Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Uzbeku plovs. Mīlēts un cienīts – virtuves karalis.

© Depositphotos.com

Uzbekistānā plovs ir kultūras un viesmīlības būtība. Uzbeku plovs ir īstu gardēžu un Austrumu virtuves cienītāju ēdiens. Pasaulē ir vairāk nekā 100 plova recepšu, un Uzbekistānā tas ir īpašs.

Katrs Uzbekistānas reģions lepojas ar savu unikālo plova gatavošanas recepti. Tas, kurš nogaršoja īsto austrumniecisko ēdienu ar gaļu, rīsiem, dārzeņiem un garšvielām, tā garšu un aromātu neaizmirsīs nekad. Un tieši jēra gaļas plovs ir Uzbekistānas nacionālās virtuves karalis. Uzbekistānas plova recepte, lai arī radusies empīriski, tomēr ir ļoti racionāla, jo tajā ir apvienotas normālai cilvēka organisma darbībai neaizstājamas vielas: olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, ūdens, minerālvielas un vitamīni. Tas ir svarīgi sabalansētam uzturam. Senos laikos plovu pat uzskatīja par ārstniecisku uzturu. Jo patiešām, jēra gaļas un rīsu plovs ir augstas kaloritātes, viegli sagremojams ēdiens. To var labi izmantot anēmijas, tuberkulozes un vispārēja izsīkuma gadījumā.

Īstā uzbeku plovā rīsiem jābūt irdeniem, to graudiem jābūt mīkstiem un tie nedrīkst lipt viens pie otra. Atsevišķi ar plovu pasniedz dārzeņus - svaigus salātus no tomātiem un gurķiem, sagrieztus redīsus, granātābolu sēklas.

Uzbekistānas plova šķirņu rakstiskie avoti vēl nav atklāti, taču skaidrs, ka šī goda ēdiena recepšu versiju klāsts pārsniedz simtu. Katrai senās rīsu audzēšanas vietai, katrai pilsētai bija savas, šai vietai unikālas gatavošanas metodes, katram plovam bija savi noslēpumi receptē un tehnoloģijā. Šobrīd ir izdevies apkopot 60 plova veidu receptes: ar gaļu - jēra, liellopa vai cūkas, ar vistu, ar turku zirņiem un pat ar kartupeļiem, ar aitas taukiem, ar cidonijām un ar ķiplokiem. Protams, rozīnes un bārbeles ogas. Uzbekistānas plovs ir tautas lepnums, tas kļuvis par Uzbekistānas simbolu un identitātes zīmi. Sākotnēji plovs parādījās Vidusāzijas ganu un nomadu virtuvē, kuri nodarbojās ar liellopu audzēšanu un gaļas tirdzniecību.

Leģenda vēsta, ka Avicenna, slavenais zinātnieks un dziednieks, izmantoja plovu, lai ārstētu muižniecību. Plovam tika piedēvētas ārstnieciskas īpašības, un viņš uzskatīja, ka var izārstēt daudzas slimības. Atgūstoties pēc smagām operācijām, smagiem fiziskiem darbiem, bada, cilvēki tika baroti ar plovu, lai ātri varētu atjaunot spēku, paaugstināt imunitāti un novērst ķermeņa izsīkšanu.

Ēdiens bija bez nosaukuma, un, lai tam piešķirtu nosaukumu, cilvēki nolēma to izveidot no septiņu sastāvdaļu pirmajiem burtiem. Un tā parādījās ēdiens «plov» vai «plovs». Uzbekistānas plova receptē bija iekļautas septiņas sastāvdaļas: piyoz (sīpols), ayoz (burkāni), lahm (gaļa), olie (tauki), vet (sāls), ob (ūdens) un shaly (rīsi).

RECEPTE - UZBEKU PLOVS

Sastāvdaļas

1 kg jēra gaļas, plecu daļa vai ribas

1 kg rīsu

200-250 ml augu cepšanas eļļas

1 kg burkānu

2-3 vidēja izmēra sīpoli

1-1,5 ēdamkarotes kumina sēklu

2-3 veselas ķiploku galvas

1-2 gari čili pipari (pēc izvēles)

sāls pēc garšas

Gatavošanas secība

Noskalo rīsus zem tekoša ūdens, līdz ūdens, kas tos skalo, ir dzidrs. Pārlej rīsus ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties. Sagriež gaļu ar kauliem gabaliņos. Sagriež burkānus puscentimetru biezās strēmelītēs. Sagriež sīpolus pusgredzenos. Notīra ķiploku galvas, bet nejauc ārā pa daļām. Uzsilda eļļu katlā ar ļoti augstu liesmu, apcep gaļu pa daļām tā, lai katrs gaļas gabaliņš ir zeltaini brūns. Tad apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi, pievieno gaļu, labi samaisa, lai sīpols nesadeg. Pievieno burkānus, periodiski maisa, līdz tie sāk kļūt mīksti un nedaudz apbrūnē. Pievieno 2/3 kumina sēklu. Pirms pievienošanas nedaudz to saberzē plaukstās, lai atvērtos sēklu aromāts, un tad maigi iejauc sēklas, lai burkāns nesalūst sīkākos gabalos. Samazina temperatūru līdz mērenai, pārlej karstu ūdeni tā, lai pilnībā pārklātu visus produktus, pievieno sāli un ļauj tam gatavoties 40 min līdz 1,5 stundām, kamēr gandrīz viss ūdens ir izgarojis un gaļa kļūst mīksta. Nevirina lieki šajā laikā arī vāku, lai iekšējā termoregulācija ļauj vienmērīgāk gatavoties katram produktam un visam ēdienam kopā. Rūpīgi nolej ūdeni no rīsiem, izber tos virs gaļas un dārzeņiem vienā slānī, ieliek virsū veselus ķiplokus un veselus čili un uzmanīgi pārlej vārītu ūdeni. Lejot zem strūklas paliek karoti, lai ūdens neveido caurumus dārzeņu, gaļas un rīsu izkārtojumā. Pārklāj rīsus apmēram ar 2 cm ūdens, ļauj tam uzvārīties. Pievieno sāli, lai ūdens būtu nedaudz sālīts. Kad ūdens uzvārījies, nedaudz samazina temperatūras līmeni. Ļauj rīsiem gatavoties. Pārbauda tikai tad, kad ūdens iztvaikojis un pilnībā uzsūcies. Izveido pat nelielus caurumus rīsos, lai tie sasniegtu gatavošanas trauka apakšu, izmantojot irbulīti vai karotes galu. Noregulē temperatūru uz minimumu, cieši pārklāj trauku ar vāku un ļauj visam tvaicēties 20 minūtes. Tad izslēdz siltumu, noņem ķiplokus un čili uz atsevišķa šķīvja. Rūpīgi samaisa rīsus ar gaļu un burkāniem. Izkārto plovu uz liela šķīvja un pasniedz ar ķiplokiem, čili.