Kā Porziņģim kurpes nederēja. Mūsdienās!

© Kaspars KRAFTS, MN

«Pie vainas, iespējams, apavu maiņa!» – tā Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis atklāja šovasar gūtā savainojuma iemeslu.

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis pēdas audu iekaisumā iedzīvojās, iespējams, pēc apavu maiņas, tā viņš atklāja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mediju dienā. Tieši pēdas audu iekaisuma dēļ Porziņģis nepiedalījās spēlēs ar Latvijas valstsvienību Pasaules kausa finālturnīrā, lai gan šo laiku tāpat aizvadīja kopā ar izlasi Indonēzijā - Džakartā un Manilā. Iespējams, tieši apavu radītā trauma viņam atņēma iespēju spēlēt finālturnīrā. «Domāju, ka tam par iemeslu bija apavu maiņa, kā rezultātā pēda kļuva jutīga. Sākumā tam nepievērsu uzmanību un turpināju trenēties. Biju labā formā, tikai pēda nedaudz mani nomāca,» par iemeslu savainojumam ir pārliecināts sportists. Pēc pirmās nedēļas Bostonā sportists ar sev raksturīgo dzīvesprieku teica: «Visu vasaru pavadīju, domājot par to, kas mani gaida. Jūtos ļoti motivēts jau sezonas sākumā. Līdz šim esmu bijis ļoti apmierināts.»

Jūnijā Porziņģis trīs komandu maiņas darījumā nonāca «Celtics» komandā, kas ir arī viena no titula pretendentēm. Lai arī, iespējams, citā klubā sportistam tiktu piedāvāta vēl lielāka alga, viņš izteica prieku būt Bostonā. Līgums uz divām sezonām līdz 2026. gadam ļaus nopelnīt 60 miljonus USD.

«Jūtos labi, nav nekādu ierobežojumu. Medicīnas personāls paveicis labu darbu, pakāpeniski pielāgojot slodzi. Viss ir kārtībā, un esmu gatavs strādāt,» atvieglots pēc apavu nomaiņas ir mūsu basketbolists. Kamēr mūsu titulētais sportists atgūstas pēc, iespējams, nepareizas apavu izvēles radīta savainojuma, mēs iesakām arī jums, kā izvairīties no negadījumiem, valkājot nepareizu apavus.

»Vakara Ziņas« iesaka. Kā pareizi izvēlēties apavus, lai kurpītes nespiež!

Izmēram ir nozīme! Pēdas izmērs var mainīties arī pieaugušiem cilvēkiem līdz ar svara svārstībām, ikdienas slodzi, dienas ritmu un laika sezonu. Pārliecinieties, ka tiešām zināt savu pareizo apavu izmēru. Komfortu kājām nevar vēlēties, ja apavi spiež pirkstus vai papēdi, kā arī ja apavi ir par lielu.

Apavu izmantojums. Katrai iecerei tomēr ir jāizvēlas sava veida apavi. Sportam - sporta apavi, un arī ir te acīmredzamas nianses atkarībā no izvēlēta sporta veida un zemes seguma. Formāli apavi solīdam apģērbam un svinīgiem pasākumiem, ikdienas apavi brīvā laika pavadīšanai.

Kvalitāte. Apavu kvalitātei ir nozīme. Kvalitatīvi apavi kalpo ilgāku laiku, nodrošina labu gaisa apriti kājām un neveicina sēnīšu rašanos. Apavu kvalitāte arī novērš svīšanu un nepatīkamas smakas rašanos.

Komforts. Apaviem pirmām kārtām ir jābūt ērtiem. Tiem ir jādod atbalsts kājai, potītei, jāļauj pirkstiem justies brīviem un pēdas pacēlumam - atbalstītam. Jūsu apaviem vajadzētu būt ērtiem.

Sezonalitāte. Līdz ar katras sezonas maiņu ir jāpielāgo arī apavi. Atbilstoši laika prognozei apavu funkcija ir ne vien labi izskatīties, bet arī pasargāt kājas un attiecīgi visu ķermeni no aukstuma, mitruma, karstuma vai zemes virsmas nelīdzenumiem.

Zīmols. Ir atsevišķi apavu ražotāji, kuru vārds automātiski arī nozīmē kvalitāti. Nereti cenu nosaka nevis kvalitāte, bet zīmols, tāpēc ir vērts rūpīgi apsvērt kvalitāti pret cenu un zīmolu pret savu kāju labsajūtu. Uzticieties speciālistiem, kas radījuši apavus. Lasiet atsauksmes, ja šaubāties. Tas ļaus izvairīties no modes kliedzienu pirkumiem, kas izrādīsies mazu laiku kalpojoši un kājām nedos komfortu.

Cena un ilgtspēja. Apavu vērtību nevar izmērīt tikai pēc cenas. Kvalitatīvi apavi ir izgatavoti no materiāliem, kas maksā dārgāk, taču arī kalpo ilgāk. Pirms iegādājaties apavus, izpētiet arī to konstrukciju. Cik daudz ir līmētu detaļu, kas rada risku ātri atlīmēties, cik daudz ir nošūtu vietu, kāds ir zoles materiāls un biezums, kāda ir iekšējā pēdiņa un vai to ir iespējams izņemt. Kvalitatīvus apavus ir iespējams arī pēcāk, aiznesot pie meistara, salabot, ja atirusi kāda šuve vai atlīmējusies detaļa.

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.

Svarīgākais