Recepte: Iekodies aitas raga iedvesmotā kārumā – čurross

© Foto: «151 garšīga dzīves recepte» pavārgrāmata

Kamēr vēsture vēl strīdas par čurrosu izcelsmi, mēs iekodīsimies šajos kārajos, ar kanēļa cukuru pārklātajos ceptās mīklas rullīšos, pamērcējot tos šokolādes mērcē, un piekritīsim, ka garšai ir nozīme.

Saskaņā ar tautas leģendu Spānijas gani bija tie, kas izgudroja čurrosus. Meklējot alternatīvu svaigai maizei, ganot savas aitas augstu Spānijas kalnos, gani uztaisīja vienkāršu miltu, ūdens un sāls mīklas maisījumu, apcepa to karstā eļļā, un tā tapa čurrosi. Leģenda vēsta, ka tieši aitu ragi bija iedvesmas avots čurrosu izskatam.

Klasiski čurrosi tiek piedēvēti Spānijas virtuvei, bet nereti saknes tiem tiek atrastas arī Ķīnas un Portugāles tirgotāju piezīmēs. 12. gadsimta receptes pat norāda, ka mauru Spānijas laikā pastāvēja cepts ēdiens, kas līdzīgs čurrosiem, turpretim 8. un 9. gadsimta arābu tekstos minēti čurrosiem līdzīgi ēdieni, kas liecina, ka ceptajam ēdienam varētu būt arī arābu saknes. Tomēr citi eksperti uzskata, ka čurrosi nav nekas cits kā populāras ķīniešu uzkodas versija, kas ir attīstījusies gadu gaitā. Kurš būtu iedomājies, ka tik gardam desertam ir tik nekārtīga pagātne!

! Piedāvājam augu valsts receptes versiju. Vegānu. Bez sviesta, olām un jebkāda dzīvnieku valsts produkta. Rūpējoties par veselību, labsajūtu un planētas ilgtspēju!

Sastāvdaļas:

210 g cukura

2 tējkarotes kanēļa

1 l augu eļļas

500 ml ūdens

½ tējkarotes sāls

½ tējkarotes vaniļas cukura

240 g miltu

Šokolādes mērcei:

100 g tumšās šokolādes

180 ml augu piena

40 g cukura

Mīklai:

Katlā lej ūdeni, pievieno 100 g cukuru, 2 ēdamkarotes eļļas, sāli un vaniļas cukuru. Vāra augstā temperatūrā, kamēr cukurs izkusis. Noņem katlu no plīts un pievieno miltus. Maisa ar koka karoti, līdz masa ir bieza un lipīga. Mīklu liek konusveida konditorejas maisiņā.

Gatavošana:

Lielā katlā uzkarsē eļļu. No maisiņa spiež 10 cm garus gabaliņus un nogriež ar šķērēm beigas. Vāra eļļā apmēram 8-10 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Ar koka karoti cepšanas laikā tos pagroza un skatās, lai nesalīp kopā. Kad gatavi, izņem no eļļas un liek uz papīra dvieļa, lai notecētu liekā eļļa. Kamēr tie vēl ir karsti, apviļā cukura un kanēļa maisījumā.

Šokolādes mērcei:

Nelielā katliņā lej pienu un pievieno cukuru. Uzsilda un liek iekšā gabaliņos salauztu šokolādi. Maisot karsē, līdz šokolāde izkususi. Pārlej bļodā.

Uz liela šķīvja izkaisa 110 g cukura un kanēli. Apviļā katru čurrosu gabalu.

Ēd gardu muti. Labu apetīti!

Vakara Ziņas

«Ja ziemā ķermenis un smadzenes nodarbojas tikai ar to, lai sasildītos, ja pirmajā pavasara saulītē mēs zaudējam galvu un ļaujamies lidojumam, ja vasarā tikai priecājamies un baudām, tad šķiet, ka rudens ir vienīgais laiks, kas ļauj apstāties un padomāt, kas mēs esam un kurp mēs ejam. Rudens liek mums mainīties, un varbūt tāpēc ir skumji un brīžiem nav viegli,» domā populārā dziedātāja Marija Naumova.

Svarīgākais