VAKARA ZIŅAS. Kā nomirt, dzerot burkānu sulu jeb dīvaini nāves iemesli

© Pixabay

Tādas tēmas kā slimības, invaliditāte, nāve un citi kutelīgi jautājumi ir būtiska daļa no melnajā humorā apspēlētām tēmām. Jāteic, ka joki par tām pieprasīti ne tikai dzīvē, bet arī seriālos un filmās, vēsta kanāls «Fox Life». 2017. gadā žurnālā «Cognitive Processing» publicētajā pētījumā pierādīts, ka cilvēki, kuri priekšroku dod melnajam humoram, ir ar augstāku intelektuālās attīstības koeficientu jeb IQ līmeni. Zinātnieki vēl atklājuši, ka šāda humora piekritēji ir mazāk tendēti uz agresivitāti.

Seriālu un filmu veidotāji bieži izvēlas veidot sižetus, kurus caurvij joki par tabu tēmām. Viens no jaunākajiem šā žanra seriāliem ir spāņu melnā humora komēdija «Bīstamās mammītes», kuru iecienījuši arī Latvijas skatītāji. Jau pirmajā sērijā galvenās varones visai neparastā situācijā nejauši noslepkavo savu paziņu - dāmu ratiņkrēslā. Šis negadījums aizsāk veselu notikumu ķēdi, kas ļauj skatītājiem gan pasmieties, gan pārdzīvot par četrotnes tālāko likteni.

No griestiem uzkrīt govs

Iespēja nomirt, izkrītot no gultas, ir viena no diviem miljoniem. Piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs ik gadu šā iemesla dēļ mirst apmēram 450 iedzīvotāju un 1,8 miljonos gadījumu nepieciešama mediķu palīdzība. Taču mēdz gadīties arī tā, kā Brazīlijas iedzīvotājam Žoao Marijam de Souzam. Kā raksta BBC, 2013. gadā tolaik 45 gadus vecais de Souza gulēja savā gultā, kad pēkšņi caur mājas jumtu viņam uzkrita virsū govs. De Souza tika nogādāts slimnīcā, kur dienu vēlāk nomira no iekšējās asiņošanas. Jāpiebilst, ka bojāgājušā sieva, kas gulēja viņam blakus, šajā incidentā palika dzīva. Kā vēlāk izrādījās, govs pati bija uzkāpusi uz mājas azbesta jumta, taču tas nespējis noturēt dzīvnieka svaru.

Vietējās varas iestādes ziņoja, ka tas nebija vienīgais šāds incidents tajā apkaimē - nelaimes gadījums ar de Souzu bija jau trešais trīs gadu laikā.

Nāve zem ledusskapja

Lai gan pasaulē zināmi vairāki gadījumi, kuros cilvēki zaudējuši dzīvību īsi pēc tam, kad iestrēguši saldēšanas kamerās, izrādās, ka nomirt var arī ledusskapja pārvietošanas laikā. Tā gadījies kādam Londonas iedzīvotājam Klaivam. Viņš vēlējās palīdzēt draugam nodabūt ledusskapi no trešā stāva. Nezināmu iemeslu dēļ abi nolēma neizmantot kāpnes, bet ledusskapi nolaist ar virvēm. Klaivs ap ledusskapi apsēja virvi un uzlika to uz balkona margām. Gravitācijas spēki šoreiz nebija vīrieša pusē, un ledusskapis nokrita, paraujot Klaivu sev līdzi. Viņš nogāzās zemē no astoņu metru augstuma, un ledusskapis uzkrita tieši virsū. Drīz pēc šī negadījuma Klaivs slimnīcā nomira.

Triecienizturīgs stikls var būt viltīgs

Kādas 46 gadus vecas Indijas iedzīvotājas aizmāršība maksājusi viņai dārgāko cenu - dzīvību. Savā nāves dienā divu bērnu māte aizbrauca uz banku. Videonovērošanas kameru ierakstā ir redzams, kā viņa pienāk pie kases, taču pēkšņi sāk skriet uz stikla durvju pusi. Tās neatvērās, bet sieviete no trieciena saļima uz grīdas. Izsauktajiem mediķiem sievieti glābt neizdevās - neskaitāmo durto brūču dēļ viņa bija zaudējusi pārāk daudz asiņu.

Vēsturē iegājis arī notikums, kad Garijs Hojs, advokāts no Kanādas, vēlējies saviem studentiem pierādīt, ka viņa 24. stāva biroja logi ir triecienizturīgi. Garijs jau iepriekš vairākkārt bija demonstrējis šo triku, un nekas neliecināja, ka šoreiz notiks kas cits. Viņam izrādījās taisnība - logu stikls patiešām izturēja viņa ķermeņa svaru. Tomēr izkrita loga rāmis, paķerot advokātu sev līdzi. Starp citu, pēc kritiena, kas advokātam bija liktenīgs, logu stikli joprojām bija veseli. Šī dīvainā nāve attēlota vairākās filmās un seriālos. Garijam pat tika piešķirta Darvina balva 1996. gadā. Apbalvojums nosaukts par godu evolūcijas teorijas tēvam Čārlzam Darvinam, to piešķir cilvēkiem, kuri muļķīgā veidā gājuši bojā, tādā veidā atbrīvojot sabiedrību no «muļķa gēna».

Arī vannā var noslīkt

Iespējas noslīkt vannā ir diezgan lielas - vairāk nekā divi tūkstoši pret vienu. ASV Slimību un profilakses centra veiktā statistika uzrāda, ka Amerikā ik dienu vidēji desmit cilvēki iet bojā, noslīkstot vannā vai baseinā; 75 % no viņiem ir bērni, kas jaunāki par pieciem gadiem.

Pēdējos gados bieži reģistrēti gadījumi, kad cilvēki iet bojā, uzlādējot savas mobilās ierīces, kamēr paši atrodas ar ūdeni piepildītā vannā. Piemēram, 2021. gadā Francijā kāda 13 gadus veca meitene uzlādēja savu viedtālruni, kamēr pati nodevās vannas priekiem. Taču laime bija īsa - viņas telefons iekrita ūdenī, meitene guva pamatīgu elektrošoku. Pāris dienas vēlāk viņa nomira slimnīcā. Līdzīgi gadījumi notikuši arī citās valstīs, tāpēc vecākiem iesaka pārrunāt šādas tēmas ar bērniem un paskaidrot, ar ko var beigties telefona uzlādēšana vannasistabā.

Vīna glāze var būt liktenīga

Dziedātāja Šarmeina Maksvela, kas bija grupas «Brownstone» dalībniece, kāda vakarā nolēma izdzert glāzi vīna. Tas bija pēdējais dzēriens viņas mūžā. Vīrs atrada viņu guļam bezsamaņā uz grīdas, visapkārt bija stikli un asinis. Policija vēlāk apstiprināja, ka sieviete pakritusi, glāze izkritusi no rokām un lauskas caurdūrušas viņas rīkli. Dziedātāja nomira ceļā uz slimnīcu.

Šis nav vienīgais zināmais tāda rakstura nāves gadījums. Šefpavārs Sems Somervils no Lielbritānijas nomira līdzīgā situācijā, būdams vien 36 gadus vecs. Pieceļoties no dīvāna, viņš paklupa un sagrieza rīkli uz vīna glāzes, kas stāvēja uz grīdas.

Burkānu sula lielos daudzumos ir nāvējoša

Veselīga dzīvesveida piekritēja un zinātnieka Bezila Brauna nāve ir piemērs tam, ka arī labas lietas lielos daudzumos var būt kaitīgas. 1974. gadā tolaik 48 gadus vecais vīrietis 10 dienu laikā izdzēra apmēram 38 litrus burkānu sulas un papildus uzņēma vitamīnu A lielās devās. Šādas kombinācijas iespaidā viņa āda bija ieguvusi spilgti dzeltenu nokrāsu. Patologanatoms, kas veica Brauna sekciju, izteica apgalvojumu, ka vīrieša nāves iemesls bija vitamīna A pārdozēšana. Speciālists skaidroja, ka pārmērīgs vitamīna A daudzums organismā var novest pie līdzvērtīgiem aknu bojājumiem, kādus izraisa pārmērīga alkohola lietošana.

Kad virtuves robota prezentācija noiet greizi

Seriāla «Bīstamās mammītes» sižeta centrā ir Maite, Virhīnija, Lurdesa un Amparo. Viņas ir četras pavisam vienkāršas mammas, taču dažādu apstākļu sakritību dēļ sievietes nonāk neparastās situācijās. Neskatoties uz to, viņas strādā, rūpējas par bērniem un turpina dzīvot tālāk, it kā nekas nebūtu atgadījies. Visas četras seriāla varones vieno dalība Spānijā lielākajā vecāku organizācijā. Vienā no tikšanās reizēm Maite, kas pelna iztiku, pārdodot jaunākās paaudzes virtuves kombainus, uzaicina pie sevis uz mājām pārējās dāmas. Maite sāk demonstrēt virtuves rīka brīnumainās īpašības, kad pēkšņi ierodas neaicināta viešņa vārdā Elvīra. Šī dāma nepatīk nevienai no klātesošajām viņas augstprātīgās attieksmes dēļ.

Maite grib parādīt, kā taisa gaļas pīrāgu pēc savas vecmāmiņas receptes, taču kaut kas noiet greizi, un Elvīra...aiziet bojā. Pārējās sievietes nolemj neziņot par to policijai un tikt vaļā no līķa. Viņas nenojauš, ka tas būs tikai sākums viņu problēmām, jo, kā izrādīsies, arī nelaiķes vīram bijusi vēlme viņu nogalināt un slepkava jau nolīgts...

Seriāls ir kļuvis populārs ne tikai Spānijā, bet arī citur. Pierādījums tam ir ziņas par to, ka drīz gaidāms amerikāņu versijas seriāla atvasinājums. Skatītājiem Latvijā tikmēr ir iespēja noskatīties «Bīstamo mammīšu» piedzīvojumus kanālā «Fox Life».