Rīgā nevainīga izklaide beidzas ar laupīšanu un slepkavību

© f64

Rīgas apgabaltiesa piespiedusi piecus un 13 gadus ilgus cietumsodus diviem 26 gadus veciem vīriešiem, kuri aplaupīja pusaudzi un pēc tam nogalināja trešo nozieguma līdzdalībnieku.

Izģērba un atņēma telefonu

Sākumā šķietami nevainīgā trīs ogrēniešu, tobrīd 24–25 gadus vecu vīriešu Ģirta Baloža, Denisa Bričikova un Ruslana Kopasova, izklaide – iedzeršana un pastaiga – beidzās ar traģēdiju. Saskaņā ar policijas ziņām trijotne bija visnotaļ normāli vīrieši, kas auguši mierīgās un labās ģimenēs. Viss sākās gandrīz pirms diviem gadiem – 2009. gada 12. jūnijā. Todien vēlā vakara stundā trīs draugi nolēma iziet pastaigāties pa Rīgas–Daugavpils šoseju, vīrieši iedzēra, taču tikai mazliet. Autobusa pieturā «Urgas» viņi pamanīja kādu iesnaudušos pusaudzi, un garlaicības un bezdarbības māktajai trijotnei radās ideja, ka pusaudzis jāaplaupa. Vīrieši pamodināja Mārci un sāka par viņu ņirgāties, sākotnēji uzdodot dažādus jautājumus, proti, kāpēc te viens tā sēž, kāpēc atbild nepieklājīgi un citus. Pēc tam pusaudzis saņēma vairākus sitienus pa seju un pavēli iztukšot kabatas. Uzbrucēji upurim atņēma 90 latu vērtu mobilo telefonu «Nokia», naudu un mugursomu. Tomēr ar to trijotnei vēl nepietika, un viņi pavēlēja Mārcim izģērbties un atdot apģērbu un apavus. Pusaudzis bija pārbijies, tāpēc novilka visu, atstājot mugurā vien apakšbikses. Uzbrucēji lika aizskriet patālāk no pieturas un tur paslēpties krūmos, kur nogaidīt vismaz 15 minūtes. Pa to laiku laupītāji pameta nozieguma vietu.

Dur un žņaudz par nodošanu

Četrus mēnešus noziedznieki, kuriem uz pēdām mina policija, turpināja mierīgi dzīvot, taču viņus arvien vairāk biedēja doma par to, ka būs jāatbild par nodarījumu. 3. oktobrī bandas vadonis Balodis piezvanīja saviem draugiem Bričikovam un Kopasovam un uzaicināja uz tikšanos pie viena no Pārogres autoservisiem. Pēc tam visi trīs devās pastaigā uz Ķenteskalna mežu, lai parunātos. Balodis un Bričikovs bija agresīvi noskaņojušies pret Kopasovu un pārmeta, ka draugs nodevis viņus policijai. Kopasovs gan to kategoriski noliedza. Nespēdami panākt atzīšanos mierīgā ceļā, Balodis un Bričikovs nolēma draugu iespaidot fiziski. Vispirms Kopasovs saņēma sitienus ar dūrēm, bet pēc tam ar ceļmalā atrasto ķieģeli. Pēc tam viņam vairākas reizes ar nazi iedūra kaklā. Tad tika nolemts draugu nogalināt, viņu sasēja ar vadiem un siksnām un sāka žņaugt. No upura kabatas uzbrucēji izvilka mobilo telefonu «Samsung». Kopasova līķi slepkavas aiznesa līdz tuvākajam grāvim, kur to iemeta un paslēpa zem salauztām mēbelēm, kas mētājās tuvākajā apkārtnē. Pēc dažām dienām kāda sieviete, pastaigājoties mežā, nejauši atrada nevērīgi paslēpto līķi. Vēl pēc dažām dienām policija aizturēja iespējamos vainīgos – Bričikovu un Balodi. Abiem kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums. Balodis apcietinājumā atradās visu izmeklēšanas laiku līdz pat tiesai, taču Bričikovam drošības līdzeklis no apcietinājuma uz policijas uzraudzību tika mainīts septiņus mēnešus pēc aizturēšanas.

Uz tiesu neierodas

Kamēr Balodi uz tiesu veda konvoja pavadībā, Bričikovs uz tiesu namu nāca kā brīvs cilvēks. Balodis pilnībā atzina savu vainu un nožēloja izdarīto, arī izmeklēšanas laikā sadarbojās ar varas iestādēm, parādīja gan nozieguma vietu, gan nozieguma ieročus. Savukārt Bričikovs savu vainu noziegumā neatzina, apgalvojot, ka nemaz nav bijis nozieguma vietā un neko tādu nav darījis.

Prokurore Lidija Cīrule lūdza Balodi sodīt ar 11 gadu ilgu cietumsodu, bet Bričikovu ar 12 gadiem ieslodzījumā, abiem lūgts piemērot arī mantas konfiskāciju. Savukārt tiesa lēma citādi. Balodis tika atzīts par vainīgu visos inkriminētajos noziegumos, un viņam piespriests 13 gadus ilgs cietumsods un mantas konfiskācija. Savukārt Bričikovs tika atzīts par vainīgu tikai laupīšanas epizodē, un cietumā būs jāpavada vien pieci gadi, viņam tiks piemērota arī mantas konfiskācija. Tiesas lēmumu, kas paredzēja līdzšinējo drošības līdzekli – policijas uzraudzību – mainīt uz apcietinājumu, realizēt gan neizdevās, jo Bričikovs uz tiesas sprieduma noklausīšanos neieradās.

Tiesa apmierināja arī piekautā un izģērbtā pusaudža mātes prasību – noziedzniekiem jāatmaksā nolaupīto mantu vērība, proti, 163 lati. Uz pāris tiesas sēdēm bija ieradies arī nogalinātā Kopasova brālis, taču vīrietis nekādas materiālas prasības pret apsūdzētajiem neizvirzīja un sarunās neiesaistījās.