Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Nekļūsti par krāpnieku upuri

© Pixabay

Šobrīd īpaši aktivizējušies krāpnieki, kas zvana uz telefoniem, izsūta īsziņas un vēstules internetā. Izmanto viltotu identitāti un uzdodas par Valsts policijas vai banku darbiniekiem.

Daudzi Latvijas iedzīvotāji saņem zvanus no nepazīstamiem telefona numuriem, kas tiek izmantoti krāpnieciskos nolūkos. Viltvārži izliekas par banku, policijas vai valsts iestāžu darbiniekiem un prasa nosaukt bankas kartes un internetbankas datus. Lai arī lielākā daļa jeb 74% Latvijas iedzīvotāju ir informēti par dažādiem krāpniecības veidiem, tomēr tikai mazāk nekā piektdaļa savas zināšanas vērtē kā ļoti labas, liecina «Luminor» bankas veiktā iedzīvotāju aptauja. Tajā pašā laikā gandrīz trešdaļa jeb 30% norāda, ka guvuši negatīvas emocionālās sekas krāpniecības mēģinājuma rezultātā. Pēdējos gados palielinās iedzīvotāju skaits, kuri veic pirkumus internetā - šogad tie ir jau 62% iedzīvotāju, un galvenokārt viņi iegādājas apģērbus, apavus, kā arī elektropreces un sadzīves tehniku. Dažādu atlaižu un svētku laiks ierasti nozīmē pastiprinātu cilvēku interesi par iepirkšanos internetā, savukārt krāpniekiem šāda aktivitāte ir papildu impulss, un viņi nāk klajā ar arvien jaunām krāpniecības shēmām. Vispopulārākie ir telefonkrāpnieki, kas informē par zvana saņēmēja bankas kontā konstatētām problēmām, kas radušās aizdomīgu pārskaitījumu vai pirkumu gadījumā, un lūdz nosaukt bankas kontu paroles, Smart-ID kodus, bankas kartes numuru un tās CVC kodu un nosaukt personas datus. Reizēm liek instalēt datoros dažādas programmatūras, ar kuru palīdzību krāpnieki var pieslēgties iedzīvotāju datoriem, lai veiktu nelikumīgas darbības. Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un neizpaust savu personīgo informāciju un piekļuves datus banku kontiem telefonsarunas laikā! Banku un valsts pārvaldes iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai noskaidrotu personas kredītkaršu numurus, CVC kodus, PIN kodus, Smart-ID piekļuves kodus. Saņemot šādus aizdomīgus zvanus, ieteicams tos pārtraukt un informēt policiju. Valsts policija aktīvi strādā telefonkrāpšanu apkarošanas jomā. Ņemot vērā to, ka krāpnieki pārsvarā zvana no valstīm, kas neatrodas Eiropas Savienībā, tiek īstenota starptautiskā sadarbība ar ārvalstu tiesībsargājošām iestādēm, un šādu noziegumu atklāšana ir laikietilpīga. Minēto noziegumu organizētāji ir starptautiskas organizētās noziedzības grupas, kas izveido krāpnieciskus zvanu centrus ar daudziem darbiniekiem, un katram no tiem ir sava noteikta funkcija. Krāpnieciskajos zvanu centros tiek izmantotas numuru viltošanas tehnoloģijas, un krāpnieki zvana no modificētiem telefona numuriem. Iepriekš fiksēti gadījumi, kad krāpnieki izmantojuši pat policijas un banku tālruņa numurus. Psiholoģiski ietekmējot cietušos un uzdodoties par bankas darbiniekiem, policistiem, «Google» pārstāvjiem u.tml., krāpnieki mēģina pārliecināt, ka zvana saņēmēja finanšu līdzekļi ir apdraudēti. Bieži vien noziedznieki pāriet uz komunikāciju saziņas lietotnē «Whatsapp», kur izveidots krāpniecisks profils, un ticamības radīšanai tā vizuālajā noformējumā izmantots, piemēram, bankas logotips vai kādas tiesībsargājošās iestādes augsta ranga amatpersonas fotogrāfija.

Valsts policija aicina iedzīvotājus aizvien atgādināt saviem tuviniekiem, īpaši gados vecākiem cilvēkiem, par telefonkrāpšanām un to, ka nevienam nedrīkst atklāt savus bankas kontu datus un citu sensitīvu informāciju!