16 gados jau augstskolas solā

© Andrejs Terentjevs, f64

Vladimirs Zlotņikovs ir tikai 16 gadus vecs, bet jau ir pabeidzis vidusskolu un mācās prestižās Rīgas Ekonomikas augstskolas pirmajā kursā. Viņš ir jaunākais students visā skolas vēsturē, un nav šaubu, ka puisi gaida spoža nākotne.

Kamēr citi sešpadsmitgadīgi jaunieši aizraujas ar datorspēlēm, Vladimirs izvēlas debašu klubus, darbojas «SSE Riga» investīciju fondā un lasa grāmatas par «Microsoft» attīstību. Jaunais students augstskolu pabeigs jau 19 gadu vecumā, kad citi šajā vecumā piedzīvo tikai vidusskolas izlaidumu.

Ne viens vien viņu sauc par ģēniju, bet Vladimirs pats sevi par tādu neuzskata. Sešpadsmitgadīgais students ir pārliecināts, ka panākumu atslēga slēpjas smagā darbā, no kura viņš nebaidās. «Tu nevari iet mežā, ja baidies no vilkiem. Manās studijās vēl nav bijis neviens vilks, no kura es baidītos!» uzsver Zlotņikovs. Arī viņa vecāki skolu beiguši ar zelta un sudraba medaļām, taču «vecāki nekad mani nav spieduši diendienā sēdēt pie grāmatu kalniem, tā vienmēr ir bijusi mana izvēle».

Izrādās, ka vidusskolas laikā Vladimirs bijis nepaklausīgs skolēns: strīdējies ar skolotājiem un reiz pat izdauzījis skolas logu. Vladimirs neslēpj, ka viņam patīk apmeklēt arī dažādus «tusiņus», it īpaši augstskolas rīkotos, kuros nekautrējas iepazīties ar meitenēm, kas turklāt ir stipri vecākas par viņu. Vladimirs uzskata, ka ar šādām meitenēm ir daudz vieglāk atrast kopīgu valodu, turklāt, pēc viņa domām, nobriedušas meitenes ir arī daudz simpātiskākas.

Labi pazīstams ir «zviedru» augstskolas neoficiālais sauklis: «Study Hard, Party Hard!» («Smagi mācīties, smagi ballēties»). Vladimirs atzīst, ka «dažkārt jāizvēlas starp «tusiņiem» un mācībām, lai gūtu panākumus nākotnē». Ja kāds viņu kādreiz nosauc par nūģi, viņš lakoniski atbild: «Es mācos augstskolā, bet tu ne.»

Vladimirs Zlotņikovs

Dzimis: 01.04.1993 Krimā, Ukrainā

1994–1995 gadā pārcēlās uz Maskavu

2000.gadā iestājās skolā Maskavā

2006–2007 pārcēlās uz Latviju

2009. gadā absolvēja Rīgas Tehnolingvistisko ģimnāziju

2009.gadā iestājās Rīgas Ekonomikas augstskolā (SSE)

Valodas: angļu, krievu, latviešu, vācu

Mīļākie priekšmeti: matemātika, angļu valoda

Dienas režīms: 8.00–21.00 mācās augstskolā

Hobiji: kino, ceļošana

Nākotnes mērķis: strādāt «Microsoft», «Google»

Dzīves moto: «If it’s not me, who else?» («Ja ne es, kurš gan cits?»)

Svarīgākais