Rīgas mēram Ušakovam nepatīk viņa apzeltītā amata ķēde

© Rīgas dome

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs oficiālos pasākumos nav manīts valkājam amata ķēdi, kuru mantoja no sava priekšgājēja. Apzeltītā un 772 gramus smagā ķēde joprojām ir mēra kabinetā Rātsnama otrajā stāvā, bet lietota netiek, un Rīgas mērs nav licis manīt, ka vēlētos to izmantot.

Tiesa, būtu arī neierasti redzēt jauneklīgo Ušakovu (35) ar smagnējo zelta ķēdi ap kaklu...

Šī regālija pilsētas galvas «garderobē» nav obligāta prasība, jo Rīgas domes priekšsēdētāja standarts ir balta auduma pamatne ar zilām apmalēm. Baltā laukuma vidū abās pusēs novietots Rīgas lielais ģerbonis ar vairogu turētājiem heraldiskās krāsās. Ideja par amatu simbolizējošu greznuma priekšmetu piederēja Gundaram Bojāram, kurš Rīgas domes priekšsēdētāja krēslā bija no 2001. līdz 2005. gadam un nereti bija manīts gozējamies pasākumos, demonstrējot masīvo amata ķēdi. To 2001. gadā izgatavoja zeltkaļu darbnīcā «Kalvis», tās mākslinieks ir Jānis Strupulis. Mēra amata ķēde ir no 925. proves sudraba ar apzeltījumu un emalju. Ķēdē iekļauts medaljons ar senāko pilsētas ģerboni, kas datēts ar 1225. gadu. Mākslinieciski vērtīgais reprezentatīvais priekšmets izmaksāja apmēram 600 latu.

Starp citu, pie šīs regālijas Ušakovs tika savdabīgā veidā. Iepriekšējais domes priekšsēdētājs, «tēvzemietis» Jānis Birks izvairījās no amata ķēdes pasniegšanas ceremonijas, tādējādi laužot tradīciju, ka aizejošais mērs tiekas ar nākamo un pasniedz šo greznuma priekšmetu, kā arī izrāda kabinetu. Uz jaunā mēra galda Birks bija atstājis vēstulīti ar novēlējumu, bet amata ķēdi Ušakovam pasniedza Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins.

Svarīgākais