Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Sabiedrību šokē cilvēki ar asti, kārpām un apmatojumu

© Vakara Ziņas

Visos laikos bijuši cilvēki, kuru ārējais izskats ir krasi atšķīries no vispārpieņemtajiem standartiem par to, kā jāizskatās cilvēkam, kas radīts pēc Dieva ģīmja un līdzības.

Senos laikos cilvēkus ar anomālijām vajāja un iznīcināja, jo uzskatīja, ka pie viņu radības savu pirkstu pielicis pats nelabais. Savukārt ļaudis ar biznesmeņa ķērienu šos bēdu brāļus un māsas sapulcināja vienuviet, nodibināja cirku ar nosaukumu «Kropļu šovs», braukāja pa pasauli, pelnot lielu naudu un dodot iespēju likteņa pabērniem neslēpties, bet iziet ciniskā sabiedrībā un šokēt ziņkārīgos. Jāteic, arī mūsdienās netrūkst cilvēku ar dažādām ķermeņa anomālijām un arī tikumi nav mainījušies, tikai tagad «Kropļu šovu» vietā nākušas mākslas un dokumentālās filmas.

Vilkača sindroms

Meksikānis Larijs Gomess jeb īstajā vārdā Gabriēls Ramoss-Gomess sirgst ar hipertrikozi – pārspīlēts ķermeņa apmatojums. Slimība nav bīstama vai lipīga, taču nav arī ārstējama. Ar to var cīnīties, nemitīgi skujoties vai arī veicot apmatojuma likvidēšanas procedūras. Lielākajai daļai vīrieša tuvinieku arī ir hipertrikoze, taču tikai Larijs Gomess kļuvis par slavenību. Proti, viņš ir kinoaktieris un ir filmējies kopā ar tādām zvaigznēm kā Roberts Patinsons un Rīza Viterspūna filmā «Ūdens ziloņiem».

Cilvēks ar asti

Vai spējat iedomāties dzīvi, kad mugurpusē līdzīgi kā sunim vai kaķim jums luncinātos aste? Indiešu puisītim Babaži, šķiet, ar šādu izaugumu būs jānodzīvo visa dzīve, ja vien mediķi neatradīs problēmai kādu risinājumu un ja šo risinājumu pieļaus ciema iedzīvotāji un zēna radi, kuri viņu pielūdz, jo ir pārliecināti, ka Babaži ir hinduistu dieva Hanumana iemiesojums.

Cilvēks – koks

Indonēziešu zvejnieks Dede Kosvars sirgst ar ģenētisku mutāciju, kas padara viņa ķermeni nespējīgu pretoties papilomas vīrusam. Apaugt ar lielām, smirdīgām kārpām Kosvars sāka pēc tam, kad desmit gadu vecumā pakrita un savainoja kāju. Taču viņš veiksmīgi apprecējās un radīja arī bērnus, bet, kad Dede Kosvars bija apaudzis ar kārpām tik stipri, ka vairs nespēja strādāt, sieva ar bērniem viņu pameta. Lai nenomirtu badā un nopelnītu kādu santīmu Cilvēks–koks pievienojās ceļojošam cirkam, kur kādā no izrādēm viņu pamanīja kāds ārsts, kurš kopā ar savu kolēģi nolēma palīdzēt nelaimīgajam. Mediķi veica neskaitāmas operācijas, bet tas nelīdzēja, jo kārpas atkal uzauga ar jaunu sparu. Tad mēģināja ar ķīmijterapiju, bet pēc tam, kad sabendēja Kosvara aknas, bija spiesti atteikties arī no šīs ārstēšanas metodes.

Mazais lielais cilvēks

Piedzimstot nepālietis Magars Tapa Hagendra svēra nepilnus 900 gramus un bez problēmām varēja gulēt savas mammas plaukstā. 2010. gadā, savā 18. dzimšanas dienā, Hagendra iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē mazākais cilvēks, kura augums ir gandrīz 61 centimetrs. Neraugoties uz ārkārtīgi mazo augumu, Magara Tapas Hagendra nākotne solās būt liela – viņš pilda Nepālas sūtņa pienākumus tūrisma jomā.

Ziloņcilvēks

22 gadus vecajam pakistānietim Sainam Mumtazam ir Proteja sindroms, kā rezultātā puiša galva izaugusi nesamērīgi liela. Turklāt kauli joprojām turpina augt. Kaut arī vietējie ciema iedzīvotāji, kas ziloņcilvēku iesaukuši par «lielo draugu», jau apraduši ar Mumtaza neparasto izskatu, viņš pats ir zaudējis visas cerības. Biedējošā izskata dēļ puisis nespēj atrast darbu, bet progresējošās slimības dēļ jūtas arvien sliktāk. Speciālisti apgalvo, ka šī ir tā pati liga, ar ko mocījās savulaik slavenais ziloņcilvēks Džozefs Meriks. Tiesa, citi mediķi uzskata, ka Mumtazs ir slims ar nezināmu ģenētisku kaiti, nevis Proteja sindromu.