Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Šerloks Holmss. Detektīvu detektīvs cauri laikiem

© Pixabay

Angļu rakstniekam un ārstam seram Arturam Konanam Doilam ir daudz literāro darbu, taču viņa varonis, kas slavenāks par pašu autoru, ir detektīvs Šerloks Holmss. Protams, pārī ar uzticamo līdzgaitnieku doktoru Vatsonu. Šis tandēms iekarojis lasītāju sirdis, ir uzņemtas filmas, iestudētas teātra izrādes. Slavenā detektīva pēdas atrodamas arī Rīgā. Savulaik Dailes teātrī skatītājus priecēja lielisks mūzikls ar Valentīnu Skulmi titullomā, un nams Vecrīgā, Jaunielā, pārtapa par slaveno adresi – Beikerstrīta 221b – slavenajā padomju laiku seriālā ar Vasiliju Ļivanovu galvenajā lomā. Filmēšana notikusi arī Krimuldā un Ķemeros. Bet kopš 2012. gada Rīgā plaši tiek atzīmēta dižā detektīva dzimšanas diena.

Nezināmi pētnieki, analizējot literāros darbus, izskaitļojuši, ka Šerloks Holmss dzimis 1854. gada 6. janvārī. Pēc tā tad arī papētīsim, vai astroloģiski viņš ir tas, par ko uzdodas. Tātad - Saule Holmsa horoskopā atrodas Mežāža zodiaka zīmē. Tā norāda uz personības ego un raksturu. Mežāžiem racionālā pieeja un loģika ir stiprā puse, viņi nestrebj karstu, un viņiem patīk ilgi vienatnē pārdomāt to, kas domājams. Ne velti Holmss, šķetinot noziegumus, stundām sēdējis pie kamīna, apcerīgi veroties liesmās vai čīgājot vijoli. Loģiski pamatoti vismīklaināko notikumu atrisinājumi arī ir Mežāža stilā. Horoskopā dominē Zemes stihija, kas norāda uz praktiskumu un spējām stāvēt ar abām kājām uz zemes. Prāta planēta Merkurs savukārt atrodas Strēlnieka zodiaka zīmē, kam piemīt plašāks pasaules skatījums, un šādiem cilvēkiem dzīvē dažkārt aktuāla kļūst ārzemju tēma gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. Ar radiniekiem gan tas īsti nav saistīts, bet jāatgādina, ka Šerloka brālis Maikrofts ir Ārlietu ministrijas darbinieks, un detektīvam nācās glābt teju vai valsts godu, šķetinot kāda svarīga ministrijas dokumenta pazušanu, jo bija aizdomas, ka tas varētu būt nonācis ārvalstu aģentu rokās. Savukārt privātajā dzīvē izšķirošā cīņa ar noziedzīgās pasaules bosu Moriartiju notiek Šveicē pie Reihenbahas ūdenskrituma, un šis notikums ir būtisks pagrieziena punkts paša Šerloka Holmsa dzīvē.

Emociju rādītājs Auna zīmē norāda uz emociju dinamiku, taču Mežāža savaldība un Saturna ietekme horoskopā to piebremzē. Jūtas netiek izrādītas. Saturns ierobežo arī mīlestības planētu Veneru. Šāda pozīcija norāda, ka sirdslietās kaut kas bloķējas. Ak... Irēna Adlere - gudrā un liktenīgā sieviete, kas Holmsu pamanījās apvest ap stūri un kuras foto viņš vienmēr ir glabājis. Detektīvs par to nerunā, taču sižetā caurvijas motīvs, ka viņš nav vienaldzīgs. Bet Irēna... Irēna apprecas un aizbrauc.

Mēdz teikt, ka ir brīži, kad literārie varoņi sāk dzīvot savu dzīvi neatkarīgi no rakstnieka. Un Šerlokss Holms to dara atbilstoši savam horoskopam.