Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Cilvēktiesību aktīviste un feministe uzbrūk sieviešu tiesību aizstāvei

© Instagram

Mikroblogošanas vietnē «X» feministe Selma Levrence savos ierakstos atklāti izsakās par patieso biedrības «Centrs Marta» darbību. Neskatoties uz to, ka biedrība ir Latvijas vadošā sieviešu tiesību aizstāvības organizācija, kuras mērķis ir vienlīdzīgākas, iekļaujošākas un labklājīgākas sabiedrības veidošana.

Katru gadu tiek pasniegtas Ministru kabineta balvas, kas ir Latvijas valdības augstākais un nākamais augstākais apbalvojums aiz Triju Zvaigžņu ordeņa. 24. oktobrī valdība atbalstīja Ministru kabineta balvas piešķiršanu sešām izcilām personībām un organizācijām par nozīmīgiem nopelniem valsts drošības, zinātnes, izglītības, labklājības, vardarbības mazināšanas un kultūras jomās. 2023. gada Ministru kabineta balvas pasniegs svinīgā ceremonijā, par kuras norisi Valsts kanceleja informēs atsevišķi. Ministru kabineta balvas laureāti saņems Ministru kabineta Goda diplomu, Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīti un naudas balvu 7115 eiro apmērā.

Balva piešķirta arī biedrībai «Centrs Marta» par pašaizliedzīgo un neatlaidīgo darbu vardarbības pret sievietēm mazināšanā, vardarbības upuru rehabilitācijā un sabiedrības izglītošanā.

Ar šo lēmumu nav mierā pazīstamā cilvēktiesību aktīviste, feministe un dedzīga kvīru teorijas popularizētāja Selma Teodora Levrence, kura mikroblogošanas vietnē «X» izteikusies skarbi par biedrības vadību, skaļi jautājot: «Un cik cilvēki gadā nevar saņemt palīdzību no martas centra, jo nepiekrīt viņu doktrīnai, nevar samaksāt par anonīmu pakalpojumu vai tiek it kā palīdzības darbinieku izņirgti?»

Komentāros Levrence turpina ar vien sev zināmiem faktiem runāt par centra darbību: «Tāpēc, ka realitāte, kas tur notiek (vardarbība pret darbiniekiem, neprofesionāla palīdzība, finanšu slēpšana «salūzušā linkā», ziedojumi no ātro kredītu firmām, valdes normāla nepārvēlēšana un 2 māsu apsaimniekotais budžets) nav publiski pietiekami zināma info.»

Uz vietnē uzdoto jautājumu - kāpēc «Centrs Marta» saņem Ministru kabineta balvu? - viņa atklāti izsakās par centra vadītājas darbu: «Ļoti labs PR, diemžēl realitāte ir, ka šo organizāciju vada cilvēks ar tendenci uz publisku emocionālo vardarbību, draudēšanu, publiskiem meliem un histēriju un tieksmi uzbudināties par citu cilvēku seksuālo vardarbību (pati esmu šādu izprašņāšanu piedzīvojusi 19 gadu vecumā).»

Pats «Centrs Marta» vairākkārt atzīmēts komentāros, bet nav iesaistījies diskusijā, nav sniedzis atbildes uz izvirzītajiem apvainojumiem. Vairāki cilvēki uzdeva jautājumus «Centram Marta» - varbūt var kaut kā komentēt cienījamas deputātes izteiktās apsūdzības, un ka tās nedrīkstētu palikt bez rīcības, sekām. Brīvdienu žurnālam »Vakara Ziņas« izdevās saņemt atbildes no «Centrs Marta» vadītājas Ilutas Lāces sakarā ar izraisīto diskusiju mikroblogošanas vietnē «X».

Lāce skaidro, ka «šī nebūt nav pirmā reize, kad Levrence mums velta savu uzmanību ar apvainojošiem izteikumiem, jo nav nekāds noslēpums, ka mums ir pretēji uzskati par prostitūcijas legalizēšanu. Tas parasti arī ir galvenais iemesls žults izgāšanai un trokšņa radīšanai, kas citiem nelabvēļiem un sociālajiem tīkliem, protams, patīk». Uz jautājumu, ja centrs ir atzīmēts ierakstos, tad kāpēc neatbild uz izskanējušiem apvainojumiem, viņa precizē savu nostāju: «Mēs iesaistāmies cieņpilnā komunikācijā un atbildam, ja cilvēki uzdod jautājumus par mūsu pakalpojumiem, ir nepieciešama palīdzība, ja ir interese izprast «Centra Marta» nostāju kādos konkrētos jautājumos. Mums nav kapacitātes reaģēt uz katru nelabvēli internetā, kuru nudien netrūkst. Diemžēl esam pie tā pieraduši, jo nevalstiskajā sektorā darbojamies jau 23. gadu un āda ir uzaudzēta gana bieza. Arī citas partijas un politiķi mums veltījuši dažādus apmelojumus un mēģinājuši mūs nomelnot. Mums ir ierobežoti resursi, kurus primāri novirzām cietušo interešu aizstāvībai.»

Uz Levrences teikto «Un cik cilvēki gadā nevar saņemt palīdzību no martas centra, jo nepiekrīt viņu doktrīnai, nevar samaksāt par anonīmu pakalpojumu vai tiek it kā palīdzības darbinieku izņirgti?» Iluta Lāce atspēko feministes teikto, ka «Centrs Marta» piedāvā pakalpojumu vardarbībā un cilvēktirdzniecībā cietušām personām, neskatoties uz viņu politisko pārliecību, etnisko piederību, seksuālo orientāciju utt. Lielākoties tās, protams, ir sievietes un bērni, un ar katru gadu cietušo skaits pieaug. Palīdzība tiek sniegta, izmantojot valstī pieejamās programmas un ziedojumus, lai viņi šo palīdzību saņemtu bez maksas, tāpēc izteikums «nevar samaksāt par anonīmu pakalpojumu» nav patiess. Par anonimitāti - klientiem tiek vienmēr norādīts, kuri jautājumi paliek tikai starp klientu un speciālistu un par kuriem viņu interešu aizstāvībai ir jāinformē citi speciālisti, kas ir iesaistīti šī klienta interešu aizstāvībā, piemēram, jurists vai psihologs. Informācijai: pērn «Centrs Marta» Rīgā, Liepājā un Rēzeknē sniedza palīdzību 664 personām, bet līdz šī gada oktobra beigām tās ir jau ir aptuveni 700 personas.

Uz jautājumu, vai plānots vērsties tiesā par aizskārumu, Iluta Lāce atbild, ka šobrīd nē, jo «savus juridiskos resursus mēs virzām cietušo tiesību aizstāvībai».

Interesanti, vai Selma Levrence izsakās pamatoti, vai viņai ir pierādāmi fakti, vai tas ir tikai kārtējais ieraksts, lai raisītu diskusiju un celtu savus reitingus.