Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Laiks starp aptumsumiem nereti tiek uzskatīts par karmisku

© Pixabay

Saules un Mēness aptumsumu laiks astroloģijā tiek uzskatīts par spēcīgu enerģiju nesēju, un periods starp abiem aptumsumiem tiek dēvēts par «starp aptumsumu koridoru». Saskaņā ar astroloģijas teorijām šajā laikā iespējami notikumi, kas likteņa straumi pavērš citā virzienā. Tās var būt tikšanās, kas saviļņo jūtas un maina ierasto dienu ritmu. Var nākties risināt nesakārtotus jautājumus vai meklēt atbildes uz globāliem jautājumiem. Vai arī satikt cilvēkus, kas it kā jau sen aizgājuši no tavas dzīves. Par garlaicību sūdzēties nevar.

Kad cikādes apklusa un apkārt satumsa

Astronoms un astrofiziķis Juris Kauliņš vairākkārt devies vērot pilnos Saules aptumsumus dažādās pasaules malās. Savulaik ar pieredzēto viņš dalījās žurnālā «Praktiskā Astroloģija». «Visspilgtākie un kontrastainākie iespaidi man palikuši par Saules aptumsumu Ungārijā. Varbūt tāpēc, ka tas bija pirmais aptumsums, ko vēroju, un netraucēja nekādi blakus faktori. Tikko bija aizgājusi pērkona negaisa fronte, un bija pilnīgi skaidras debesis. Aptumsums notika dienas vidū, tāpēc arī efekts lielāks. Vērojām, kā pazūd stari, tad satumsa. Pēc tam atkal parādījās stari un kļuva gaišs. Pārējās reizēs novērošanas apstākļi nebija ideāli. Altajā pilno fāzi neredzējām, jo aizgāja priekšā mākonis. Taču interesanti bija tas, ka nāca negaisa fronte un pilnās fāzes laikā pat zibens uzplaiksnīja. Tumšs un zibens. Iespaidīgi. Interesanti arī, kā reaģē un kas notiek dabā aptumsumu laikā. Ungārijā, tuvojoties aptumsumam, stārķi sāka zemu un nemierīgi lidināties. Visgarākais no aptumsumiem, ko redzēju, gandrīz sešas minūtes, bija Ķīnā. Toreiz visīpatnējāk uzvedās cikādes. To radītā skaņa bija ļoti spiedīga. Pēkšņi pilnās fāzes laikā jūtu, ka kaut kas apkārtnē ir citādi. Kas mainījies? Sapratu, ka cikādes pilnībā apklusušas. Pēc pilnās fāzes beigām pagāja vēl desmit minūtes, kamēr viņas attapās, un tad griezīgais troksnis atjaunojās ar pilnu jaudu,» žurnālam toreiz stāstīja Juris Kauliņš.

Debesu rīmas

Senatnē cilvēki uzskatīja, ka debesīs siro briesmoņi, kas aprij debesu spīdekļus. Ķīniešiem tas bija pūķis - ugunsrijējs, kurš apēd Sauli, tādējādi smeļas enerģiju un tad dodas pastrādāt ļaunos darbus. Indiešiem tādas pašas negantības pastrādājis dēmons Rahu, kam dievs Višnu nocirtis galvu pēc tam, kad Saule un Mēness nosūdzējuši ļaundari par dievu dzēriena amrita slepenu baudīšanu. Latīņamerikas indiāņi uzskatījuši, ka Sauli aprij jaguārs, bet vjetnamieši - ka milzu bruņrupucis, Rumānijā - ka vilkači, bet serano cilts indiāņi - ka mirušo gari, kuri pēc nāves nav pienācīgi godināti.

Taču mācīti ļaudis jau senajās civilizācijās (Babilonijā, Ēģiptē, Ķīnā) bija novērojuši likumsakarības, kā apmēram prognozēt aptumsumu laiku. Mūsdienās astronomi spēj nekļūdīgi noteikt ne tikai datumu, bet arī pulksteņa laiku katrai aptumsuma fāzei. Katru gadu kopumā notiek četri, reizumis pieci aptumsumi. Tie nav redzami vienlaikus no jebkuras zemeslodes vietas, bet gan noteiktos reģionos.

Astrologi un ezoteriķi uzskata, ka aptumsumu laiks ir īpašs. Zinātniski neko nav iespējams pierādīt - varam vienīgi lūkot notikumus pasaulē un savā personīgajā dzīvē.

Kas notika Latvijā?

Par Mēness ietekmi Latvijā, tostarp politiskajās norisēs, »Vakara Ziņas« rakstīja nesen. Taču šo rindu autore ir pētījusi arī to, kādi būtiski notikumi bijuši Latvijā, kad ir Saules aptumsumu ietekme (astroloģiski par ietekmes periodu tiek uzskatīts laiks pat divu nedēļu vai mēneša garumā).

*1918. gada 18. novembrī tiek proklamēta Latvijas Republika./Saules aptumsums 3.12.1918.

*1918. gada 1. decembrī Sarkanā armija ienāk Latvijas teritorijā, un 4. decembrī Krievijā tiek izveidota Latvijas padomju valdība ar Pēteri Stučku priekšgalā./Saules aptumsums 3.12.1918.

*1919. gada 22. maijā Vācijas spēki ieņem Rīgu./Mēness aptumsums 15.05.1919. un Saules aptumsums 29.05.1919.

*1919. gada 11. novembrī Latvijas armija pabeidz atbrīvot Rīgu no bermontiešiem./Mēness aptumsums 7.11.1919. un Saules aptumsums 22.11.1919.

*1919. gada 1. decembrī Latvija ir pilnībā atbrīvota no bermontiešu karaspēka./Saules aptumsums 22.11.1919.

*1989. gada 23. augustā - «Baltijas ceļš», kurā apmēram divi miljoni cilvēku, sadevušies rokās, vismaz 15 minūtes veidoja apmēram 600 kilometru garu dzīvo ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas. Demonstrācija tika sarīkota, lai pievērstu pasaules uzmanību vēsturiskajiem faktiem, no kuriem cietušas Baltijas valstis./Mēness aptumsums 17.08.1998. un Saules aptumsums 31.08.1998.

*1991. gada 13. janvāra naktī tanki ielenc Lietuvas Augstāko padomi, ieņem TV, radio, telegrāfu. Nogalināti 14 un ievainoti 110 cilvēku. Latvijā Augstākā Padome izveidoja Aizsardzības štābu, tauta pulcējas uz barikādēm./Saules aptumsums 15.01.1991.

*1995. gada 27. oktobrī Latvija izteic vēlēšanos iestāties Eiropas Savienībā, iesniedzot pieteikumu Spānijai - tajā laikā ES prezidējošajai valstij./Saules aptumsums 24.10.1995.

*2004. gada 1. maijā Latvija kļūst par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti./Saules aptumsums 19.04.2004. un Mēness aptumsums 4.05.2004.

Cilvēki un aptumsumi

Aptumsumu periodos, kā jau katru dienu, protams, dzimst cilvēki, un viņiem dzīvē var būt īpaša misija. Ja dzimšanas diena tuvu Mēness aptumsumam, tad bieži vien ir laba intuīcija un pie atsevišķām papildu kombinācijām var būt pat gaišzinīgums. Savukārt cilvēkiem ar Saules aptumsuma ietekmi nereti dzīvē pildāms atbildīgs uzdevums - daudz no sevis jāatdod apkārtējiem, sabiedrībai, jāuzņemas atbildība ne tikai par savu, bet dažkārt arī par citu dzīvi. Diezgan daudzu ar politiku saistītu cilvēku horoskopos ir Saules aptumsuma ietekme. Ir kāda interesanta teorija, ko savulaik izvirzīja amerikāņu astrologs Čārlzs Emersons. Viņš uzskatīja, ka aptumsuma redzamais ceļš (t.i., kurās pasaules vietās tas redzams) kāda līdera piedzimšanas laikā norāda uz viņa ietekmes ģeogrāfiju. Kā piemēru astrologs minējis Kārli Marksu, kurš dzimis Saules aptumsuma laikā Vācijā. Aptumsuma redzamais ceļš tolaik esot bijis cauri Krievijas impērijai līdz Kamčatkai, un tādējādi iezīmējusies Marksa ideju praktiskā izmantojuma zona.

Tiek uzskatīts, ka aptumsums, skarot konkrētas teritorijas, parāda, kuras valstis varētu ietekmēt kopīgi vēsturiskie procesi. Tas nav viena brīža fakts, bet atskaites punkts, kas var «ieslēgt» kādu vēsturisko programmu. Protams, pēc viena vien aptumsuma nevar komentēt sarežģītas vēsturiskās norises. Piemēram, Ukrainas kontekstā ne Eiromaidana, ne Krimas okupācijas, ne Krievijas sāktā kara sākumā nav aptumsumu ietekmes. Mundānajā jeb valstu astroloģijā tiek skatīti un analizēti daudzi faktori. Bet tas jau ir cits stāsts.

Nedaudz no senatnes

Kā iepriekš minēts, senatnē cilvēki baidījās no aptumsumiem. Šajā laikā viņi slēpās mājokļos un skaitīja lūgšanas. Taču bija arī drosminieki, kas bija gatavi doties cīņā ar nezināmo briesmekli: zvanīja zvanus, rībināja bungas, meta iedomātā briesmoņa virzienā šķēpus. Kad tika izgudrots šaujampulveris - šaudījās.

Mūslaikos ezoteriķi aptumsumu laiku iesaka pavadīt rāmi. Saskaņā ar teorijām, šajā laikā cilvēki kļūst emocionālāki, asāk uztver dažādas norises un izteikumus. Laiks starp aptumsumiem nereti tiek uzskatīts par karmisku. Tas liek kaut ko izvērtēt, smelties dzīves mācības, un šajos periodos var parādīties kādi cilvēki no pagātnes, ar kuriem palikušas nesakārtotas lietas. Iespējams, par garlaicību nebūs jāsūdzas.

Aptumsumu tendences nosaka tas, kurā zodiaka zīmē atrodas viens vai otrs debesu spīdeklis. 20. aprīļa Saules aptumsums bija ar Auna zodiaka zīmes (bet gandrīz uz robežu ar Vērsi) ietekmi. Līdz ar to aktuālas it kā divējādas tendences - gan straujas, neapdomīgas, dinamiskas rīcības riski, gan nevajadzīgs spīts un ieciklēšanās uz vienu tēmu - savu vienīgo patiesību. 5. maijā Mēness aptumsums Skorpionā - dziļas zemūdens straumes, slēptas kaislības, karmiski pārbaudījumi un ilūzijas.

Ja ir vēlme, tad aptumsumu periodos var nodoties dažādām garīgajām praksēm, meditācijām, ja ir dūša, tad pievērsties samezglotu jautājumu risināšanai. Paskatīsimies, kas notiek...

UZZIŅAI

Katru gadu notiek divi līdz trīs Saules aptumsumi. Mēness nostājas starp Zemi un Sauli, tā tiek aizsegta, tādējādi Zemes virsma aptumšojas. Saules aptumsums var notikt tikai jaunmēness fāzes laikā.

Katru gadu notiek vairāki Mēness aptumsumi - var būt divi, trīs vai dažkārt pat četri. Mēness aptumsums notiek, ja Zeme, Mēness un Saule atrodas gandrīz uz vienas līnijas. Tad Mēness atrodas Zemes ēnā. Mēness aptumsums notiek tikai tad, kad ir pilnmēness.