Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

10 lietas, kas raksturo Juri Kaukuli

© JURA KAUKUĻA ARHĪVS

Atzīmējot vairāk nekā trīsdesmit gadus uz skatuves, rokgrupa «Dzelzs vilks» šoruden dosies vērienīgā koncertturnejā, un pirmais koncerts notiks jau 30. septembrī grupas mājvietā Siguldā. «Grupas īsto trīsdesmit gadu jubileju 2021. gadā svinējām klusāk, jo lielāki pasākumi nevarēja notikt, taču šogad ar grupas jaunāko studijas albumu «Jauni» azotē esam nolēmuši atzīmēt šo jubileju lielākā koncertturnejā, ņemot līdzi spilgtāko «Dzelzs vilka» mūzikas bagāžu un raugoties nākotnē ar jaunu mūziku,» saka grupas solists Juris Kaukulis.

Sarkansvītrotas bikses

«Pirms septiņpadsmit gadiem Londonā iegādājos pirmās sarkanmelni svītrainās bikses. Tās pašas dienas vakarā koncertā tās uzvilku, un kopš tā laika sarkani svītrotas vai rūtainas joprojām ir mans koncertu obligātais «dreskods». Vienubrīd skapī atradās pat pieci pāri sarkani svītraino bikšu. Klausītāji pat ir aizrādījuši, ka neieradīsies uz koncertu, ja nebūs sarkanrūtotu bikšu…»

Vinila plates

«Esmu melomāns un varu droši teikt, ka mūzika ir mana atkarība. Man nepietiek ar to, ka mūziku klausos «You Tube» vai «Spotify» - es vēlos to izjust kopā ar stāstu, kas iedarbojas uz visām maņām - arī redzi un tausti. Pirmā manā plašu kolekcijā ieradās grupas «Alis P» plate «Alis iet pastaigāt», un tad tikai sākās! Tagad jau esmu sakrājis foršu plašu apjomu, kur ir viss, jo esmu diezgan negausīgs: tur atradīsiet gan ceļojumu cauri mūzikas gadsimtiem, gan žanru kokteili, no dark wave līdz pat hiphopam.»

Būt ceļā

«Man patīk būt ceļā no koncerta uz koncertu, ceļā uz kaut ko jaunu. Šo sajūtu labi savos darbos labi aprakstījis Džeks Keruaks. Tāpēc man vienmēr īpašumā ir neliels busiņš, kurā nereti pārvietojas arī «Dzelzs vilks», «Jauno Jāņu orķestris» vai kāds cits draugu pulks. Bieži piekrauts ar instrumentiem un jautriem ceļabiedriem. Patīk arī būt ceļā no dziesmas uz dziesmu, no izrādes uz izrādi.»

Divi suņi

«Skaidrs, ka mežā dzimušu vilku mājās neturēsi, jo tas tik uz mežu skatīsies. Tāpēc mūsmājās ir divi vilku suņi - vecākais baltais «vilks» Baldurs un suņu dāma Sisī. Abi ir ne tikai haosa un jautrības rīkotāji mājās, bet arī lieliski dziedātāji un pastaigās vedēji. Pateicoties viņiem, es pat nedodos īpaši sēņot. Izvedu sunīšus pastaigāties meža takās, un groziņš pilns bekām!»

Grāmatas

«Esmu aizrautīgs lasītājs un joprojām mēdzu iegādāties grāmatas. Tās ir lielisks iedvesmas avots dziesmu radīšanā. Ir grāmatas, kuras, vēlā vakarā lasot, tu aizmiedz - tātad labs līdzeklis pret bezmiegu. Bet ir arī tādas, kas nedod mieru līdz rītam un vēl ilgāk.»

Mūzikas instrumenti

«Stīgu instrumenti, taustiņu instrumenti, pūšamie instrumenti… Esmu gluži apsēsts ar tiem un katru jaunu skaņu, kuru izdodas no tiem izvilināt! Ap mani studijā ir tik daudz dažādu skanošu rīku, ar kuru palīdzību radu melodijas un veselas dziesmas. Katram skanošajam rīkam ir savs stāsts. Vecākais instruments kolekcijā ir veļas dēlis no Kauņas, darināts pagājušā gadsimta sākumā. Jaunākais - ģitāra «Guild Polara» - ieradās pavisam nesen.»

Siguldas dabas takas

«Sigulda ir lieliska vieta, kur dzīvot, jo atliek spert pāris simtu soļu, un tu esi dabas takās. Stāvas nogāzes, klintis un Gauja jau labu laiku kļuvušas par manu ikdienu, kas neapnīk, jo daba mainās, takas aizaug un iestaigājas jaunas. Lieliski skati, kur acij ieskrieties, bet reizē arī kardiotreniņš un iespēja atrauties no ikdienas rūpēm.»

Frizūra

«Esmu neliela matu ērkuļa īpašnieks. Protams, tas atrodas uz manas galvas. Ilgus gadus iztiku bez matiem, bet, kad izlēmu tos ataudzēt, izrādījās, ka to vairs nav tik daudz, kā gribētos. Tāpēc par frizūru rūpējos īpaši un, ja vajag, palīdzu to uzturēt ar dažādiem matu skaistuma līdzekļiem.»

Kedas

«Šis stāsts nav par grūtu bērnību un ziemu kedās. Nemaz! Man patīk valkāt kedas, kurām ir neliels papēdis un drēbes virspuse. Jūtos ērti, un šis apavu veids maina pašsajūtu katapultā uz brīvību bez stīvuma un izlikšanās.»

Fitnesa treniņi

«Atzīstos! Es jau ilgu laiku regulāri apmeklēju fitnesa nodarbības. Tas uzlabo manu pašsajūtu, koncertos varu izdarīt vairāk. Vingroju arī mājās pirms koncertiem, un man ir neliels vingrošanas aprīkojums. Lielākie manu vingrinājumu fani ir abi sunīši, kuri aizrautīgi cenšas piedalīties procesā. Mans dēls Marts aizrautīgi nodarbojas ar bodībildingu un ir mans sportiskās iedvesmas avots!»