Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Pasaulē visvairāk skatītais seriāls "Kronis"

© Instagram

Britu karaliskā ģimene vienmēr ir bijusi visvairāk apspriestā tēma medijos, kurai līdzi vairākus gadu desmitus seko miljoniem cilvēku pasaulē. Filmu un seriālu straumēšanas platforma «Netflix» uzņēmusi seriālu par britu karaļnamu.

Seriāla «Kronis» (The Crown) sestās sezonas noslēdzošās sērijas «Netflix» kanālā var noskatīties jau no 14. decembra. Spriežot pēc plakātiem un treilera, seriālā redzēsim prinča Viljama un Keitas Midltones mīlas stāstu, kuru atveidos aktieri Eds Makvejs un Mega Belamija. Taču fani ir neapmierināti, jo vēlas seriālā redzēt princi Hariju un Meganu Mārklu. Seriāla pēdējās sērijās atspoguļoti notikumi, kas risinājās no 1997. līdz 2005. gadam. Jo īpaši šajās epizodēs tiks rādīti tādi notikumi kā princeses Diānas nāve, prinča Viljama un Keitas Midltones romāna sākums, Tonija Blēra nākšana pie varas un prinča Čārlza un Kamillas Pārkeres Boulzas kāzas. Seriāla «Kronis» autori nolēma nerādīt karalienes pēdējos dzīves gadus, noslēdzot stāstu uz pozitīvas nots. Finālā redzēsim karaļa Čārlza III un karalienes konsortes Kamillas Pārkeres Boulzas kāzas. Seriāls parāda ne tikai spilgtākos politiskos notikumus, bet arī aizraujošus mirkļus no karalienes personīgās dzīves, viņas attiecības ar ģimeni, draugiem un padomdevējiem. Politiskās krīzes, personīgās traģēdijas, prieki un zaudējumi - tas viss tiek parādīts seriālā ar maksimālu precizitāti un spilgtumu.

Kronis un karaliene

Kopš 2015. gada seriāls «Kronis» ir viens no visvairāk skatītajiem «Netflix» seriāliem. Neskatoties uz karalisko aprindu un politiķu kritiku, seriāls ir sasniedzis augstus reitingus pasaules reitingu platformās «IMDb» un «Rotten Tomatoes». Katra seriāla sezona ir veltīta aptuveni septiņiem līdz astoņiem karalienes Elizabetes II valdīšanas gadiem. Seriāls stāsta par Lielbritānijas karalieni Elizabeti II, kuras valdīšana ir visilgākā pasaules vēsturē. Viņa palika tronī 70 gadus, kļūstot par visilgāk dzīvojošo monarhu. Pašas karalienes attieksme pret seriālu bija atturīga, seriāla pirmā sezona nepievērsa viņas uzmanību, taču, pateicoties Veseksas princim Edvardam un viņa sievai Sofijai, viņa beidzot to noskatījās. Zināms, ka princis ar sievu speciāli ieradās Vindzorā, lai neformālā gaisotnē kopā ar karalieni noskatītos seriālu. Elizabete II novērtēja darbu, taču atzīmēja, ka daži mirkļi viņai šķituši pārāk dramatizēti. Pēc seriāla otrās sezonas, kā ziņo karaļnamam tuvas personas, karaliene esot pārtraukusi skatīties seriālu «Kronis». Viņa nekad oficiāli nekomentēja un neizteica viedokli par seriālu. Pārējā karaliskā ģimene sadalījās divās nometnēs, vieni seriālu vēroja ar interesi, savukārt citi to asi kritizēja. Viens no negatīvākajiem viedokļiem par seriālu ir Anglijas karalim Čārlzam III, kurš bija precējies ar princesi Diānu. Sabiedrība ne visai labi karali pieņem gan dzīvē, gan seriālā, tāpēc Čārlzs III jau no sava tēla parādīšanās brīža seriālā periodiski pauž savu neapmierinātību un pieprasa, lai katras epizodes sākumā būtu atruna, kas paskaidro, ka seriāls nav dokumentāls, bet gan mākslas filma.

Dārgākais seriāls

Seriāla «Kronis» veidotāji centās pēc iespējas precīzāk atspoguļot visas interjera detaļas, tērpus un laikmeta garu. Tāpēc tam tika atvēlēts dāsns budžets. Katras pirmo divu sezonu sērijas filmēšana izmaksāja no 6,5 līdz 13 miljoniem ASV dolāru, tādējādi pirmās un otrās sezonas kopējās izmaksas sasniedz 130 miljonus ASV dolāru. Veidojot seriāla tērpus, kostīmu mākslinieces Mišelas Kleptones komanda centās izveidot pēc iespējas precīzākus karaļnama apģērbus. Viens no sarežģītākajiem un laikietilpīgākajiem tērpiem bija karalienes Elizabetes II kāzu kleita, kuras izgatavošana prasīja vairākas nedēļas, tās kopija izmaksāja 38 000 ASV dolāru. Princeses Diānas kāzu kleita filmā ir autentiska oriģinālam, ko veidoja kostīmu māksliniece Eimija Robertsa. Kleitas izgatavošana prasīja četrus mēnešus un piecas pielaikošanas. Kleitai izmantoti 95 metri auduma un 100 metri mežģīņu, 10 000 pērļu, ar briljantiem rotāta josta un aptuveni 30 metrus gara šlepe. Šajā princeses Diānas tērpā aktrise Emma Korina pavadīja nepilnu minūti. Seriāla tērpi tiks izsolīti izsolē, kas notiks tiešsaistē 2024. gada 7. februārī Londonā izsoļu namā «Bonhams», savukārt klātienes izsole ir paredzēta no 30. janvāra līdz 8. februārim.

Interesanti fakti par seriālu «Kronis»

Seriāla «Kronis» aktieru sastāvs tika mainīts ik pēc divām sezonām, lai parādītu, ka varoņi kļuvuši vecāki, raksta «People».

Seriāls «Kronis» iepriekšējās piecās sezonās ir ieguvis 21 «Emmy» balvu.

Seriāla sestās sezonas filmēšana sākās 2022. gada septembrī. Tomēr filmēšana tika apturēta vairākas reizes: vispirms 8. septembrī karalienes Elizabetes II nāves dēļ, bet pēc tam nedēļu vēlāk bēru ceremonijas dēļ.

Šī ir pēdējā seriāla «Kronis» sezona, ņemot vērā, ka seriāla epizodes beidzas ar karalienes Elizabetes II nāvi. Taču seriāla veidotājs Pīters Morgans ir norādījis, ka nākotnē, iespējams, varētu būt prīkvels.

Karalienei Elizabetei II bija zilas acis, bet aktrisei Olīvijai Kolmenai brūnas. Sākumā seriāla veidotāji aktrisei piedāvāja acu lēcas, bet Kolmane tajās nevarēja strādāt, vēlāk izskanēja priekšlikums mainīt acu krāsu, izmantojot datorgrafiku. Taču seriāla veidotāji atteicās no šīs idejas un atstāja Olīvijas Kolmenas atveidoto karalieni ar brūnām acīm.