Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Šakiras triumfa gājiens

© Scanpix

Šakira ir viena no šī gadsimta veiksmīgākajām latīņamerikāņu mūziķēm. Lai gan Šakiras dzimtā valoda ir spāņu, viņa tekoši runā angļu, portugāļu, franču, itāļu, kā arī katalāņu un arābu valodā, ar ko pārliecinoši izceļas starp citiem mūzikas talantiem. Īstajā vārdā Izabela Mebaraka Ripolla, kuru visa pasaule pazīst ar skatuves vārdu Šakira, kas ir viņas pirmais vārds pasē, un tieši tas viņu simbolizējot visspilgtāk ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē. Dzimusi un uzaugusi Kolumbijā. Dziedātāja savu prasmi uzstāties publikas priekšā un arī vēderdejas atklājusi jau skolas gados, kad viņa dziedājusi koncertos un konkursos.

Labdare

Mūziķes karjera nav vienīgā nodarbošanās, kurā Šakira jūtas kā zivs ūdenī. Viņa 1997. gadā dibināja labdarības fondu. Šī organizācija atvēra skolas Bogotā, mākslinieces dzimtajā pilsētā un citviet. Jau tolaik šī iniciatīva lika saprast, ka viņa vēlas pārbaudīt savus spēkus izglītībā un labdarībā. 2014. gada februārī arī Latvijā uzzinājām, ka Šakira savā dzimtajā Kolumbijā atklājusi skolu, kurā dota iespēja mācīties gandrīz 2000 bērnu no nabadzīgām un nelabvēlīgām ģimenēm. Turpat tika izveidots arī bērnudārzs, bibliotēka, laboratorija, kā arī sporta zāle. Viss nepieciešamais, lai bērni varētu mācīties. Trīsdesmit septiņu gadu vecumā Šakira bija paspējusi atvērt sešas skolas. Viņa norādījusi, ka izglītība ir vienīgais veids, kā panākt vienlīdzību un saraut nabadzības važas.

Pašai sava Holivudas zvaigzne

Jāpiemin arī Šakiras nonākšana Holivudas slavas alejā. 2011. gada novembrī viņa pelnīti saņēma savu zvaigzni, kuru nolēma veltīt latīņamerikāņu kopienai, kas vēlas valsti padarīt labāku. Šakira atgādināja, ka Losandželosā viņa pirmo reizi nonākusi septiņu gadu vecumā kopā ar mammu. Mamma viņai pateikusi vārdus, kas piepildījās: «Kādu dienu šeit būs arī tavs vārds, Šakira.»

Vērts pieminēt arī to, ka 2020. gadā Šakira un aktrise un dziedātāja Dženifera Lopesa bija pirmās sievietes, kuras kāpa uz skatuves, lai izklaidētu sportistus un līdzjutējus Nacionālās futbola līgas superkausā. «Parādīsim visai pasaulei, ko var paveikt divas mazas latīņu meitenes,» savos sociālajos tīklos īsi pirms finālspēles uz skatuves teica Lopesa, šos vārdus adresējot arī savai skatuves partnerei Šakirai. Un viņas apliecināja, ka divas dažādas pasaules popdīvas ir pietiekami spēcīgas, lai vienotos kopīgā koncertšovā.

Pārmaiņu priekšā

Lai gan Šakiras karjera ir galvu reibinoša, viņas privātā dzīve pēdējā gada laikā ir apmetusi kūleni, jo patlaban mūziķe viena audzina savus divus bērnus. Dzeltenā prese ir sekojusi Šakirai ik uz soļa, un tas saistīts ar viņas vīra, spāņu futbolista Žerāra Pikē rīcību. Mūziķe aprīlī privātā lidmašīnā ar abiem dēliem devās prom no Spānijas. Sekoja oficiāla šķiršanās ar vīru, ar kuru kopā nodzīvoti 11 gadi, bet kurš patlaban ir attiecībās ar 25 gadus vecu studenti Klāru Čia Marti. Šakiras bijušo vīru ar jauno sievieti sākumā vienoja darba attiecības, taču tās pārauga dienesta romānā. Par vīra krāpšanu mūziķe visbeidzot uzzināja, un viņas rīcība šokēja daudzus fanus. Dziedātāja izdeva jaunu dziesmu, kas bija atbilde bijušajam vīram - laulības pārkāpējam. Šī dziesma diennakts laikā pārspēja platformas «YouTube» līdzšinējos rekordus, jo pēc hita publicēšanas tikai trīs dienu laikā tā tika atskaņota 109 miljonus reižu, izpelnoties 410 138 komentārus, bet nu sasniegusi vairāk nekā 542 miljonus skatījumu. Pēc video publicēšanas atklājās, ka Pikē romāns ar studenti ir bijis daudz ilgāks, nekā viņš komentējis savos sociālajos tīklos. Vērīgākie Šakiras fani bija pamanījuši, ka kādā no futbolista ierastajām intervijām platformā «Zoom», kas tika raidīta no paša mājām, tika manīta tagadējā draudzene. Pēc tik acīmredzamām sakarībām mūziķe neslēpa dusmas un aizvainojumu, un to redzēja arī viņas 86 miljoni sekotāju sociālajos tīklos. Patlaban Šakira ir pārmaiņu posmā, jo tikko sākusi jaunu dzīvi ASV, Maiami.