12 zodiaka zīmju labākās receptes

© Pixaby

Katras zodiaka zīmes pārstāvju garšas prasības un vēlmes nosaka to smalkās vibrācijas, kas karmiski nes noteiktus uzdevumus, ierobežojumus, priekšnosacījumus un iespēju lauku. Cilvēka rokās un mēlē ir dota iespēja sekot karmiskajam ieradumu ceļam un saņemt visu dzīvē pēc nopelniem vai iet savu apzinātības ceļu un pašam noteikt savus mērķus, sapņus, izaicinājumus un perspektīvas. Katrs kumoss nosaka cilvēka dzīves pilnvērtīgumu. Mēle ir spēcīgākais karmas instruments, kas var mazināt negatīvo un veicināt pozitīvo vai arī apgrūtināt iecerēto un likt šķēršļus sapņiem.

Piedāvāju 12 zodiaka zīmēm ideāli piemērotas receptes. Tās ir augu valsts receptes, kas ir ideāls priekšnosacījums lieliskiem sasniegumiem, enerģijas apjomam un veselībai. Turklāt katra recepte ir pielāgota zodiaka zīmes pārstāvju garšas dominancei, kas saskaņā ar vēdiskās astroloģijas traktātiem ir dominējošā noteiktai zodiaka zīmei. Tādējādi, izvēloties maltīti, kas saistīta ar karmas kodolu, tiek rasta iespēja piesaistīt labvēlīgo un atraidīt negatīvo!

Auns (dominējošā ir asā garša)
Pikantais kvinojas čili

100 g kvinojas
250 ml dārzeņu buljona
½ zaļās paprikas
1 čili pipars
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
1 ½ ēdamkarotes olīveļļas
2 ½ ēdamkarotes tomātu pastas
400 g mizotu, sagrieztu tomātu
140 g saldās kukurūzas
400 g sarkano pupiņu
1 ēdamkarote laima sulas
šķipsniņa sāls, baltie pipari
1 tējkarote čili pulvera
šķipsniņa oregano, kumina ķimenes
1 tējkarote kļavu sīrupa

Kvinoju liek sietā, skalo zem tekoša auksta ūdens, vāra apmēram 15 minūtes. Sietā nokāš un skalo ar aukstu ūdeni.
Zaļajai paprikai un čili piparam izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu un ķiploku nomizo un smalki sakapā.
Lielā pannā uzkarsē eļļu. Vidējā temperatūrā apcep kumina ķimenes, sīpolus un ķiplokus, papriku un čili piparu. Pievieno tomātu pastu un tomātus, maisot gatavo apmēram 5 minūtes.
Kukurūzai un pupiņām nolej šķidrumu, noskalo ar aukstu ūdeni. Liek uz pannas pie tomātu maisījuma. Pievieno arī kvinoju. Visu labi samaisa un gatavo 5 minūtes.
Pievieno laima sulu, sāli, piparus, čili pulveri, oregano un pēc garšas kļavu sīrupu.


Vērsis (dominējošā garša - skābā)
Taizemiešu nūdeles

140 g tofu
1 ēdamkarote kukurūzas miltu
4 ēdamkarotes dārzeņu eļļas
200 g rīsu nūdeļu
½ sīpola
2 ķiploka daiviņas
1 svaigs čili pipars
1 burkāns
ūdens
100 g pupiņu dīgstu
3 laimi
4 ēdamkarotes sojas mērces
2 lociņi
2 ēdamkarotes nesālītu zemesriekstu
1 tējkarote čili pārslu

Mērcei:
1 ēdamkarote palmu cukura
2 ēdamkarotes tamarinda pastas
1 ēdamkarote čili mērces

Katliņā uzvāra ūdeni. Rīsu nūdeles liek bļodā, aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz apmēram 3 minūtēm, līdz tās kļūst mīkstas, bet ne izvārītas.
Bļodā sajauc visas mērces sastāvdaļas.
Sagriež tofu 1 cm kubiņos.
Liek vokpannu uz plīts, augstā temperatūrā uzkarsē 2 ēdamkarotes eļļas. Liek tofu un samazina temperatūru uz vidēju. Maisa uzmanīgi, lai tofu saglabā formu, līdz tas kļūst viegli brūns. Pārliek uz šķīvja.
Nomizo un smalki sakapā sīpolu un ķiploku. Čili piparam izņem sēklas un smalki sagriež. Burkānu nomizo un sagriež.
Vokpannu liek uz plīts, augstā temperatūrā uzkarsē 2 ēdamkarotes eļļas. Sīpolus, ķiplokus un čili cep apmēram 2 minūtes, nepārtraukti maisot. Liek klāt burkānu un turpina cept vēl 1-2 minūtes. Pievieno nūdeles, nedaudz ūdens, sagatavoto mērci. Cep, līdz dārzeņi ir mīksti.
Tofu kopā ar pupiņu dīgstiem liek vokpannā. Izspiež sulu no ½ laima. Pievieno sojas mērci. Pacep, līdz viss labi sajaucies. Pēc garšas papildus var pievienot sojas vai čili mērci.
Lociņus sagriež, zemesriekstu sasmalcina, laimus sagriež daiviņās.
Gatavās nūdeles servē bļodās, pārkaisa ar lociņiem, zemesriekstiem, laima daiviņām un čili pārslām.


Dvīņi (dominējošā ir jauktā garša)
Samoreki jeb čebureki ar samosas pildījumu


Čebureku mīklai:

0,5 kg miltu
50 ml augu eļļas
150 ml karsta ūdens
šķipsniņa sāls
1 l augu eļļas cepšanai


Ieber bļodā miltus, pieber sāli, samaisa. Pielej augu eļļu, ar dakšiņu iemaisa. Pakāpeniski lej klāt tikko uzvārītu ūdeni un ar dakšiņu iemaisa. Tad liek uz virsmas un kārtīgi iemīca. Saveļ bumbiņā, apliek ar pārtikas plēvi un atstāj uz 30 minūtēm atpūsties istabas temperatūrā.

Samosas pildījumam:

4 vidēja lieluma kartupeļi
sauja Indijas riekstu
sauja saldētu zaļo zirnīšu
3 cm svaiga ingvera
1 tējkarote kumina ķimeņu
1 tējkarote sinepju sēklu
1 tējkarote sieramoliņa sēklu
1 tējkarote kanēļa
½ tējkarotes kurkumas
sāls, pipari
3 ēdamkarotes augu eļļas
1 l ūdens


Sagriež kartupeļus, sasmalcina nedaudz riekstu.
Uz pannas uzlej augu eļļu, uzsilda mērenā temperatūrā, saber sausās garšvielas. Maisot cep, līdz sāk smaržot garšvielas, ber klāt kartupeļus. Apcep 3 minūtes. Maisot kartupeļus, liek klāt ingveru un riekstus. Cep 15 minūtes. Kad kartupeļi gandrīz gatavi, ber klāt saldētus zaļos zirnīšus. Visu sacep kopā vēl 5 minūtes. Uzliek vāku, noslēdz uguni un ļauj visam savilties un atpūsties.


Process:
Uz tīras virsmas uzber mazliet miltus, uzliek mīklu, izrullē to 0,5 cm biezumā. Izgriež aplīti, liek vidū 1 ēdamkaroti kartupeļu pildījuma un ar pirkstiem cieši saspiež ciet maliņas. Vidēja izmēra katliņā uzkarsē augu eļļu, liek iekšā samoreku un cep, līdz tas kļūst zeltaini brūns. Ņem ārā no katliņa, atliek uz salvetes, lai notecinātu lieko eļļu, atdzesē.


Vēzis (dominējošā ir sāļā garša)

Terijaki lēcu bumbas

90 g burkānu
3-4 cm ingvera saknes
2 ēdamkarotes sakapātas selerijas vai sīpola, pēc izvēles
20 g veselu auzu pārslu
¾ tējkarotes ķiploku pulvera
1 ēdamkarote sojas mērces
½ tējkarotes sarkano piparu
šķipsniņa sāls
1 tējkarote sezama eļļas
1 ēdamkarote smalcinātu linsēklu
300 g vārītu lēcu
2-3 ēdamkarotes nebalinātu miltu vai auzu miltu
terijaki mērce

Vispirms uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Burkānus, nomizotu ingvera sakni, seleriju vai sīpolu un auzu pārslas smalcinātājā sasmalcina. Pievieno ķiploku pulveri, sojas mērci, sarkanos piparus, sāli, sezama eļļu, smalcinātas linsēklas (ja vēlas) un 150 g vārītu lēcu. Pāris reizes pamaļ smalcinātājā, lai daļa no lēcām sasmalcinās.
Masu pārliek lielā bļodā, pievieno atlikušos 150 g lēcu un kārtīgi samaisa visu kopā. Pievieno miltus, lai masa kļūtu biezāka. Masai jābūt mīkstai, bet nedrīkst būt pārāk šķidra. Pēc garšas pievieno sāli. Ar ēdamkaroti veido bumbas. Tās kārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru.
Pavisam nedaudz pārslaka eļļu pār bumbām un liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Ja bumbas vēl ir mīkstas, pacep vēl dažas minūtes.
Bumbas paliks cietākas, kad tās atdzisīs, tāpēc svarīgi tās nepārcept.
Kad gatavas, kopā ar cepampapīru noņem no pannas un atstāj uz galda atdzist. Kad tās padzisušas, pārlej ar uzsildītu terijaki mērci.
Dekorē pēc vēlmēm ar sīpollociņiem vai sezama sēklām.


Lauva (dominējošā garša ir rūgta)
Baklažānu karalis - «Baba ganuš»
2 vidēja lieluma baklažāni
2 ķiploka daiviņas
1 citrona sula
2 ēdamkarotes tahini vai sojas mērces
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote ķimeņu
½ tējkarotes paprikas pulvera
½ tējkarotes sāls
Baklažānus sadursta ar dakšu. Liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 240 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz augstākā plaukta apmēram 20-25 minūtes. Cepšanas laikā to var apgriezt vairākas reizes, lai miza no visām pusēm kļūtu gandrīz melna. Izņem no krāsns un liek citā traukā atdzist.
Kamēr baklažāns cepas, nomizo un sakapā ķiploku. Liek smalcinātājā kopā ar citronu sulu, tahini vai sojas mērci, olīveļļu, ķimenēm, paprikas pulveri un sāli.
Baklažānu pārgriež uz pusēm. Ar karoti izņem mīkstumu un liek smalcinātājā. Var pielikt arī nedaudz baklažāna mizas, lai piedotu garšu. Visu kārtīgi sasmalcina.
Pirms pasniegšanas pārslaka ar citronu sulu un sāli, pārkaisa ar sakapātām selerijas lapām, čili pārslām pēc izvēles.


Jaunava (dominējošā garša ir jaukta tipa)

Necepamās vegānās tako laiviņas


12 tako laiviņas
bundža sarkano pupiņu
mazā bundžiņa konservētas kukurūzas
1 vidējs sīpols
3 ķiploka daiviņas
eļļa cepšanai
2 sarkanās paprikas
3 tomāti
3 īsie gurķi
kinzas buntīte
4 avokado
1 citrons
1 tējkarote Sriračas mērces
sāls, pipari


Uz pannas apcep sakapātu sīpolu un ķiploku. Pieber klāt nokāstas sarkanās pupiņas un marinēto kukurūzu. Pieber sāli, piparus un sasutina visu īsu brīdi kopā, pievieno Sriračas mērci.

Smalki sakapā tomātus, gurķus, papriku un kinzu. Ieber bļodā, pieliek šķipsniņu sāls, piparus un labi samaisa.

Ar dakšiņu saspiež avokado mīkstumus.
Piespiež citrona sulu un pēc garšas var pievienot sāli. Ja vēlas pikantāku, var likt klāt čili piparu vai aso mērci. Liek iekšā tako laiviņā pupiņu masu, tad virsū svaigo salsu no dārzeņiem un virsū avokado krēmu.




Svari (dominējošā garša - skāba)

Mājās marinētu olīvu mikslis
5 timiāna zariņi
3 rozmarīna zariņi
3 ķiploka daiviņas
200 ml olīveļļas
olīvas sālsūdenī
Var izmantot zaļās vai sarkanās, mazās, lielās vai jebkuru olīvu miksli.
Nolej olīvu sālsūdeni un ieber tās bļodā. Sagriež ķiploku šķēlītēs.
Sagriež timiānu 0,5 cm garos gabaliņos. Noplūc rozmarīna lapiņas.
Pieber olīvām klāt ķiploku, rozmarīnu, timiānu. Aplej ar olīveļļu.
Pilda atpakaļ tajā pašā burciņā, kur bija olīvas. Var likt citā, ja vēlas, vai dekoratīvā burciņā, ja plāno olīvas dāvināt. Tā ir lieliska dāvana draugiem sālsmaizē, ciemos ejot, vai kaimiņiem, negaidīti piesakoties viesos uz vīna glāzi.
Ļaujat nostāvēt 1-2 stundas. Vislabāk diennakti. Bet parasti visi apēd gandrīz uzreiz.
Marinādes olīveļļu pēc tam var izmantot salātos, jo tās aromāts un garša ir tik izcila, ka var apēst tāpat, mērcējot bageti vai baltmaizes šķēli.



Skorpions (dominējošā garša - asā)
Indiešu stila kuskuss


1 ½ ēdamkarotes olīveļļas
2 tējkarotes karija pulvera
1 sīpols, smalki sagriezts
3 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
2 burkāni, nomizoti un sagriezti vidēja izmēra gabaliņos
3 kartupeļi, nomizoti un sagriezti vidēja izmēra gabaliņos
1 kabacis, sagriezts kubiņos
0,5 l ūdens
1 tējkarote karija pastas
100 g vārītu turku zirņu
100 g tofu
300 g kuskusa
3 sīpolloki
svaiga kinza
sāls un pipari

Lielā cepampannā vai katlā uzkarsē olīveļļu. Liek karija pulveri, smalki sagrieztus sīpolus, ķiplokus un burkānus, kas sagriezti vidēja izmēra gabaliņos. Apcep augstā temperatūrā dažas minūtes, nepārtraukti maisot.
Samazina temperatūru un pievieno kartupeļus un kabačus. Maisot cep vismaz 5 minūtes.
Pēc tam pievieno ūdeni un karija pastu. Sautē 20 minūtes. Liek klāt vārītus turku zirņus un tofu. Turpina sautēt 5 minūtes.
Pasniedz ar tvaicētu kuskusu, pārkaisa ar sagrieztu svaigu kinzu vai zaļiem sīpollokiem.

Strēlnieks (dominējošā garša - salda)
Pekanriekstu braunijs

125 g tumšās šokolādes
75 ml rīsu piena
50 g kakao pulvera
85 g margarīna
¾ tējkarotes sāls
½ tējkarotes vaniļas
100 g ābolu kompota
½ tējkarotes cepamā pulvera
200 g brūnā cukura
200 g miltu
45 g pekanriekstu

Šokolādi salauž gabalos un karstā ūdens peldē izkausē. Piejauc rīsu pienu, kakao pulveri un gabalos sagrieztu margarīnu. Pievieno sāli, vaniļu un ābolu kompotu. Kārtīgi sajauc un ņem nost no karstuma. Tad liek klāt cepamo pulveri, cukuru un pakāpeniski pievieno miltus.
Pekanriekstus sakapā smalkāk, liek klāt masai un iemaisa mīklā.
20 x 20 cm kantainu formu izklāj ar cepamo papīru. Lej masu, izlīdzina ar lāpstiņu. Cep 180 grādos cepeškrāsnī 35 minūtes.


Mežāzis (dominējošā garša - savelkoša)
Vegāniskais brokastu burito

Rīsiem:
150 g balto rīsu, noskaloti
360 ml ūdens
¼ tējkarotes jūras sāls
15 g svaiga koriandra

Kartupeļiem un sīpoliem:
4 mazi sarkanie kartupeļi
½ sarkanais sīpols
1-2 ēdamkarotes vegānā sviesta (vai 15-30 ml augu eļļas)
¼ tējkarotes sāls
¼ tējkarotes piparu
½ tējkarotes kūpinātas paprikas pulvera

Melnajām pupiņām:
185 g vārītu melno pupiņu
¼ tējkarotes ķimeņu
¼ tējkarotes ķiploku pulvera
¼ tējkarotes čili pulvera

Avokado mērcei:
¼ avokado
2 ēdamkarotes laima sulas
90 g sarkanā kāposta, zaļā kāposta vai redīsu
1 čili pipars
šķipsniņa sāls
šķipsniņa melno piparu

Pasniegšanai:
2 lielas vegāno miltu tortiljas
½ avokado
1 tējkarote Sriračas mērces

Katlā ielej ūdeni, tad liek noskalotus rīsus un sāli. Kad ūdens sāk vārīties, samazina temperatūru uz zemu, liek vāku un vāra 15-20 minūtes, līdz rīsi ir uzsūkuši visu ūdeni. Noņem no plīts.
Kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos, sīpolus sagriež gredzenos. Uzkarsē pannu, liek vegānisko sviestu vai olīveļļu. Kartupeļus liek vienā pannas pusē, sīpolus - otrā. Pārber ar sāli un pipariem. Apcep no katras puses 4-5 minūtes, kamēr tie kļūst zeltaini brūni.
Pupiņas liek pannā vidējā temperatūrā. Pārkaisa ar ķimenēm, ķiploku pulveri un čili pulveri. Pacep nedaudz un atstāj uz siltas virsmas.
Lai pagatavotu avokado mērci, sajauc avokado ar laima sulu. Pievieno sagrieztus kāpostus vai redīsus, čili piparu (bez sēkliņām). Pieber šķipsniņu sāls un melno piparu, kārtīgi samaisa.
Vārītiem rīsiem pievieno laima sulu un smalki sagrieztu svaigu koriandru. Sajauc ar dakšu visu kopā.
Lai tortiljas kļūtu mīkstākas, ietin tās mitrā dvielī un liek mikroviļņu krāsnī uz 30 sekundēm vai 180 grādos cepeškrāsnī uz 1-2 minūtēm.
Uz tortijām liek visu sagatavoto jebkādā secībā. Papildina ar avokado gabaliņiem un salsas mērci. Sarullē.

Ūdensvīrs (dominējošā garša - savelkoša)
Cepts lavašs ar spinātiem un sēnēm

6 mazie lavaša aplīšu riņķi (viens iepakojums)
1 paka spinātu lapiņu
1 paka šampinjonu
3 ķiploka daiviņas
1 sīpols
sāls, pipari
kūpinātas paprikas pulveris
eļļa cepšanai

Sagriež šampinjonus šķēlītēs, sagriež ķiploku, sakapā sīpolu.
Uz pannas apcep šampinjonus, ķiplokus, sīpolus, pieber sāli, kūpinātās paprikas pulveri un melnos piparus.
Beigās pieber spinātu lapiņas un ātri «nošokē» ar karstumu.
Liek pildījumu lavašā vienā pusē un otru pusi aizloka pāri.
Apcep pannā katru pildīto lavašu.
Ēdams gan silts, gan istabas temperatūrā.
Es papildinu ar cepta tofu šķēlīti katru lavašu, tad ir pilnvērtīgāks kumoss, bet tas pēc ieskatiem un garšas prasībām.


Zivis (dominējošā garša - salda)

Saldie granolas batoniņi ar mandeļu sviestu

135 g auzu pārslu
85 g mandeļu, valriekstu vai pekanriekstu
220 g dateļu bez kauliņiem
60 ml kļavu sīrupa
65 g krēmīga sālīta mandeļu sviesta (var arī zemesriekstu sviestu)
45 g kaltētu zemeņu (var lietot arī mellenes, ķiršus vai citas ogas un augļus)

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Auzu pārslas un smalcinātas mandeles (vai citus riekstus) liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep 11-13 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Ņem ārā un liek malā atdzesēties.
Dateles blendē blenderī apmēram 1 minūti, līdz masa ir sasmalcināta, bet ar nelieliem gabaliņiem.
Apceptās mandeles un auzu pārslas bļodā sajauc ar blendētajām datelēm.
Mandeļu sviestu un kļavu sīrupu liek mazā katliņā un karsē augstā temperatūrā apmēram 2-3 minūtes. Pārlej pāri sagatavotajai masai. Visu kārtīgi sajauc ar karoti vai rokām.
Pievieno smalki sagrieztas zemenes (vai citas ogas) un samaisa.
Mīklu liek seklā traukā, kas izklāts ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Mīklu pārklāj ar pārtikas plēvi vai cepamo papīru un ar kādu smagumu nospiež. Liek saldētavā uz 15-20 minūtēm.

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.