Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

10 lietas, kas raksturo Jāni Ūdri

© Jāņa Ūdra arhīvs 

«Kurš tad, ja ne es!» saka rakstnieks Jānis Ūdris, atbildot uz jautājumu, kāpēc atkal uzrakstījis grāmatu par aizmirstu personību. Viņa jaunākais romāns «Belkanto ešafota ēnā» vēsta par Brīvības kara varoni Jāni Vītiņu, kurš pēc kara kļuva par vienu no izcilākajiem Eiropas tenoriem, pēc padomju okupācijas iesaistījās bruņotā patriotu organizācijā «Tēvijas sargi» un 1941. gadā tika nošauts NKVD cietumā. «Par Latvijas lielāko apdraudējumu pašreiz uzskatu mūsu šobrīd vājo pašapziņu un nemācīšanos no vēstures kļūdām,» viņš vēl piebilst. «Kurš tad, ja ne es!» saka rakstnieks Jānis Ūdris, atbildot uz jautājumu, kāpēc atkal uzrakstījis grāmatu par aizmirstu personību. Viņa jaunākais romāns «Belkanto ešafota ēnā» vēsta par Brīvības kara varoni Jāni Vītiņu, kurš pēc kara kļuva par vienu no izcilākajiem Eiropas tenoriem, pēc padomju okupācijas iesaistījās bruņotā patriotu organizācijā «Tēvijas sargi» un 1941. gadā tika nošauts NKVD cietumā. «Par Latvijas lielāko apdraudējumu pašreiz uzskatu mūsu šobrīd vājo pašapziņu un nemācīšanos no vēstures kļūdām,» viņš vēl piebilst.

Torņakalna baznīca

«Manā mīļajā Torņakalna baznīcā pirms ceturtdaļgadsimta tiku iesvētīts Rīgas Lutera draudzē. Šīs skaistās baznīcas celtniecība aprakstīta manā romānā «Ivande Kaija. Sievietes dzelme». Pats te esmu ik svētdienu, pēdējā laikā arī asistējot mācītajam pie Dievgalda.»

Barikāžu sarga medaļa

«Lepojos ar saņemtajiem apbalvojumiem - Barikāžu sarga medaļu un arī ar Valsts aizsardzības fonda «Lāčplēsis» goda zīmi!»

Brīvības piemineklis

«Pie Brīvības pieminekļa esmu bijis gan Latvijai nebaltās, gan baltās dienās. Lielajā jubilejā man bija laime būt arī pieminekļa iekšpusē - ar pandēmijas laikā atļautajiem 20 pavadoņiem. Dziedājām patriotiskas dziesmas, uzkāpu līdz obeliska augšai un noglāstīju Brīvības skulptūras kājas.»

Grāmata «Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē»

««Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē» jeb «Latvijas dzīvā vēsture tīņiem» ir pati mīļākā no manām deviņām grāmatām. Tā ir zinātniskās fantastikas grāmata, kurā aprakstu, kā ar saviem mazbērniem un suņu meiteni Kentu apceļoju visus svarīgākos Latvijas vēstures krustpunktus. Pavisam man ir četri mazbērni: Kristiāna, Meldra, Matīss un Rasmuss.»

Meita Antra

«Mana viedā, patriotiskā meita Antra, kura kopā ar vīru pārstāv Latviju svarīgā Eiropas Savienības institūcijā Luksemburgā.»

Radio «Marija»

«Būdams luterānis, jau astoņus gadus kā brīvprātīgais veidoju savu «Rakstnieka pārrunu stundu «Pasaules tulkošana»» globālajā katoļu radiostacijā «Radio Marija», izjūtot gandarījumu par Latvijas globālo fenomenu: laikā, kad konfrontē valstis, tautas un reliģijas, Latvijas kristieši bauda ekumēniskās brālības viedumu.»

Lidojums ar Ivandi Kaiju

«Kā balvu par romānu «Ivande Kaija. Sievietes dzelme», kurš 2021. gada aptaujā tika atzīts par apgāda «Zvaigzne ABC» labāko grāmatu, saņēmu lidojumu ar gaisa balonu. Ceļabiedros uzaicināju sava romāna varoni Ivandi Kaiju, kuras lomā iejutās multimāksliniece Sandra Sabīne Jaundāldere.»

Lestenes Brāļu kapi

««Man saulīte norietēja, Tēvu zemi sargājot...» Vairākkārt esmu pēc sava scenārija vadījis Ziemassvētku (1944) kauju atceres ceremoniju Lestenes Brāļu kapos, tāpēc bija gandarījums saņemt Latvijas Ģenerāļu kluba pateicības rakstu.»

Astronauts Džeimss Irvins

«Astronauts Džeimss Irvins, «Apollo 15» Mēness moduļa pilots, ir viens no divpadsmit cilvēkiem, kuri bijuši uz Mēness. Esam tikušies divas reizes. Mazdēliņš Matīss, ieraugot manu fotogrāfiju ar astronautu, saviļņots noprasīja: «Vectētiņ, vai tu viņam arī pieskāries?» «Jā, mēs taču sarokojāmies,» es pārsteigts atbildēju, un mazdēls ar atzinību konstatēja: «Tad jau tu arī ar viņa starpniecību esi pieskāries Mēnesim!» Tad es apskāvu Matīsiņu un teicu: «Mazdēliņ, tagad arī tu esi pieskāries Mēnesim!»

Sīkrags

«Sīkrags ir mana vasaras paradīze Kurzemē pie Dižjūras, kur tapusi lielākā daļa manu vēsturisko romānu. Šeit iežogoju mazos ozoliņus, kuri uzdīguši no putna knābim izkritušas zīles. Pēc pussimta būs vareni ozoli, kuru pavēnī rotaļāties maniem mazmazmazbērniem.»