Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

10 lietas, kas raksturo Daci Andžāni

© Daces Andžānes arhīvs 

Tulkotājas Daces Andžānes dienas paiet, tulkojot jaunākās filmas un seriālus; tiesa, to nosaukumus un saturu gan saskaņā ar vienošanos ar pasūtītājiem viņa nedrīkst izpaust. «Līdztekus latviskoju arī bērnu žurnālus un grāmatas, tulkoju arī daiļliteratūru. Pašlaik nobeigumam tuvojas darbs pie Annas Jansones otrā detektīvromāna tulkojuma; pirmais – «Pazudusī meita» – iznāca vasarā. Un rindā stāv Dženiferas Linnas Bārnsas «Mantojuma spēļu» triloģijas noslēdzošās grāmatas tulkojums,» par savām aktualitātēm saka Dace.

Kino

«Kustīgo attēlu virknes, kurus pazīstam kā kino, ir mana dzīve, darbs un vaļasprieks kopā. Viss, kas notiek manā dzīvē, tā vai citādi saistīts ar kino. Darba dēļ pārzinu kino ražošanas aizkulises, tomēr kā skatītājai tas netraucē sajūsmināties un līdzpārdzīvot lieliskiem kinodarbiem un priecāties par virtuozu kino paņēmienu izmantošanu.»

«MINI Cooper»

«Izvēloties mašīnu, nospriedu, ka man vajag īstu kino mašīnu kā filmās «Italian Job» («Itālijas variants»). Mistera Bīna kūperīša jaunāko brālēnu. Tā nu mēs ar «Aģentu Kūperu» (līdzība ar «Tvinpīkas» varoņa vārdu nav nejauša) un MINI kluba domubiedriem esam piedzīvojuši daudz brīnišķīgu ceļu.»

Muzeji un izstādes

«Muzejs vai izstāde ir katra ceļojuma obligāts pieturas punkts. Tur gūstu iedvesmu un neizsakāmu vizuālu baudu! Nebūtu grūti nosaukt savu mīļāko muzeju Top 10. Īpaši siltas atmiņas ir par Eiropā lielākās kinostudijas «Cinecittà» muzeju Romas pievārtē un tenora Lučāno Pavaroti māju Modenas laukos, kur joprojām jūtama Maestro klātbūtne, bet Londonā vienmēr obligāti jāpaskatās kāda jauna modes izstāde Viktorijas un Alberta muzejā.»

Ceļojumi

«Mans TOP 3: Peru, Kuba un Kenija. Ceļošana paver apvārsni, dod gūzmu iespaidu un ļauj ieraudzīt savu dzīvi mājās no pavisam cita kameras leņķa.»

Ēdiens kā prieks

«Ar prieku gatavoju un eksperimentēju, un, ja tas nav obligāts ikdienas pienākums, izmēģinu jaunas receptes, uzcepu kādu kūku vai kaut ko sameistaroju pēc principa «kad mājās nekā nav, ņem...»»

Atrašanās dabā

«Daba uzlādē, izkustina, izelpina, iztīra smadzenes.»

Sarunas

«Sākumā gribēju šo saukt «Draugi», bet, padomājot, ko man nozīmē draugi, sapratu: tās noteikti ir tieši dziļas un aizraujošas sarunas ar maniem gudrajiem draugiem, paziņām un nejauši iepazītiem cilvēkiem. Mazliet žēl, ka 90. gadu bohēmiskās «virtuves sarunas» līdz rīta gaismai ir aizgājušas nebūtībā.»

Valoda

«Tulkojot filmas un daiļliteratūru, patīk iedziļināties valodā un cilvēku runasveidā kā līdzeklī, kas atklāj cilvēka personību. Patīk dažādu valodu skanējumi un piņķerīgais darbiņš atrast labāko kādas lietas, parādības vai izteiciena ekvivalentu latviešu valodā.»

Detaļas

«Kāds varbūt teiks, ka esmu sīkumaina, bet man patīk pievērst uzmanību detaļām. Gan apģērbā, gan valodā, gan kino un foto kadrā. Kad pati kaut ko fotografēju pilnīgā amatiera līmenī, noteikti meklēju kādu macro kadru.»

Mūzika

«Manu ikdienas darbu un atpūtas skaņas celiņu veido raibs kokteilis no klasiskā roka līdz «The Tiger Lillies», «Gotan Project» un «DePhazz». Daudz līdz šim nezināmas mūzikas esmu atklājusi, ļaujoties straumēšanas platformu algoritmiem.»