Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Rīgas centrā skan azerbaidžāņu melodijas

© Ģirts Ozoliņš/MN

Kas var vienot divas tik dažādas un ģeogrāfiski tālas valstis kā Azerbaidžāna un Latvija? Izrādās – daudz kas: kultūra, mūzika, taču galvenais – abu tautu sirsnīgās un cieņpilnās attiecības. 21. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) Azerbaidžānas Republikas vēstniecība Latvijā aicināja uz savas valsts nacionālā līdera Heidara Alijeva (10.05.1923.–12.12.2003.) simtgadei veltītu džeza mūzikas koncertu.

Uzstājās populāri azerbaidžāņu mūziķi Sahibs Pašazade, Nidžats Aslanovs, Ruslans Huseinovs, Kamrans Karimovs un Hasans Bilalovs. Vairāki skaņdarbi izskanēja, piedaloties latviešu mūziķiem - saksofonistam Zintim Žvartam un akordeonistam Rustamam Bagirovam. Bez azerbaidžāņu tautas mūzikas un džeza mūziķi klausītājus iepriecināja arī ar komponista Emīla Dārziņa skaņdarbu «Melanholiskais valsis» un komponista Raimonda Paula melodiju no kinofilmas «Ilgais ceļš kāpās».

Azerbaidžānas Republikas vēstnieks Elnurs Sultanovs savā apsveikuma runā viesiem atklāja, ka starp Latviju un viņa pārstāvēto valsti diplomātiskās attiecības sākās īsi pēc Padomju Savienības sabrukuma - 1994. gada janvārī. Viens no to iniciatoriem bija toreizējais Azerbaidžānas prezidents Heidars Alijevs. Jau nākamajā gadā Latvijā kā pirmajā no Baltijas valstīm tika atvērta Azerbaidžānas Republikas vēstniecība. Vēl vēstnieks pauda, ka nākamgad, atzīmējot abu valstu diplomātisko attiecību trīsdesmitgadi, paredzēti vairāki kultūras pasākumi.