Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Interesanti fakti par ūsām

© Pixabay

Pastāv dažādi viedokļi par to, vai nēsāt ūsas ir gaumīgi, stilīgi vai arī vecmodīgi

Ūsu audzēšana atkal ir pārņēmusi modes pasauli. Topmodeļi, dziedātāji, aktieri un dizaineri iesaka saskatīt šīs modes tendences potenciālu un ataudzēt un izveidot stilīgas ūsas, kas kā vīrišķīga stila elements Anglijā modē ienāca pēc karalienes Elizabetes I valdīšanas. Viņas laikā vairāk iecienītas bija bārdas. Kad 17. gadsimta sākumā Džeimss I kāpa tronī, viņam bija glītas ūsas, par kurām liecības var skatīt tikai gleznās. Arī viņa dēlam Čārlzam I bija savirpinātas ūsas un bārda. Vēlāk, gadsimta beigās, Eiropā bārda strauji izgāja no modes, savukārt Krievijā imperators Pēteris I ieviesa bārdas nodokli. Tas bija ūsu zelta laikmets. Deviņpadsmitā gadsimta sākumā ūsas tika nēsātas, grezni savītas un bieži vien kopā ar bārdu, izrotātas ar iespaidīgām bārkstīm no lentēm un pērlēm, taču jau tā paša gadsimta nogalē bārdas un ūsu mode izzuda. Piemēram, Pirmā pasaules kara laikā karavīri gludi skuvās, lai gāzmaskas labāk piegulētu sejai.

Ūsas kā simbols

1920. gadā rakstniece Agata Kristi publicēja savu pirmo detektīvromānu «Noslēpumainais atgadījums Stailzā», iepazīstinot sabiedrību ar detektīvu Erkilu Puaro un viņa ūsām. Spānijā ūsas bija sirreālisma laikmeta simbols - gleznotāja Salvadora Dalī ūsas ir kļuvušas par leģendu. Kad Dalī kādā intervijā 1954. gadā jautāja, vai viņš ūsas audzē kā joku, mākslinieks atbildēja, ka tās ir viņa personības «nopietnākais» stila elements. Periodiski ūsas izgāja no modes, kā tas notika arī pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados, tikai vēlāk - astoņdesimtajos - tās atkal atgriezās modē un kļuva ļoti populāras, pateicoties aktiera Toma Seleka ūsām amerikāņu seriālā «Privātdetektīvs Magnums», kas iekaroja tūkstošiem mājsaimnieču sirdis visā pasaulē. Mūsdienās ūsas ir kļuvušas ne tikai par vīriešu stila elementu vai seksualitātes apliecinājumu, tās tiek izmantotas kā simbols Tēva dienai Latvijā, arī vīriešu veselības kampaņā «Movembris» jeb ūsu mēnesis, kad uzmanība tiek pievērsta vīriešu veselības problēmām, to savlaicīgai diagnosticēšanai un ārstēšanai.

Aktuālie stili

Piramīdveida ūsas ar izteiktiem stūriem piestāvēs vīriešiem ar lielu muti - ūsas virs augšlūpas ir šauras un apakšdaļā platas.

Šauras, grafiskas ūsas šobrīd ir ļoti stilīgas, taču šādas ūsas prasa rūpīgu kopšanu.

Pakavveida ūsas nav piemērotas vīriešiem ar šauru seju, tās jāpielāgo kā tēla sastāvdaļa. Šādas ūsas labi izskatās ar ādas jaku vai divdaļīgu džinsa uzvalku.

Ūsas un bārda ir visizplatītākais stils. Lai šādas ūsas izskatītos labāk nekā gludi noskūta seja, tad ādas un matu toņu kontrastam jābūt izteiktam, matiņiem - ataudzētiem vienmērīgā garumā un biezumā.

Daži fakti

* Psihoanalīzes pamatlicēja Zīgmunda Freida teorijā par sapņa saistību ar cilvēka dzīves realitāti sapnī redzētām ūsām nav nekāda sakara ar vīriešu spēku. Ja vīrietis vai sieviete sapņo par ūsām, tad viņu dzīvē gaidāmas pārmaiņas. Jo lielākas ir ūsas, jo grandiozākas pārmaiņas gaidāmas.

* Vīrietis pieskaras savām ūsām 760 reižu dienā. Pie šāda secinājuma nonācis grāmatas «1000 ūsas: ūsas kā kultūras mantojums» autors kanādiešu profesors Alans Peterkins.

* Daudzām sievietēm patīk vīrieši, kam ir bārda vai ūsas, jo patīk, ja ar tām glāsta vai pieskaras. Tāpēc ūsas var kļūt par neaizstājamas pat intīmajā dzīvē.

* Katoļu garīdznieki vienmēr ir gludi skūti. Jēzum bija ūsas un bārda, taču priesteri tās noskuj, lai nenostātos vienādā līmenī ar Dieva dēlu.

* Lielākajā daļā ASV štatu ir pieņemti rīkojumi, kas aizliedz ugunsdzēsējiem nēsāt ūsas un bārdu.

* Saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu, garākās ūsas pieder Ramam Singam Čauhanam, kurš tās audzēja 25 gadus, un tās sasniedza 4,29 metrus.