Ekskluzīva reportāža no Eirovīzijas aizkulisēm - ko pēc zaudējuma darīja Anmary

© Kaspars Ūdris

Ar kārtējo Latvijas dziedātāju izgāšanos starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā naktī uz trešdienu beidzās mūsu valsts «Eirosapnis 2012»: latviskā pelēcība un bezpersoniskais skatuves šovs nespēja uzrunāt eiropiešus.

Bez biksītēm – arī te tikai trešā

Šogad Eirovīzijas nacionālās atlases nolikumā tika ieviesti jauninājumi, kuriem šķietami vajadzēja uzlabot konkursa norisi un nodrošināt tā profesionālā līmeņa izaugsmi. Galvenais no šiem jauninājumiem bija mākslinieciskā padome (Aivars Hermanis, Jolanta Gulbe, Zigfrīds Muktupāvels, Dace Pūce, Olga Žitluhina un Natālija Jansone), kas vairākkārt vētīja visus dalībiekus, dodot tiem labākus (un arī sliktākus) padomus par iespējām uzlabot priekšnesumus. Jau pusfinālā Anmary (Linda Amantova) no tērpu mākslinieces Šeilas saņēma iznīcinošu kritiku par kleitu, bet tas netraucēja ļoti līdzīgu kleitu uzvilkt Eirovīzijas atklāšanas ceremonijā un tajā soļot pa sarkano paklāju. Taču finālā mākslinieces Indras Salcevičas radītā kleita bija vēl dramatiskāka, un te neglāba pat vilinošā informācija, ka Anmary uzstāsies bez apakšveļas. Varbūt tomēr biksītes vajadzēja uzvilkt, jo grieķiete un kipriete šajā ziņā sastādīja spēcīgu konkurenci…

Mājsaimnieču menopauze

Latvijas skatītāju žultainumam internetā nav jēgas pievērst uzmanību – anonīmā verbālā masturbācija virtuālajā vidē neizpalika arī pēc sagaidāmās Anmary nekvalificēšanās finālam, savukārt Centrāleiropas skatītājiem piecu Latvijas sieviešu staigāšana pa skatuvi radīja neizpratni – ko ar to kāds ir gribējis teikt?! «Tas izskatījās pēc mājsaimnieču menopauzes šova,» rakstīja kāds skatītājs Vācijā, komentējot Latvijas priekšnesumu. Skumji, ka Latvija kārtējo reizi sevi prezentēja ar bezpersonisku un provinciālu šovu, nosūtot uz tik vērienīgu pasākumu par sevi līdz galam nepārliecinātu, mazpieredzējušu un tik nozīmīgam pasākumam emocionāli nesagatavotu dziedātāju, – TV skatītāji lieliski jūt, vai dziedātājs spēj uzrunāt ar savu harismu vai nespēj. Šoreiz diemžēl nespēja.

Slavenības šūmējas

Kad pašmāju slavenības saprata, ka Anmary nav tikusi finālā, sākās kārtīgs troksnis sociālajos tīklos. «Tāda pasūnaina tā Eirovīzija. Atmiņā palika tikai žīdi un moldāvi, un Anmarija, protams. Kāpēc bez jebkāda šova? Nu pat bez kripatiņas?» čivināja žurnāliste Elita Veidemane. «Kad mēs vienreiz sametīsimies hlapuškām, varavīksnēm un akrobātiem? Nu labi, kaut vai vienradzim,» retoriski jautāja dziedātāja Marta Kukarane. Krāšņākos epitetus veltīja pieredzējušais Eirovīzijas veterāns Lauris Reiniks: «Man vienkārši gribas lamāties... Un ne jau uz Anmary, bet uz tiem lohiem, kas viņu «gatavoja» un visu izporķīja.»

Svarīgākais