Aucē pusaudzis līdz nāvei sit kaimiņu; slepkava joprojām brīvībā

© F64 Photo Agency

59 gadus vecā Pētera dzīvība izdzisa vairākas stundas pēc tam, kad viņu nežēlīgi piekāva kaimiņš – 17 gadu vecs jaunietis. Puisis, visticamāk, aiz cietuma restēm nenonāks, jo tiks ievietots psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kur jau bijis ne reizi vien.

Sitis ar vadu un spēris kājām

Asiņainais konflikts starp Pēteri un blakus dzīvoklī dzīvojošo Osi izcēlās 5. augusta vakarā vienā no Auces trīsstāvu nama dzīvokļiem. Kaimiņi un tuvāko māju iedzīvotāji ir pamatīgi pārbijušies, jo uzbrucējs arvien ir brīvībā un pastaigājoties pa Auces ielām. Līdz ar to saprotamu iemeslu dēļ »VZ« uzrunātie ir gatavi runāt par notikušo, taču nevēlas nosaukt savus vārdus.

Tovakar viss sācies Pētera dzīvoklī, kur Osis it kā iegājis pēc šķūnīša atslēgas. «Puika it kā gribēja paņemt malku no Pētera, to jau viņš darīja regulāri, dzīvoja uz Pētera rēķina,» zina teikt viena no kaimiņienēm. «Pēteris atslēgu nedeva, tad arī Osis viņam uzbruka. Tikai nesaprotu, kam viņam vasarā bija vajadzīga malka, turklāt Pēterim malkas šķūnī nemaz nav, viņš par nākamo ziemu vēl nemaz nebija domājis un malku nebija sarūpējis.» Osis kaimiņu sitis ar «resno elektrības drāti», par uzbrukuma ieroci stāsta kaimiņi. Kad augumā un spēkos mazākais vīrietis nokritis, jaunietis viņu turpinājis sist, sperot ar kājām. Pēterim izdevies izrauties un pieskriet pie loga, lai sauktu pēc palīdzības. Kaimiņi nav kavējušies un izsaukuši gan ātrās medicīniskās palīdzības brigādi, gan policiju. Taču, kad mediķi apkopuši Pētera miesas bojājumus, viņš no hospitalizācijas atteicies un devies gulēt. Pēteris bija alkohola reibumā un, iespējams, nemaz neapzinājās sava veselības stāvokļa nopietnību, tagad secina kaimiņi.

Upuris dzēris, bet bijis mierīgs

Nākamajā rītā neilgi pēc pulksten 10 pie trešā stāva iemītnieku dzīvokļa durvīm zvanīja. «Atvēru, bet tur stāvēja Pēteris. Viņš pēdējiem spēkiem bija uzkāpis augšā no pirmā stāva un bija pārkāries pār kāpņu margām, cenšoties noturēties. Viņš knapi varēja parunāt. Pēteris teica, ka viņam esot ļoti slikti, lai izsaucam ātros,» stāsta kaimiņiene. Kamēr sievietes dēls zvanījis mediķiem, Pētera spēki strauji zuda, un viņš sācis slīdēt guļus. «Centāmies viņu pieturēt, apsēdināt uz krēsla, bet viņš nogāzās zemē un bija beigts,» atceras kaimiņiene. Atbraukušie mediķi konstatējuši vien nāves iestāšanos. Kaimiņiene ar šausmām atceras, kā Pēteris torīt izskatījies: «Tas bija briesmīgi. Acs viņam bija ārā, visa seja, mute, piere, deguns, viss bija sasists. Tās bija šausmas. Viņam bijušas lauztas ribas, sasistas zarnas. Nesaprotu, kā viņš vispār visu nakti izturēja.»

Pēteris neesot bijis slikts cilvēks, strādīgs, izpalīdzīgs. «Mēs ar viņu vienā mājā nodzīvojām vairāk nekā 30 gadu, nevaru teikt par viņu neviena slikta vārda. Nu, jā, dzērājs bija, to nenoliegs neviens, bet slikts tiešām nebija, viņš nebija uz kašķiem ne ar vārdiem, kur nu vēl fiziski, nekad nelamājās un nevienu neaiztika,» saka augšstāva kaimiņiene. Vietējie zina teikt, ka Pēterim bijuši septiņi bērni, viņi regulāri apciemojuši tēvu, lai gan savā dzīvē viņš un arī viņa sieva tieši alkohola dēļ savām atvasēm veltījuši maz uzmanības. Arī Pētera sieva pirms daudziem gadiem gājusi bojā traģiskā nāvē, viņas dzīvība izdzisusi zem automašīnas riteņiem. Savulaik Pēteris strādājis par šoferi, bet vismaz pēdējos desmit gadus bijis bezdarbnieks, pārsvarā pārticis no pabalstiem. «Dzīvoja briesmīgos apstākļos, netīrībā un smakā, jo nerūpējās par sevi, pie viņa bieži notika iedzeršanas, nāca draugi, arī Osis tur reizēm gāja.»

Varmāka kaimiņos iedveš bailes

Savukārt runāt par Osi kaimiņi baidās, lai gan atsevišķas frāzes izmet – puisis esot «garīgi slims» un ļoti agresīvs. Arī mammai esot veselības problēmas, bet viņa esot lāga sieviete un ar viņu varot mierīgi parunāties, taču no dēla jāmūk pa gabalu. «Mums no viņa ir tādas bailes! Kad nāk pretī, cenšos skatīties uz citu pusi, nedod Dievs, viņu labāk neaiztikt un pat nesveicināt,» situāciju raksturo kāda pensionāre. Divistabu dzīvoklī līdzās Pētera miteklim Osis kopā ar mammu Intu ievācies tikai pērn rudenī, līdz tam dzīvojuši citur, bet turpat Aucē, un esot vietējiem labi zināmi personāži ar sliktu slavu. Dzīvokli ģimenei ierādījusi pašvaldība, tas atbrīvojies, jo tur dzīvojusī tantiņa nomirusi. «Mēs zinājām, ka slikti cilvēki tur ievācas, bet neko jau nevarējām darīt. Pie Intas regulāri nāca draugi, bija dzeršanas – atšķirībā no Pētera dzīvokļa tur gāja trokšņaini,» novērojis kaimiņš. Aucē stāsta, ka Osis mēdzis iekaustīt savu mammu un sievietei bijis neviens vien zilums. Mamma ne vien neesot liegusi savam nepilngadīgajam dēlam lietot alkoholu, bet pat dzērusi kopā ar viņu. «Abi regulāri bija piedzērušies. Un māte pati dēlam divlitrīgos stipros aliņus pirka, par to viņai vispār vecāku vara būtu jāpārtrauc.» Arī pēc Pētera nāves abi manīti Aucē, turpinot savus vecos ieradumus. «Baidāmies iziet uz ielas, jo tas čalis ir uz brīvām kājām, baidāmies laist bērnus pagalmā. Mēs saprotam, ka viņš ir policijas uzraudzībā, redzam, ka policists viņu ik pa laikam apciemo, bet tas mūs nepasargā no briesmām. Viņš ir lielisks aktieris, savu agresiju prot noslēpt, tāpēc droši vien policisti viņu arī tur brīvībā,» pārbijušies ir Osim tuvumā dzīvojošie.

Satiekam arī mammu

»VZ« izdevās satikt Oša mammu Intu. Pēc vairākiem klauvējieniem sieviete atslēdz dzīvokļa durvis. Inta tinas mīkstā halātā un teic, ka nevēlas, ka par notikušo tiek rakstīts, taču durvis aizvērt nesteidzas. Par incidentu ar Pēteri viņa neko nezinot: «Es jau nebiju tur klāt.» Viņa gan neslēpj, ka nozieguma izdarīšanas brīdī dēls bija dzēris, bez tam it kā Pēteris pats puisi uzaicinājis pie sevis. Osis esot policistiem nodarītajā atzinies. Inta arī neslēpj, ka viņas vienīgajam dēlam ir garīgās veselības problēmas: «Laikam jau no dzimšanas. Kāpēc? Nezinu, kas pie vainas.» Dēls regulāri lietojot medikamentus, ir arī uzskaitē psihoneiroloģiskajā slimnīcā. «Pēc mēneša atkal likšu viņu slimnīcā iekšā,» saka Inta. Viņa ir pārliecināta, ka pēc tiesas dēls, kurš novembrī svinēs savu 18. dzimšanas dienu, nenonāks vis cietumā, bet slimnīcā. Ekspertiem gan vēl būs jāvērtē Oša pieskaitāmība.

Inta dēlu audzinājusi viena: «Viņam tēva nekad nav bijis, nu, viņš nekad par puiku nav interesējies un nav piedalījies audzināšanā.» Līdz šim, mamma apgalvo, dēla uzvedībā nekādu agresiju neesot manījusi. Pēterim, iespējams, Osis uzbrucis alkohola un zāļu izsauktas lēkmes iespaidā, domā mamma. Auces iedzīvotāju stāstīto par dēla uzbrukumiem mātei Inta nosauc par muļķībām: «Ko tik cilvēki neizdomā!» Inta teic, ka Osis ne reizi vien uztaisīts par grēkāzi, īpaši skolā. Puisis mācījies Bērz-upes speciālajā internātpamatskolā, vairāk nekā 30 kilometru attālajos Anneniekos. «Skolā viņam gāja grūti, jo vienmēr kāds cits visādas lietas sadarīja, bet viņu vienmēr pataisīja par vainīgo. Pagājušajā rudenī viņš sāka mācīties 10. klasē, bet tad pēc diviem mēnešiem mani izsauca uz skolu un man bija jāizņem dokumenti. Tā arī īsti nesapratu, kāpēc un kas bija noticis.» Osim draugu neesot bijis ne skolā, ne arī ārpus tās, tāpēc viņš turējies pie mammas un viņas draugiem. Inta nenoliedz, ka dzēruši kopā: «Bet es taču ar varu viņam mutē nelēju!» Pēc Pētera nāves dēls vairs nekur neejot, nožēlojot izdarīto, bet par to tuvāk runāt negribot. Inta teic, ka pēc notikušā arī pati alkoholu tikpat kā vairs nelietojot. Sieviete lepni atklāj, ka nepārtiek no sociālajiem pabalstiem vien – viņai esot darbs, lai arī tikai divas stundas dienā – viņa ir apkopēja bērnudārzā. «Bet vispār man pēc notikušā ir ļoti, ļoti smagi,» sievietes acīs sariešas asaras.

**

UZZIŅAI

Šīs krimināllietas uzraugošais prokurors Raivis Košinskis no detalizētiem komentāriem atsakās, jo vēl notiek izmeklēšana. Šobrīd skaidrs esot tikai tas, ka abu vīriešu starpā noticis kautiņš un viens no viņiem gājis bojā. Juridiski tā nav slepkavība, bet smagu miesas bojājumu izdarīšana, pēc kā vainīgā neuzmanības dēļ iestājusies nāve. Vainīgais ir uz brīvām kājām pēc policijas konsultācijām ar uzraugošo prokuroru. Lēmuma pamatā esot vairāki apstākļi, kurus šobrīd Košinskis nevēlas atklāt. Ja iedzīvotāji redz, ka aizdomās turamā darbības ir bīstamas vai kā citādi aizdomīgas, jāziņo policijai. Tad noteiktie drošības līdzekļi varot tikt pārskatīti.

Svarīgākais