Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Māksliniece, kas nebeidz pārsteigt – Lēdija Gāga

© Scanpix

Neapšaubāmi, viņa ir viena no provokatīvākajām māksliniecēm, kas redzēta mūzikas industrijā 21. gadsimtā, pateicoties savam ģērbšanās stilam, nervu kutinošajiem šoviem un mūzikas videoklipiem, kas spēj izraisīt asas diskusijas. Taču viņas talants ir pietiekami daudzpusīgs, lai sevi pieteiktu arī kino jomā. Māksliniece ar lielo burtu, kas nebeidz pārsteigt.

Jaunības gadi, kas ietekmējuši nākotni

Īstajā vārdā Stefānija Džoanna Andželīna Džermanota, dzimusi Ņujorkā uzņēmēju ģimenē. Viņai ir arī piecus gadus jaunāka māsa. Kopā ar ģimeni lielāko dzīves daļu pavadījusi Manhetenā, taču tagad viņas dzīves misija ir būt kustībā, tāpēc par mājām nesauc vienu konkrētu pilsētu vai vietu.

Jaunība nebija viegla. Vairākās intervijās māksliniece atzinusi, ka 11 gadu vecumā viņa sāka apmeklēt meitenēm paredzētu privāto katoļu skolu, taču diemžēl šī skola nebija veiksmes stāsts. Šajā mācību iestādē viņa tika pazemota. Īstais zākāšanas iemesls bija meitenes lielais deguns, kā arī liekais svars. Viņa gan ir atzinusi, ka, iespējams, provokatīvās personības veidošanās saknes ir meklējamas skolā, kurā bija jāizdzīvo, saskaroties ar mobingu, nevis vienkārši jāmācās. Vēlāk, kā pati atzīst, viņa ir iepazinusi gan anoreksiju, gan bulīmiju, gan depresiju, ko izraisīja bērnības pārdzīvojumi. Toties šodien māksliniece uzskata, ka bērnībā un jaunībā pārdzīvotās problēmas, kas savulaik ir novedušas pie dažādām atkarībām, ir nākušas kā mācību paraugstundas, piemēram, strādājot ar dažādiem kino projektiem, kuros ir jāiejūtas ne tajās vieglākajās lomās, likteņos.

Patlaban viņa piedzīvo pārmaiņu posmu, ko, iespējams, ir izraisījusi arī aktrises profesija, kas Lēdijai Gāgai ir kaut kas jauns, bet aizraujošs un nepieciešams.

Spīts, kas atmaksājās

Viens no faktiem, kas apliecina viņas piederību dižākajiem pasaules mūzikas grandiem, ir tas, ka viņa iemācījās spēlēt klavieres četru gadu vecumā, turklāt pēc dzirdes. Savu pirmo balādi meitene sarakstīja 13 gadu vecumā, bet uz skatuves plašāk debitēja jau pēc gada un ar savām kompozīcijām. Viņa bija tīne, kas savu muzikālo ceļu sāka lauzt pietiekami agri, uzstājoties dažnedažādos klubos, kuros apmeklētāji varēja iepazīties ar viņas oriģinālmūziku, pārliecināties par viņas harismu, spēcīgo personību un talantu. Jau pēc trim gadiem, 17 gadu vecumā, Lēdija Gāga bija kļuvusi par vienu no 20 veiksmīgajiem jaunajiem mūzikas censoņiem, kas uzņemti prestižajā Ņujorkas universitātē. Tomēr studijas viņa nepabeidza, jo akadēmiskā dzīve nebija domāta viņai, lai gan sākumā cerības bija lielas, un ne tikai pašai.

Mūziķes spītība bija lēmusi citu vietā. Viņa aizgāja no vecāku mājām, paziņojot, ka ir pienācis īstais laiks sākt savu mūziķes karjeru, un tas atmaksājās. Šobrīd viņa ir viena no visvairāk pelnošajām mūziķēm šajā gadsimtā. Ieguvusi trīspadsmit «Grammy Awards» balvas, kā arī citas nozīmīgas nominācijas, kas apliecina viņas radītās mūzikas ietekmi un vērienību pasaulē.

Aktrises dotības

Jaunākās filmas, kurās mūziķe ir sevi spēcīgi pierādījusi, ir «A Star Is Born» (2019) un «House Of Gucci» (2021). Abas viņas atveidotās galvenās lomas ir ieguvušas ievērību. Arī Latvijā šīs filmas nonāca uz lielajiem ekrāniem, izraisot lielu interesi kino gardēžu vidū. Turklāt filmas «A Star Is Born» izcilie panākumi lika aizdomāties par Lēdijas Gāgas dabas doto talantu, iesakot mūziķei nopietnāk pievērsties aktiermākslai. Pati filma tika nominēta leģendārajai Amerikas Kinoakadēmijas balvai astoņās nominācijās, tajā skaitā gan par labāko filmu, gan par labāko aktrisi galvenajā lomā. Pati balva tika iegūta vienā no nominācijām - par dziesmu «Shallow», kuru viņa izpildīja kopā ar Bredliju Kūperu, ar kuru dalīja galvenās lomas, kas savukārt atklāja aktiera muzikālās dotībās. Šī filma bija pārsteigums ne vienam vien. Pēcāk gan mēļoja, ka abus vieno romantiskas attiecības, kas izveidojušās, pateicoties intensīvajai filmēšanai, taču abi to noliedza. Tiesa, mūziķe atsauca saderināšanos ar savu menedžeri Kristianu Karino, bet pēc vairākiem mēnešiem Kūpers izšķīrās ar modeli Irinu Šeiku, ar kuru abus vienoja četrus gadus ilga kopdzīve. Sakritība vai liktenis, bet ir skaidrs, ka Gāgas aktrises karjera ir sākusies, ļaujot viņas mūziķes sūtībai uz mirkli airēt citos ūdeņos.

Lēdija Gāga «zem lupas»

Mākslinieces skatuves vārds nav bērnībā nosapņots, vai kā citādi rasts. Nē, viņa to ieguva no slavenā «Queen» hita «Radio Ga Ga». Sākotnēji viņa sevi dēvēja par Lady Ga Ga, taču pēcāk saprata, ka veiksmīgāk būs Lady Gaga, un nevīlās.

Viņai ir personīgais šoferis, jo dziedātāja neprot vadīt automašīnu un to negrasās apgūt, sakot - kāpēc sevi lieki apgrūtināt, ja pietiek ko darīt un ir svarīgākas nodarbes.

Ekstravagantās mūziķes skatuves tērpi noteikti ir pieminēšanas vērti. Viņa nekad nav baidījusies eksperimentēt, arī ielikt noteiktos rāmjos šo dīvu nebūs iespējams, jo viņas stila izjūtai ir jāatbilst viņas mūzikai un personībai. Pasaules tūres koncertšovos Gāgai patīk riskēt. Viens no riskiem ir ievērības cienīgs vēl aizvien, proti, viņai ir īstas gaļas kleita, kas sabiedrībā izraisīja «īssavienojumu» modes cienītāju un veģetāriešu aprindās.

Šīs ir dažas mūziķes personības šķautnes, kas tomēr apliecina, ka viņa ir viena no pašlaik lielākajām zvaigznēm, kura nebaidās būt pati, lai ko par viņu domātu citi.