Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Tiesnesis, kurš dejo līnijdejas  

© F64

Tiesneša Guntara Stūra darbadienas paiet, iztiesājot krimināllietas, savukārt brīvos brīžos viņš kopā ar dzīvesbiedri Diānu veltī vaļaspriekam, dejojot līnijdejas. Šī aizraušanās tiesnesim sākusies it kā ne pārāk nopietni, vairāk kā joks, taču, laikam ejot, izveidojusies par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Kopš 2009. gada pastāv līnijdeju grupa «LexDancer», kuras dejotāji satiekas pirmdienu un trešdienu vakaros, lai Guntara Stūra vadībā kārtīgi izdejotos un apgūtu jaunas un arī sen aizmirstas dejas.

«2000. gadu sākumā, kad vēl dzīvoju un strādāju Dobelē, pirmoreiz aizgāju uz līnijdeju nodarbību, kuru vadīja skolotāja Antra Brēmane - viena no Ivetas Kalniņas grupas «Kickin’ Stars» dejotājām. Pirmajā nodarbībā nodomāju, ka es to nekad neiemācīšos, jo man nebija dejošanai nepieciešamo iemaņu. Ne man tautas deju, ne sporta deju pieredzes, vispār nekā.» Taču par spīti pretrunīgajām izjūtām Guntars Stūris aizgāja uz nākamo deju nodarbību, tad vēl uz vienu, tolaik nenojauzdams, ka līnijdejas kļūs par nozīmīgu viņa dzīves sastāvdaļu.

Vajag pamēģināt un nenobīties

1999. gadā Bauskas Pilskalna estrādē notika pirmais «Bauska Country» mūzikas festivāls, kas bija ārkārtīgi plaši apmeklēts, savukārt aptuveni pēc gada savu uzvaras gājienu Latvijā sāka līnijdejas. «Latvijā līnijdejas bija kas pilnīgi jauns, agrāk neredzēts, ka cilvēks melodiskas mūzikas pavadījumā var dejot viens, bez partnera. Pie mums tās strauji kļuva populāras, bija sākusies jauna mode. Dobelē vien pie skolotājas Brēmanes uz pirmo nodarbību bija atnākuši ap 60 līdz 70 interesentu,» atceras tiesnesis. «Pēc dejošanas pārnākot mājās, vēlreiz mēģināju izstaigāt deju soļus, līdz atradu pareizo piegājienu, un tā tas aizgāja.» Tā kā pirmā sanākšanas reize iekrita Zvaigznes dienā, 6. janvārī, Antras Brēmanes vadītā grupa Dobelē tika nosaukta par «Star Day».

Ar laiku dejotāji sākuši doties ciemos pie citu līnijdeju grupu dejotājiem, tie citi savukārt braukuši pie viņiem. Galvenais ciemošanās iemesls bija dzimšanas dienu svinēšana kādai no grupām. «2000. gadu sākumā līnijdeju grupas bija vai katrā miestā. Dobelē vien divas. Šobrīd gan viss stipri gājis mazumā.» Popularitāti ieguva dejotāju pulcēšanās vasaras periodā pie skolotājas Ivetas Kalniņas atpūtas centrā «Lido».

Piesaista dzīvesbiedri

2008. gadā Guntara Stūra dzīvē notika pārmaiņas, viņš pārcēlās uz galvaspilsētu, taču pamest vaļasprieku nenāca ne prātā. Tiesneša uzskats bija: ja jau varēja dejot Dobelē, jābūt iespējai to darīt arī Rīgā. Tajā laikā līnijdejām nolēma pievērsties viņa dzīvesbiedre Diāna, kura iepriekš šo nodarbi uztvērusi diezgan skeptiski. «Kopš tā laika dejojam abi. Vispirms Rīgā meklējām grupu, kurai pievienoties. Tā mēs nokļuvām pie līnijdeju skolotājas Baibas Biernes. Viņa vadīja grupu «MyWay», un mēs tai pievienojāmies.»

Pēc pāris gadiem Stūru pārim radās ideja izveidot pašiem savu līnijdeju grupu. «Ja citi to var, kāpēc nepamēģināt arī mums? Tā kā abi esam saistīti ar tiesu, radās ideja izveidot līnijgrupu tiesu darbiniekiem un tiesnešiem. Laikā, kad šī ideja nesen kā bija dzimusi, darbavietā, svinot Ziemassvētkus, tiesnešiem un citiem tiesu darbiniekiem sākām mācīt līnijdejas. Viņi to uzņēma ar prieku,» atceras Guntars Stūris. Jaunā līnijdeju grupa «LexDancer» radās 2009. gadā. «Kopā sanācām astoņi cilvēki, ne vairāk. Cītīgi apguvām dejas un jau drīz braucām uz līnijdejotāju pasākumiem kafejnīcā «Aveņi».» Jau tā paša gada jūlijā «LexDancer» piedalījās deju tūrē Bauskas kantri festivālā Baibas Biernes vadībā. «Sākām piedalīties arī Dzintras Rozītes «Line Dance» gada ballēs un citos sarīkojumos, tajā skaitā līnijdeju kruīzos ar prāmi uz Stokholmu, deju nometnēs Turcijā,» atklāj Guntars Stūris.

Ja cilvēks vada deju grupu, tas nozīmē, ka viņam pirms nodarbībām ir jāgatavojas. Guntaram pierasta lieta ir dažādās mājaslapās internetā meklēt gan piemērotu mūziku, gan deju soļu aprakstus. «Pie katras melodijas ir apraksti, kā jāliek soļi, kā šī melodija ir jāizdejo, kā arī pašas dejas demonstrācija. To var noskatīties un mēģināt izpildīt. Protams, sekoju līdzi tam, ko dejo citas grupas.»

Grupa «LexDancer» pastāv līdz šim brīdim, taču kopš pirmajiem tās pastāvēšanas gadiem, izņemot Stūru pāri, ir nomainījušies visi dejotāji, kas ir tikai normāli, jo cilvēki migrē gan pa grupām, gan pārtrauc, gan arī atsāk dejot. Kādi apprecas, viņiem piedzimst bērni, tāpēc šiem cilvēkiem rodas citas prioritātes. Citiem bērni ir paaugušies, un viņi vairāk laika var veltīt paši sev, tajā skaitā atsākt dejot. «Tagad mūsu grupā esam 27 dalībnieki, mūs ar sievu ieskaitot. Bez manis dejo vēl viens kungs, bet visas pārējās ir dāmas. Starp mūsu dejotājiem ir prokuratūras darbinieki un advokāti. Abi ar dzīvesbiedri pārstāvam tieslietas un esam likumpaklausīgi,» pasmaida Guntars. «Tāpēc vēlos pateikt skaidri un gaiši, ka deju grupas vadīšana un sarīkojumu organizēšana mums nav ienākumu avots, mēs darbojamies bez jebkādas personīgas materiālas intereses. Man kā tiesnesim būtu nepieļaujami pelnīt iztiku ar blakus lietām, kas nav saistīts ar pamatdarbu.»

Pandēmija nobremzē, taču neizjauc

Loģiski, ka ikvienā lietā nepieciešama izaugsme. Pretējā gadījumā šī lieta vai nodarbe beidz pastāvēt. Līdzīgi notika ar līnijdeju grupas «LexDancer» dejotājiem. «Laikam ejot, mums radās jaunas ambīcijas, līdz 2019. gada 15. novembrī sarīkojām paši savu pasākumu «Zelta fonda dejas» kultūras un atpūtas centrā «Imanta»,» stāsta grupas vadītājs. «Pirmajai reizei sekoja nākamā. Salikās tā, ka mēneša pēdējā piektdienā tur sanācām kopā, lai uzdejotu.» Diāna Stūre papildina: «Mēs šādu ideju - sanākt kopā reizi mēnesī - attīstījām tāpēc, ka savulaik Bauskā notika līnijdeju pasākumi kafejnīcā «Aveņi», kuru organizēja Visvaldis Lācis un Aija Kurdeko. Bauskas sarīkojums diemžēl beidzās, un mēs pārņēmām stafeti.»

Lielas korekcijas līnijdeju grupas ikdienā ieviesa kovida pandēmija 2020. gada martā. Tas bija laiks, kad tika nobremzētas pilnīgi visas aktivitātes un ieceres. Lai dejošanu neatstātu novārtā, 2020. gada pavasarī bija mēģinājums atsākt dejot, ja tā var teikt, attālināti. «Kā šīs idejas autors uzrunāju Mārtiņu Bergmani, kurš vada «Lustīgs radio» - raidstaciju, kas atskaņo kantri mūziku, sarunājām, ka viņš noteiktā laikā atskaņos līnijdeju dejošanai piemērotu konkrētu mūziku. Tāda ideja bija, un to veiksmīgi turpināja realizēt līnijdeju klubs «Jautrie zābaciņi».» Ierastās deju nodarbības varēja atsākt vien 2021. gada 29. aprīlī, kad grupas «LexDancer» dejotāji izlēma atsākt dejot tiesu nama pagalmā auto stāvvietā. «Dejot uz asfalta seguma nemaz nav tik viegli,» piebilst Diāna Stūre.

Dejo visa iela, dejo saules rietā

Kad drīkstēja atsākt pulcēties ārpus telpām, taču organizēt kopdejas kultūras un atpūtas centrā «Imanta» vēl nebija iespējams, radās ideja dejotājus pulcēt Jomas ielā pie «Lokāla Veranda» Majoros Jūrmalā. Tā radās sarīkojums «Baltā vasaras deja», kas notika no jūnija sākuma līdz augusta nogalei katru otro ceturtdienu. «Izdomājām, ka dejotāju koptēls būs baltā krāsa. Pirmajā reizē, dejojot Jūrmalā, bijām trīsdesmit cilvēki, taču noslēguma pasākumā pagājušajā gadā jau līdz 150 cilvēkiem. Mūsu dejotāji šajos ceturtdienu vakaros aizpildīja visu Jomas ielu - visa iela dejoja! Arī lokālam bija ko turēt. Nu jau tas izvērties par dejotāju ļoti iecienītu sarīkojumu, kas šovasar norisināsies jau trešo gadu. Sāksim 1. jūnijā.»

Savā laikā Dzintra Rozīte organizēja brīnišķīgas saulrieta dejas jūras līniju pasākumos. «Tā kā pavisam netālu no «Lokāla Veranda» ir jūra, iedomājos, ka saulrieta laikā arī mēs varētu dejot pie tās. Iepriekš noskaidroju, cikos tajā vakarā būs saulriets, izrēķināju, cik ilgu laiku prasīs, lai mēs no Jomas ielas aizietu līdz pludmalei. Ņēmām līdzi mūzikas pastiprinātāju, aizgājām līdz jūrai un turpinājām dejot. Skats iespaidīgs - vakarā riet saule, un cilvēki baltās drēbēs jūras malā dejo. Bija dejotāji, kas pat apraudājās. No skaistuma, no emocijām,» atceras Guntars Stūris.

Filozofijas pamatā ir klasika

Drīz vien Stūru pārim radās jau nākamā ideja. Kopš 2013. gada Turcijā notiek deju nometnes, ko rudenī organizēja divi uzņēmīgi turki. Viņi tās nosauca par deju brīvdienām. «Ar 2014. gadu sākām piedalīties abi ar vīru,» stāsta Diāna. «Laikam ejot, radās ideja, vai mēs nevarētu darīt līdzīgi - organizēt izbraukumu dejotājiem un citiem interesantiem. Beidzās ar to, ka 2022. gada rudenī mēs uz Turciju aizvedām trīsdesmit cilvēku grupu. Bijām Belekā, Sidē, Antālijā un citās vietās. Dejojām gan viesnīcā uz brīnišķīgas marmora grīdas, gan brīvā dabā, tajā skaitā arī uz promenādes Vidusjūras krastā. Kaut ko tādu darījām pirmo reizi un atkal ieguvām jaunu pieredzi. Tāpēc šogad rudenī plānojam to atkārtot - atkal kopā ar kompāniju brauksim uz Turciju atpūsties un dejot.»

Sarunas noslēgumā Guntars Stūris piebilst, ka gan līnijdeju grupas «LexDancer», gan visu viņa un dzīvesbiedres Diānas organizēto aktivitāšu filozofija ir dejot līnijdeju klasiku un atlasīt tikai pašu interesantāko no deju jaunumiem. «Deju ir tūkstošiem, bet kājas - vien divas. No citu stilu dejotājiem atšķiramies ar to, ka pie jebkuras mūzikas spējam atrast dejas soļus un izdejot fonā skanošo melodiju. Tiekamies līnijās!»