vietējos gan vairāk interesē sieviete, kas bijusi par iemeslu divu draugu naidam, ļaudis pat centās palīdzēt »VZ« atrast mīklaino personu, zvanot tuvākiem un tālākiem paziņām, taču skaidrība neradās. Kāds pat pajokoja, ka tā varētu būt bijusi Kombuļu Inese, kurai «nav prāta un kura vienmēr kaut kur iekuļas»...

Svarīgākais