Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo diriģenti, producenti, dziedātāju Antru Dreģi

© Gatis Gierts/F64

Diriģente, producente un dziedātāja Antra Dreģe šogad svin nozīmīgu darba jubileju – trīsdesmit gadus, kopš viņa strādā ar vokālo grupu «Putni». «Kopā radītas neskaitāmas koncertprogrammas, apceļota puspasaule, bijusi iespēja uzstāties kopā ar daudziem izciliem mūziķiem. Jau izskanējušas divas jubilejas sezonas koncertprogrammas, savukārt ar trešo programmu «Sacred & Profane / Dvēseles putni», kurā ne tikai dziedam, bet arī spēlējam dažādus mūzikas instrumentus, vēl koncertēsim Latvijā. Arī citi mani darbi ir cieši saistīti ar kultūras nozari, tādēļ man vienmēr svarīga ir iedvesma, aizrautība, spēja atvērties iespaidiem, sajūtām un domām, daudz atrasties dabā. Tas palīdz atjaunoties pēc intensīvāka darba perioda un atbrīvot galvu jaunām domām,» saka Antra.

Ceļš

«Ceļš man ir aizrautība, piedzīvojums, noslēpums. Tas vienmēr ir ceļš uz priekšu, pa jaunām takām, kur aiz līkuma gaida nezināmais, neizpētītais. To varu teikt gan par savu dzīves ceļu, gan par pastaigām brīvā dabā. Vienmēr patīk atklāt ko jaunu.»

Ziedi

«Puķes mani fascinē jau kopš bērnības, kad ome mācīja priecāties par skaistumu, to nenoplūcot. Par zīmi, ka ziedu neaiztikšu, es esot aizlikusi rokas aiz muguras un pieliekusies puķi pasmaržot. Ik pavasari savā dārzā sastādu daudzas un dažādas krāsainas puķes, daudzām pat nezinu nosaukumus. Ziedu raksts man ir tuvs arī apģērbā - labprāt izvēlos puķainas kleitas un ieadu ziedu rakstus džemperos. Tīrs skaistums, kas sevi apliecina formā, krāsā un smaržā.»

Jauna mūzika

«Daudz strādāju ar dažādu laikmetu mūziku, tomēr īpašs notikums vienmēr ir darbs pie mūzikas, kas rakstīta īpaši man un vokālās grupas «Putni» dziedātājām. Tas brīdis, kad turu savās rokās jauna mūzikas darba notis, ir svēts. Mirklis, kad esmu pirmā, kas var lasīt notis un ar iekšējo dzirdi tajās saklausīt skaņdarbu, domāt par tā interpretāciju, par daudzām un dažādām emocionālām un tehniskām niansēm.»

Savvaļas kaķi

«Vairākus gadus pēc kārtas mums laukos mēdz pieklīst skaisti un neparasti savvaļā dzīvojoši kaķi. Austrumu misticismā pastāv uzskats, ka mājdzīvnieki savā attīstībā ir vistuvāk tam, lai nākamajā dzīvē pārdzimtu par cilvēkiem. Mūsu īpašajiem viesiem Bruno un Pērlei nenoliedzami piemīt neparasta inteliģence un izdoma, kā arī gluži pārsteidzoša komunikācijas spēja. Ar viņiem ir iespējams sarunāties, un viņu uzvedība nekad nav paredzama.»

«Hammond» ērģeles

«Viens no maniem pēdējā laika aizraujošajiem atklājumiem un darbiem ir vēsturisko, pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados rūpnīcā VEF ražoto elektrisko «Hammond» ērģeļu atjaunošana. Instruments Liepājas Lutera baznīcā bija klusējis vairāk nekā piecpadsmit gadu, kad par to uzzināju. 1934. gadā amerikāņu inženieris Lorenss Hammonds tās radīja kā lētāku alternatīvu stabuļu ērģelēm spēlēšanai baznīcā. Jau pēc dažiem gadiem šos instrumentus uzsāka ražot VEF, un 1936. gadā kā prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvinājums «Hammond» nonāca Liepājas Lutera baznīcā. Kopā ar domubiedriem sāku vākt ziedojumus un organizēt koncertus ērģeļu restaurācijai. Šā gada maijā, pēc skaņu sistēmu restaurācijas, instruments mūsu pūles apbalvoja ar brīnišķīgu, sulīgu ērģeļbalsi.»

Jūra

«Ūdens plašumi gan biedē, gan nomierina. Vienmēr ar prieku izbaudu pastaigas Liepājas jūrmalā un reizēm pat saņemu negaidītas dāvanas no Jūras mātes - kā šo neparasto dzintara figūriņu šopavasar.»

«Lacoste» parfīms

«Šo parfīmu neesmu mainījusi gadus divdesmit. Tā vieglais, tikko manāmais aromāts kļuvis par daļu no manis. Man nepatīk uzbāzīgas smaržas, tāpat kā uzbāzīgi cilvēki, cenšos cienīt savas un citu robežas, un smaržas noteikti ir viens no signāliem, kas vēstī, vai ar šo cilvēku izveidosies draudzīgas attiecības vai nē.»

«Madaras» kosmētika

«Mana ikdiena nav iedomājama bez «Madaras» kosmētikas, kas nekļūdīgi sniedz nepieciešamo ķermeniskas labsajūtas un sakoptības formulu.»

«iPhone» viedtālrunis

««iPhone» viedtālruņi, vairākās paaudzēs nomainot viens otru, lieliski noder, ja nepieciešams nofiksēt mirkli, sajūtu, domu vai arī apdarīt steidzamus rakstudarbus e-pastā.»

Rokdarbi

«Esmu apguvusi šūšanu, adīšanu, tamborēšanu un laiku pa laikam pievēršos kādai šīm nodarbēm. Tas palīdz sakārtot domas un izpausties radoši citā veidā. Viens no maniem eksperimentiem šajā jomā saistās ar somu darināšanu no izlietotiem plastikāta maisiņiem. Šķita, ka daru kaut ko dabai draudzīgu; veidoju somas gan ar rokturiem, gan «lāses» formā. Somas izrādījās ļoti izturīgas un ilgmūžīgas, ja vien kāds no izmantotajiem maisiņiem nebija no dabai draudzīga materiāla un nesaira pats no sevis.»