Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Rīzas Viterspūnas privātās dzīves ēnas

© Scanpix

Godalgotās aktrises Rīzas Viterspūnas filmogrāfija ir iespaidīga. Viņa pierādījusi, ka ir aktrise, kas nebaidās ekrānā iemūžināt visdažādākos likteņus. Viņa ir viena no retajām aktrisēm, kas turpinājusi filmēties pēc tam, kad devusi dzīvību trim bērniem.

«Gudrās blondīnes» triumfs

Īstajā vārdā Lora Džīna Rīza Viterspūna šodien ir starp pieprasītākajām amerikāņu aktrisēm, kā arī kinoproducente, kas savas pieredzes un harismas dēļ nostiprinājusi pozīcijas kino starmešos. Viņa ir arī viena no vislabāk apmaksātajām aktrisēm.

Aktrises tēvs bija cienījams dakteris, kurš dienējis ASV bruņotajos spēkos, mamma - medmāsa. Lai gan intervijās aktrise teikusi, ka sākotnēji pavīdēja domas sekot vecāku pēdām medicīnā, tomēr viņas dzīves kaislība ir un paliks kino. Septiņu gadu vecumā viņa nonāca kādā vietējās televīzijas reklāmā, taču debija kino bija pusaudzes gados, 14 gadu vecumā. Iegūstot vadošo lomu filmā «The Man in the Moon», zvaigznes ceļš kino oficiāli bija sācies. Šī loma aizveda Rīzu līdz titulam «jaunais mākslinieks». Holivudas mīlule paralēli kino iestājās Stenforda universitātē, lai apgūtu literatūru, taču mācības bija spiesta pamest, jo vilinošie kino projekti viņas dzīves ceļā sāk birt cits aiz cita. Pēc epizodiskās lomas seriālā «Draugi» 2000. gadā, kur aktrise spēlēja Reičelas Grīnas (Dženiferas Anistones) māsu, viņu sāka pamanīt vēl vairāk. Viens no lielākajiem lēcieniem kino industrijā bija galvenā loma filmā «Gudrā blondīne» (2001), kas negaidot nonāca starp kases grāvējiem. Turklāt izteiksmīgā Ellas Vudsas loma divās filmās Viterspūnai nodrošināja ne tikai dažādas atzinības, tostarp «Zelta globusa» balvu, bet arī jaunas galvenās lomas.

Pienāca 2014. gads, kad zvaigzne nospēlēja līdz šim emocionāli un fiziski smagāko lomu, kas lika kritiķiem un Viterspūnas kvēlākajiem faniem ieraudzīt aktrisi citā gaismā. Filma «Wild», kur Rīza spēlēja grēku izpircēju, kas kājām mēro vairāk nekā 1000 jūdžu, cīnoties ar depresiju un citiem fiziski smagiem dzīves pārbaudījumiem, Viterspūnai nodrošināja otro «Oskara» nomināciju kā labākajai aktrisei. Pati filma saņēmusi kopumā 41 nomināciju dažādās kino balvās, kas apliecina Viterspūnas daudzšķautņaino personību, jo šīs filmas panākumi ir viņas nopelns. Turklāt filma viņas dzīvei iedeva pazudušo asumu, kā viņa pēc tam atzinusi presē. Jaunākā filma, kurā aktrise veiksmīgi sevi pierāda, ir romantiskā komēdija «Your Place or Mine», ko piedāvā «Netflix».

Savs grāmatu klubs

Nereti pasaules līmeņa zvaigznes izvēlas savus līdzekļus ziedot dažādām labdarības organizācijām, bet citi ieguldīt biznesā, lai attīstītu sava vārda zīmolu. Toties Rīza Viterspūna ir radījusi «Reeses Book Club» stipendiju, lai palīdzētu talantīgām rakstniecēm publicēt debijas grāmatas. Savā kluba kontā «Instagram» viņa norāda: «Rīzas Viterspūnas grāmatu klubs nodrošina stipendiju nepietiekami pārstāvētām autorēm sievietēm. Mēs zinām, ka ir daudz spēcīgu stāstu no vēl neatklātām balsīm, un tagad vairāk nekā jebkad mums tie ir jādzird. Mēs esam ļoti priecīgi, ka šis klubs kalpos kā starta vieta jaunai autoru paaudzei un nodrošinās viņiem nepieciešamos resursus, lai veidotu stāstnieku karjeru.»

Viņas personīgajai dzīvei «Instagram» oficiālajā kontā seko 29,4 miljoni cilvēku, un tur viņa dalās ar savu otro bērnības gados iegūto kaislību - grāmatām un to lasīšanas prieku. 21. gadsimtā, kad tehnoloģijas ir ieņēmušas pārāk lielu nozīmi, kas izpaužas zaudētā laikā telefonos un planšetēs, aktrise ir iemanījusies katru mēnesi runāt tiešraidēs savos «Instagram story» par grāmatās izlasīto un iegūto, aicinot savus sekotājus lasīt grāmatas.

Privātās dzīves ēnas

Privātajā dzīvē aktrisei nav izdevies noenkuroties stabilās attiecībās, viņa ir precējusies divas reizes, diemžēl abas laulības ir cietušas neveiksmi. Filmējoties drāmā «Cruel Intentions», Viterspūna iemīlējās, metoties kaisles pilnā dienesta romānā ar aktieri Raienu Filipu, kuru pirms tam bija satikusi savā 21. dzimšanas dienā. Runas par īsu romānu kliedēja kāzas 1999. gadā. Drīz pēc tam abi sagaidīja savu pirmdzimto meitu Avu Elizabeti, pēc tam - dēlu Dīkonu. Taču 2007. gadā laulība tika šķirta. Pēc tam Viterspūna sāka attiecības ar aktieri Džeiku Džilenholu, bet, kad arī tās beidzās, viņa atzina, ka nemūžam neveidos attiecības ar savas industrijas kolēģi. Pagāja laiks, un 2011. gadā pēc kopdzīves ar Holivudas talantu aģentu Džimu Totu Rīza apprecējās otro reizi. Jau pēc gada ģimenei pievienojās jaunākā atvase - dēls Tenesijs Džeims Tots. Tomēr nupat, marta izskaņā, Viterspūna un Tots pavēstīja par laulības izbeigšanu.