Inese Ērmane: Dāvāt cilvēkiem prieku ir viens no manas dzīves uzdevumiem

© INESES ĒRMANES ARHĪVS

«Dziedu un radu mūziku, lai klausītājos radītu pozitīvas emocijas, jo dāvāt cilvēkiem prieku ir viens no manas dzīves uzdevumiem, kas arī man dod enerģiju,» par sevi saka siguldiete un dziedātāja Inese Ērmane, kuras jaunākais singls «Īslaicīga amnēzija» nesen uzsāka ceļu pie klausītājiem. Savukārt līdztekus muzikālajām gaitām Inese māca franču, spāņu un angļu valodu, kā arī vada mūzikas studiju Siguldas Valsts ģimnāzijā.

Klavieres

«Spēlēju klavieres no piecu gadu vecuma. Bērnībā man bija spēle pašai ar sevi - pēc dzirdes spēlēt līdzi Raimonda Paula platēm. Arī tagad ik pa laikam izklaidējos līdzīgi. Protams, pie klavierēm arī top manas dziesmas, un tās izmantoju, gatavojoties gan saviem koncertiem, gan arī mūzikas studijas audzēkņu koncertiem.»

Grāmatas svešvalodās

«Kā es pati saku, esmu valodu «frīks», un grāmatas svešvalodās mani tiešām aizrauj. Tā kā mācu gan franču, gan spāņu, gan angļu valodu, tad cenšos lasīt grāmatas šajās valodās, jo tā vislabāk var sajust valodu.»

Bērnu kartītes

«Krāju bērnu zīmētās apsveikuma kartītes. Man šķiet, ka mīlestība vispār nav vārdos izsakāma. Mani bērni ir mana lielākā laime, un viņu sirsnīgie vēlējumi un zīmējumi gadu gaitā silda manu sirdi.»

Blociņš dzejai

«Dzeju mūzikai un tāpat vien, arī idejas dziesmām pierakstu vecmodīgi - blociņā. Tā ir tāda filoloģiska bauda - spēlēties ar vārdiem un dzejas iekšējo ritmu gan latviešu, gan franču un spāņu valodā.»

Mikrofons

«Katram ir savs veids, kā atslēgties no ārpasaules. Man tā ir dziedāšana, vislabāk - studijā, jo tas ir brīdis, kad esmu tikai es un mikrofons, esmu iekšā melodijā un dziesmas vēstījumā - īsts «šeit un tagad». Es nevaru nedziedāt.»

Mans pirmais albums

«Pašlaik strādāju pie sava otrā studijas albuma; taču īpaši mīļš man ir pirmais albums. Komponists Jānis Ķirsis toreiz, 2016. gadā, mani iedrošināja sākt rakstīt dzeju latviski (pirms tam rakstīju tikai franciski), un rezultātā tapa foršs kopdarbs.»

Maģistra darbs

«Man patīk mācīties: esmu gan franču filoloģe, gan angļu valodas pedagogs. Savulaik, strādājot uzņēmējdarbības vidē, ieguvu maģistra grādu personālvadībā, savukārt kovida laikā izlēmu sevi izklaidēt, iegūstot maģistru romāņu valodās un kultūrā ar specializāciju spāņu valodā.»

Auskari

«Manu ikdienu izkrāso interesanti un krāsaini auskari.»

Ūdens

«No visām stihijām ūdens ir manējā. Vai tā būtu ikgadējā supošana ar ģimeni, vai vienkārši pasēdēt un skatīties ūdenī - tas dod mieru, un tur ir dzīvība.»

Latte

«Mana pēcpusdiena nav iedomājama bez cafe latte. Vislabāk to man patīk dzert vienatnē, vienalga, mājās vai kafejnīcā. Tas ir brīdis ikdienas skrējienā, kad izbaudu mieru un burvīgo putu, brūnā cukura un kafijas garšu savienojumu.»

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.